Με ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καραμέρος, έθεσε υπόψιν του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη, το ζήτημα της υπογειοποίησης των γραμμών του Αγίου Στεφάνου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός, χαρακτήρισε το αίτημα «λογικό» και δεσμεύθηκε ότι θα επανέλθει σύντομα.
Αναλυτικότερα, ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησής του προς τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, με θέμα την αποζημίωση συγγενών θυμάτων του δυστυχήματος των Τεμπών, έφερε στη Βουλή το ζήτημα της καθυστέρησης στην εκκίνηση του έργου της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής διάβασης του Αγίου Στεφάνου.
Χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καραμέρος ανέφερε τα παρακάτω:
Το κόστος υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής, ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Για το έργο αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Διονύσου κατέθεσε ομόφωνο ψήφισμα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, με το οποίο ζητούσε να δοθεί το «πράσινο φως» για την υπογειοποίηση των γραμμών. Έκτοτε έχουν περάσει δύο χρόνια και ακόμη οι εργασίες δεν έχουν εκκινήσει.
Η ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση διχοτομεί την πόλη του Αγίου Στεφάνου προκαλώντας σημαντικά κυκλοφοριακά προβλήματα για τους κατοίκους ενώ εκθέτει καθημερινά τους πεζούς και τους οδηγούς σε κινδύνους λόγω της συχνής διέλευσης τρένων. Επιπλέον, μετά τις 12 το βράδυ η διάβαση είναι αφύλακτη και από το σημείο διέρχονται τα νυχτερινά δρομολόγια της γραμμής Αθήνα-Θεσσαλονίκη κάτι που αυξάνει τους κινδύνους πρόκλησης ατυχήματος. Συνεπώς, οι μετακινήσεις εντός της πόλης καθίστανται άκρως επικίνδυνες για πεζούς και οδηγούς, ενώ το κυκλοφοριακό πρόβλημα που δημιουργείται προκαλεί μεγάλη ταλαιπωρία στους κατοίκους.
Επρόκειτο για ένα πρόβλημα το οποίο απασχολεί τους κατοίκους του Δήμου Διονύσου καθώς και δεκάδες χιλιάδες διερχόμενους στην Ανατολική Αττική. Σε μία ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή οικιστικά και πληθυσμιακά, σαν τον Άγιο Στέφανο και τον Δήμο Διονύσου, είναι απαράδεκτο οι σιδηροδρομικές υποδομές να βρίσκονται ακόμη στα επίπεδα της δεκαετίας του ‘50.
«Οι αλλαγές στις υπουργικές θέσεις δεν θα πρέπει να επηρεάζουν την πορεία του έργου της υπογειοποίησης, η εκκίνηση του οποίου θα πρέπει να επιταχυνθεί. Μέχρι ωστόσο το έργο να ολοκληρωθεί θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα επιτρέπουν την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων ενώ η ισόπεδη διάβαση δεν θα πρέπει να μένει αφύλακτη μετά τα μεσάνυχτα» τόνισε ο Γιώργος Καραμέρος και κάλεσε τον αναπληρωτή υπουργό να λάβει γνώση του θέματος προκειμένου να παρέμβει αποτελεσματικά στο έργο και να αποφευχθεί ο οποιοσδήποτε κίνδυνος στο μέλλον.
Η εναλλακτική της δημοτικής Αρχής
Υπενθυμίζεται ότι κατά την αυτοψία του τότε υφυπουργού Μεταφορών Βασίλη Οικονόμου, στον χώρο του σιδηροδρομικού Σταθμού Αγίου Στεφάνου, τον περασμένο Μάρτιο και στη σύσκεψη που είχε ακολουθήσει παρουσία και ιθυνόντων από τον ΟΣΕ, τη ΓΑΙΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, η δήμαρχος Κατερίνα Μαϊχόσογλου, είχε εκφράσει την ανησυχία της σχετικά με τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η κατάργηση της ισόπεδης διάβασης και η υπογειοποίηση στο ύψος του δρόμου. Είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση που θα λαμβάνει υπόψη τόσο την ασφάλεια και τη ροή της κυκλοφορίας όσο και την εύρυθμη καθημερινότητα των κατοίκων. Είχε δε προτείνει στον ΟΣΕ, να εξετασθεί μια εναλλακτική πρόταση, η οποία προβλέπει τη σύνδεση της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου με τη Λεωφόρο Μαραθώνος. Στο εν λόγω σημείο υπάρχει επαρκές ύψος για την ανεμπόδιστη διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της κυκλοφοριακής ροής, δίχως να διαταραχθεί η αστική λειτουργία, σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή.
Τότε, είχε αποφασιστεί να διεξαχθεί νέα συνάντηση, προκειμένου να παρουσιαστεί εκτενέστερα το έργο της υπογειοποίησης της ισόπεδης διάβασης, σύμφωνα με τη μελέτη και παράλληλα να εξεταστεί η εναλλακτική πρόταση που κατατέθηκε.
Ειδήσεις από τον Διόνυσο στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook