Ανοίγει το λιανεμπόριο από την Δευτέρα 5 Απριλίου, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης τη Τετάρτη 31 Μαρτίου. Επιπρόσθετα, σημείωσε οι διαδημοτικές μετακινήσεις απελευθερώνονται πιλοτικά μόνο για το Σαββατοκύριακο.
Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας οι δραστηριότητες θα ανοίξουν με κανόνες, σημειώνοντας πως τα μέτρα που προτείνονται δεν επιτρέπουν καμία χαλάρωση. Αναλυτικά, ανακοίνωσε τα εξής νέα μέτρα αποσυμπίεσης, σημειώνοντας πως προϋπόθεση για την ασφάλεια των πολιτών είναι η ατομική ευθύνη:
-Από 5 Απριλίου, την προσεχή Δευτέρα δηλαδή, λειτουργεί το λιανεμπόριο με χρήση ειδικού κωδικού άπαξ, δηλαδή μία φορά. Επιτρέπεται το click away αλλά και το click in shop. Ισχύει ο κανόνας του ενός πελάτη ανά 25 τετραγωνικά. Όπως είπε χαρακτηριστικά «επιτρέπεται από 5/4/2021 το λιανεμπόριο πλην των εμπορικών με χρήση ειδικού κωδικού και ως 3 ώρες συνολικά. Πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού και εντός καταστήματος (1 πελάτης ανά 25 τετραγωνικά και μέγιστο όριο 20 πελάτες) με ραντεβού».
-Από το Σάββατο 3 Απριλίου επιτρέπεται η μετακίνηση για προσωπική άσκηση – SMS 6- με αυτοκίνητο έως 3 άτομα, μόνο για τα Σαββατοκύριακα. Οι όποιες εικόνες συνωστισμού θα οδηγήσουν σε άρση του εν λόγω μέτρου, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε ό,τι οι διαδημοτικές μετακινήσεις ανοίγουν πιλοτικά, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να πάρει πίσω το μέτρο αν διαπιστωθεί κατάχρησή του από τους πολίτες.
«Άρα, από το Σάββατο αυτό πιλοτικά ανά οικογένεια ή μέχρι 3 άτομα η μετακίνηση, αλλά με ξεκάθαρη σύσταση εκ μέρους μας αποφυγής συνωστισμών και κατάχρησης της δυνατότητας αυτής και, κυρίως, με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Χρησιμοποιούμε με φειδώ, με μέτρο, με σύνεση τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγχρωτισμών, λόγω νέων συνωστισμών. Ας βγούμε, λοιπόν, από τα σπίτια μας με μέτρα, ας εκτονωθούμε. Μακριά όμως από συνωστισμούς σε σπίτια και μικρούς χώρους που, ούτως ή άλλως, το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ευνοούν την διασπορά και τη μετάδοση του ιού» τόνισε, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η αποφυγή πάρτι και συναθροίσεων.
Την επόμενη εβδομάδα, συνέχισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, θα αξιολογηθούν τα δεδομένα για το άνοιγμα των σχολείων. Αντίστοιχα τότε θα αξιολογηθούν και τα δεδομένα για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων.