«Η μουσική καλλιέργεια και εκπαίδευση δεν είναι προνόμιο των λίγων, αλλά δικαίωμα όλων». Με αυτή τη φιλοσοφία, το αρμόδιο Εργαστήριο του Τμήματος Φιλαρμονικής της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Χαλανδρίου αναπτύσσει ένα πλέγμα δωρεάν δράσεων. Tα προγράμματα διεκδικούν να δώσουν σε παιδιά, νέους, ενήλικες και ηλικιωμένους τη δυνατότητα να γνωρίσουν τη μουσική, καλλιεργώντας τις δεξιότητές τους, συμμετέχοντας ενεργά στη συλλογική δημιουργία.
Με δωρεάν μαθήματα οργάνων, προπαιδείας, χορωδία παιδιών και τρίτης ηλικίας, συμφωνική ορχήστρα νέων και συναυλίες κλασικής μουσικής, ο Δήμος Χαλανδρίου φιλοδοξεί να διευρύνει την πρόσβαση στον πολιτισμό για όλους. Παράλληλα, η Δημοτική Φιλαρμονική τείνει να συνεχίζει τη μακρόχρονη πορεία της, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας του προαστίου.
Η «συγκεντρωτική» ενημέρωση του Δήμου
Δωρεάν μαθήματα μουσικών οργάνων
Το 2025, συνολικά 179 παιδιά και 70 ενήλικες διδάχθηκαν πιάνο, κιθάρα, φλογέρα, φλάουτο, κλαρινέτο κι άλλα πνευστά. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα απευθύνεται σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, προσφέροντας τη δυνατότητα ουσιαστικής επαφής με τη μελωδία και ανάπτυξης προσωπικών δεξιοτήτων.
Δημοτική Φιλαρμονική
Η Ορχήστρα του Δήμου Χαλανδρίου, με ιστορία 72 ετών, αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς για την πολιτιστική ζωή της πόλης. Το 2025 συμμετείχε σε 34 εκδηλώσεις και συναυλίες, μεταξύ των οποίων το Φεστιβάλ Ρεματιάς, δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη συναυλία.
Μουσική προπαιδεία
Μέσα από το πρόγραμμα Carl Orff, τα παιδιά προσεγγίζουν τη μουσική μέσα από το παιχνίδι, τον ρυθμό, την κίνηση και τη δημιουργική έκφραση, κάνοντας τα πρώτα τους βήματα στον κόσμο των ήχων. Τη χρονιά που πέρασε, το πρόγραμμα παρακολούθησαν 25 παιδιά.
Μικτή Πολυφωνική Χορωδία 60+
Λειτουργεί από το 2014 με την καθοδήγηση της μαέστρου Ρίας Θεοδώρου και έχει στο ενεργητικό της πολλές συμμετοχές σε πανελλήνια φεστιβάλ δήμων και παραστάσεις σε ιδρύματα, νοσοκομεία και σωφρονιστικά ιδρύματα. To 2025 έλαβαν μέρος στη Μικτή Πολυφωνική Χορωδία 60+72 μέλη των ΚΑΠΗ Χαλανδρίου.
Σκοπός είναι όλοι κι όλες να αποκτήσουν μουσικές δεξιότητες, μέσα από την επαφή με αρχές της Τέχνης, προσεγγίζοντας βιωματικά μορφές έκφρασης
Συμφωνική Ορχήστρα Νέων
Δίνει τη δυνατότητα σε μικρότερες ηλικίες που παίζουν πνευστά, έγχορδα ή κλασικά κρουστά, διαθέτοντας επαρκή γνώση του οργάνου τους, να συμμετέχουν σε ένα οργανωμένο ορχηστρικό σύνολο, χωρίς διαδικασία ακρόασης. Από την ίδρυσή της, το 2017, έχει διαγράψει δική της πορεία, με συναυλίες στο Φεστιβάλ Ρεματιάς, καθώς και σε άλλες διοργανώσεις εκτός Χαλανδρίου.
Παιδική Χορωδία
Aπευθύνεται σε ηλικίες 7 έως 16 ετών, προσφέροντάς τους την εμπειρία φωνητικής έκφρασης, συνεργασίας και συμμετοχής σε ένα συλλογικό μουσικό σύνολο. Το 2025, συμμετείχαν στη χορωδία 22 παιδιά.
Εκδηλώσεις
Η «μελωδική» καλλιέργεια, σύμφωνα με τον Δήμο, δεν περιορίζεται στην εκπαίδευση όσων συμμετέχουν στα προγράμματα του Εργαστηρίου. Επεκτείνεται σε συναυλίες που προσφέρουν στους πολίτες τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με την κλασική μουσική, απολαμβάνοντας ζωντανές καλλιτεχνικές εμπειρίες.
– Το 2025 συνεχίστηκε ο μουσικός κύκλος «Νέοι σολίστ στο Αετοπούλειο», με τέσσερις συναυλίες, δίνοντας βήμα σε νέους καλλιτέχνες και φέρνοντας το κοινό πιο κοντά στην καλλιτεχνική δημιουργία.
– Παράλληλα, εγκαινιάστηκε ο νέος κύκλος «Μουσική Κυριακή στο Αετοπούλειο», με τρεις συναυλίες, διευρύνοντας, σύμφωνα με τον Δήμο, τις ευκαιρίες πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές εκδηλώσεις.
«Με τις δράσεις του Εργαστηρίου Μουσικής Εκπαίδευσης, ο Δήμος Χαλανδρίου επενδύει στη μουσική παιδεία, στη δημιουργικότητα και στη συλλογική έκφραση», ανέφερε η σχετική ενημέρωση, προσθέτοντας: «Η δωρεάν παροχή μαθημάτων και η ανάπτυξη συνόλων, σε συνδυασμό με τις ανοιχτές συναυλίες, διαμορφώνουν ένα περιβάλλον στο οποίο η μουσική δεν αποτελεί προνόμιο όσων έχουν την οικονομική δυνατότητα να την προσεγγίσουν, αλλά μια ζωντανή δυνατότητα για όλους».
«Η μουσική εκπαίδευση δεν καλλιεργεί μόνο δεξιότητες· ενισχύει τη συνεργασία, την επικοινωνία και την αίσθηση του ανήκειν, εμπλουτίζοντας την καθημερινότητα και την πολιτιστική ζωή της πόλης», κατέληξε το σχετικό μήνυμα.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook







































































































