Τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να μετακινηθούν κατ’ εξαίρεση, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, από τις 00:30 έως 05:00 το πρωί, οι εργαζόμενοι και άλλα πρόσωπα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές, περιέγραψε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τη πορεία του κορωνοΐού στη χώρα τη Παρασκευή 23/10.
Να σημειώσουμε ό,τι μισή ώρα μετά την αλλαγή της ημέρας, από το Σάββατο προς την Κυριακή 25 Οκτωβρίου, τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:30 πμ μέχρι τις 5:00 το πρωί.
Η απαγόρευση θα ισχύει στις περιοχές με επίπεδο επικινδυνότητας 3: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Σέρρες, Τρίκαλα.
Καθώς επίσης, στις περιοχές με επίπεδο 4: Καστοριά, Κοζάνη.
Δείτε: Απαγόρευση κυκλοφορίας και μάσκες παντού στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες περιοχές»
Σε σχέση με τα νέα αυτά θα μέτρα:
Όσον αφορά στη μετακίνηση των εργαζομένων κατά την διάρκεια της νυχτερινής απαγόρευσης μετακίνησης 12:30 μετά τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί στις περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες σε επίπεδο 3 και 4 πορτοκαλί και κόκκινες ισχύουν τα ακόλουθα:
• Οι δημοσιογράφοι και οι άνθρωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μετακινούνται με την ίδια διαδικασία που μετακινούνταν κατά την περίοδο του lockdown της πρώτης φάσης της πανδημίας. Δηλαδή, με την επίδειξη της δημοσιογραφικής τους ταυτότητας και τη βεβαίωση του εργοδότη τους η οποία θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 14 ημέρες.
• Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα πρέπει να φέρουν βεβαίωση άδειας κυκλοφορίας από τον εργοδότη. Για τη λήψη της βεβαίωσης άδειας κυκλοφορίας εργαζομένων που πρέπει να πηγαίνουν ή να αποχωρούν από την εργασία τους υποχρεωτικά, ο εργοδότης μπαίνοντας με τους κωδικούς του στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ συμπληρώνει το κατάλληλο έντυπο και το αποστέλλει στον εργαζόμενο, ο οποίος μπορεί να το επιδείξει στα ελεγκτικά όργανα σε έντυπη ή ακόμα και σε ηλεκτρονική μορφή.
Η γνησιότητα του εγγράφου πιστοποιείται με τον αριθμό πρωτοκόλλου επί αυτού. Το έντυπο συμπληρώνεται πριν τη μετακίνηση και οφείλει ο εργοδότης να το παράσχει και ο εργαζόμενος να το επιδείξει στα όργανα ελέγχου.
• Σε περιπτώσεις άλλων εργαζομένων/φυσικών προσώπων, που πρέπει να κινηθούν κατά τις ώρες απαγόρευσης, όπως ελεύθερων επαγγελματιών, επιτηδευματιών, αυτοαπασχολούμενων, αυτοί συμπληρώνουν το αντίστοιχο έντυπο που θα βρίσκεται πάλι στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και το οποίο πρέπει να το συμπληρώσουν υποχρεωτικά πριν την μετακίνηση τους, μπαίνοντας με τους κωδικούς τους από το TAXISNET.
• Οι δημόσιοι υπάλληλοι για την κατ’ εξαίρεση μετακίνησή τους, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και βεβαίωση κίνησης σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Η βεβαίωση κίνησης χορηγείται μέσω της εφαρμογής του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου στην ιστοσελίδα apografi.gov.gr και κατ’ εξαίρεση, με βεβαίωση που συντάσσεται με ευθύνη του αρμόδιου προϊστάμενου προσωπικού.
– Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που ισχύει για το επίπεδο 3 και 4, δηλαδή τις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, εξαιρούνται από αυτή οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά την διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.
Του μέτρου εξαιρούνται επίσης, οι οδηγοί που βρίσκονται μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή μαζί με μέλη της οικογενείας τους, Α΄ βαθμού, που και αυτά εξαιρούνται από την χρήση μάσκας.
– Στα δε σχολεία, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις Περιφερειακές Ενότητες που έχουν ενταχθεί στο 3ο, δηλαδή, πορτοκαλί, και 4ο, δηλαδή κόκκινο επίπεδο.
Σημειώνεται ότι στην Φυσικά Αγωγή, δηλαδή στην Γυμναστική, εξακολουθεί να μην προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας.
– Όσον αφορά στο θέμα της ζωντανής μουσικής, υπενθυμίζουμε ότι στο επίπεδο 3, πορτοκαλί, στα καταστήματα εστίασης ή υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν άδεια μουσικών οργάνων, απαγορεύεται η χρήση μικροφωνικής και το όποιο μουσικό σχήμα δεν μπορεί να ξεπερνά τα τρία άτομα.
Την ίδια στιγμή που η πληρότητα είναι αυστηρά στο 50% του πιθανού αριθμού πελατών της αδείας και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους.
– Στα κέντρα διασκέδασης και στα μπαρ απαγορεύεται ρητά η ζωντανή μουσική και η διασκέδαση γίνεται αποκλειστικά με καθήμενους και πληρότητα 30% της αδείας και τους περιορισμούς της σχετικής ΚΥΑ.
– Στην εστίαση, ταβέρνες και εστιατόρια, επιτρέπεται η ζωντανή μουσική ως τρία άτομα, χωρίς μικροφωνική, με υποχρεωτικά όλους τους πελάτες καθήμενους και με 50% των προβλεπόμενων καθισμάτων της αδείας τους.
– Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι δοξολογίες που αφορούν σε εορταστικές εκδηλώσεις της 26ης και 28ης Οκτωβρίου, όπως και οι καταθέσεις στεφάνων σε όλη την χώρα, θα πραγματοποιηθούν με αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπονται σε κάθε επίπεδο του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας.
Παράλληλα, κάνουμε έκκληση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων σε περίπτωση μετακίνησης τους για το επόμενο πενθήμερο και ιδιαίτερα στις γύρω περιοχές, όπως για παράδειγμα η Χαλκιδική.
«Η μη τήρηση των μέτρων μπορεί να σημαίνει μεταφορά του υπάρχοντος ιικού φορτίου σε όμορες περιοχές, με συνεπακόλουθο τη διακινδύνευση της Δημόσιας Υγείας για τις περιοχές αυτές. Ισχυρή σύσταση επίσης απευθύνουμε και σε όλους όσοι μετακινούνται από τους Νομούς τους σε όμορους Νομούς για λόγους διασκέδασης, καθώς η μη τήρηση των μέτρων θα επιβαρύνει επιδημιολογικά και τις περιοχές κατεύθυνσης και υποδοχής τους, γεγονός που συνεπακόλουθα θα αποτυπωθεί και θα έχει συνέπειες στο χάρτη υγειονομικής προστασίας και ασφάλειας» τόνισε ο υφυπουργός.
Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας
Στις εξαιρέσεις για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές εξαιρούνται:
-Οι συμμετέχοντες σε ομαδική ή ατομική άσκηση σε εξωτερικό χώρο και κατά τη διάρκεια της άσκησης αποκλειστικά και μόνο.
-Όσοι βρίσκονται μόνοι στο αυτοκίνητο ή με μέλη οικογένειας πρώτου βαθμού.
-Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.
Αλλαγές στον υγειονομικό χάρτη
Αλλαγές στο χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας θα ισχύσουν από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου.
Από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το επίπεδο συναγερμού αυξάνεται στις περιφερειακές ενότητες Άρτας, Έβρου, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Καβάλας και Σποράδων, οι οποίες ανεβαίνουν και περνούν στο επίπεδο 2 (επιτήρησης) από το επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) που βρίσκονταν, δηλαδή οι περιοχές αυτές από πράσινες περιοχές γίνονται κίτρινες. Διευκρίνισε ότι στην περίπτωση των Σποράδων η αναβάθμιση αφορά μόνο την νήσο Σκιάθο και όχι την Σκόπελο και την Αλόννησο που παραμένουν πράσινες. ‘Αρα η Σκιάθος περνά στο επίπεδο 2 (Επιτήρησης) ενώ η Σκόπελος και η Αλόννησος παραμένουν στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).
Το επίπεδο συναγερμού μειώνεται στις ακόλουθες περιοχές: Οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Ηρακλείου Κρήτης, Καρδίτσας, Λέσβου, Μυκόνου, Πέλλας και Σάμου που ήταν στο επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης), (στο πορτοκαλί δηλαδή), μειώνεται ο βαθμός συναγερμού τους και περνούν στο επίπεδο 2, δηλαδή στο κίτρινο.
Όσον αφορά τα νησιά της Αττικής, η περιφερειακή ενότητα Νήσων Αττικής -παρόλο που ανήκουν στην περιφέρεια Αττικής- με δεδομένη τη μη χωροταξική τους εγγύτητα με τις μητροπολιτικές ηπειρωτικές ενότητες , πηγαίνουν από το πορτοκαλί στο κίτρινο, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 και περνούν στο επίπεδο 2. Αυτό δεν ισχύει για την Σαλαμίνα, νησί το οποίο που σχετίζεται με μετακινήσεις από και προς στον Πειραιά.
Στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας) από το επίπεδο 2 που βρίσκονταν ( Επιτήρησης), στο πράσινο από το κίτρινο, κατεβαίνουν και περνούν οι περιφερειακές ενότητες Γρεβενών, Λακωνίας και Πάρου. Επίσης στο επίπεδο 1 από το επίπεδο 3 που βρίσκονταν, δηλαδή γίνονται πράσινες από πορτοκαλί, περνούν από την Δευτέρα οι Π.Ε Ζακύνθου και Κέας- Κύθνου, δηλαδή κατεβαίνουν από το επίπεδο 3 (Αυξημένης Επιτήρησης) στο επίπεδο 1 (Ετοιμότητας).