Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρία ήταν αυτή με θέμα «Το Παρελθόν, το Παρόν και το Μέλλον του Περιφερειακού Τύπου», που πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη και τελευταία ημέρα του Regional Growth Conference της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο φιλοξενείται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Οι κυριότερες τοποθετήσεις των ομιλητών είχαν ως εξής:
Γιώργος Μιχαλόπουλος (πρόεδρος ΣΗΠΕ): «Κάθε φορά που είμαστε σε τέτοια φόρα και με ρωτούν για την κατάσταση του τοπικού Τύπου, μου λένε ότι γκρινιάζω, αλλά είμαι υποχρεωμένος να πω την αλήθεια. Η κατάσταση είναι τραγική. Αυτό έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον. Η κρίση χτύπησε τις εφημερίδες, ακολούθησε η πανδημία και μηδενίστηκαν τα σημεία πώλησης και τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτίναξε κόστος λειτουργίας εφημερίδων σε δυσθεώρητα ύψη. Συν τοις άλλοις έχει καταργηθεί κάθε ευεργετική δραστηριότητα προς τις επιχειρήσεις του Τύπου, οι οποίοι είναι πυλώνες της δημοκρατίας. Χτυπήθηκαν οι σοβαρές επιχειρήσεις, με προσωπικό και στόχους. Βλέπουμε στρεβλώσεις στις μέρες μας που κάθε άνθρωπος με ένα κινητό στο χέρι λέει ότι είναι επιχείρηση Τύπου και διεκδικεί λεφτά από το κράτος. Στο μητρώο μας είναι 104 εφημερίδες. Ως Σύνδεσμος σοβαρών επιχειρήσεων έχουμε κάνει αναλυτικές προτάσεις, όπως π.χ. η υλοποίηση του προγράμματος των 20 εκατομμυρίων, το οποίο ζητάμε να εκχωρηθεί με το κριτήριο της απασχόλησης. Η Πολιτεία πρέπει να βάλει το χέρι της για τον περιφερειακό Τύπο, αλλιώς θα το βάλει ο Θεός. Εμείς ζητάμε αξιοκρατία παντού. Όχι άλλα πεταμένα κρατικά λεφτά. Και να εφαρμόζονται όλα όσα ψηφίζονται, π.χ. στην κρατική επιχορήγηση. Πρέπει να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Δεν μπορεί ένα γραφείο, ένα ΑΦΜ κι ένας άνθρωπος να θεωρείται εφημερίδα».
Θεόδωρος Λουλούδης (εκδότης εφημερίδας «Πελοπόννησος»): «Τα τελευταία 15 χρόνια η μείωση των εφημερίδων είναι μεγάλη, έχουν μείνει οι μισές κι αυτό δηλώνει πολλά. Οι μειώσεις είναι αντίστοιχες και σε αριθμό εργαζομένων και κύκλο εργασιών. Ολα τα αριθμητικά μεγέθη αποτυπώνουν την κατάσταση. Προσωπικά είμαι στον χώρο από το 2011. Αυτή η περίοδος ταυτίζεται με την περίοδο που έχουν συμβεί μεγάλες αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο στον χώρο του Τύπου. Είναι η περίοδος της μετάβασης από τη γραπτή ενημέρωση στην ψηφιακή και στα κοινωνικά δίκτυα. Και παράλληλα είναι η περίοδος που έχουμε μετατόπιση και στα οικονομικά μεγέθη από τον Τύπο στο Διαδίκτυο. Η δεκαετία αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική για να μιλήσει κανείς για την κατάσταση της ενημέρωσης, καθώς δεν θα δει τα πράγματα καθαρά. Πρέπει να περάσουν αρκετά χρόνια ακόμη και να απομακρυνθούμε από τη δίνη, για να περιγράψουμε τι συνέβη. Οι συνθήκες αλλάζουν ανά περίοδο. Εμείς λογαριάζουμε την επιχείρησή μας όχι ως επιχείρηση περιφερειακού Τύπου, αλλά ως επιχείρηση παραγωγής δημοσιογραφικού περιεχομένου. Αυτό που έκανε την παραγωγή ενημερωτικού περιεχομένου χρήσιμη στο παρελθόν, παραμένει χρήσιμο και σήμερα. Ο ρόλος των επιχειρήσεων ενημέρωσης είναι εδώ, είμαστε παρόντες. Διαμεσολαβούμε, με διάφορα κανάλια, ανάμεσα σε αυτούς που παράγουν πολιτικές και σε αυτούς στους οποίους απευθύνονται αυτές οι πολιτικές. Αυτήν την περίοδο βλέπουμε να ισορροπεί εκ νέου το σύστημα και αναδεύεται και πάλι ο ρόλος των ΜΜΕ σε αυτήν τη μεσολάβηση. Εάν οι επιχειρήσεις μας και ειδικότερα οι ιδιοκτησίες τους καταφέρουν να κάνουν μάνατζμεντ στα εργαλεία που απαιτούνται γι΄ αυτήν τη μεσολάβηση, θα είμαστε πάντα εδώ, δυνατοί. Από τη φύση μου είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω ότι κάθε γενιά είναι και καλύτερη. Ο χώρος των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης θα βρει τη θέση του στο μέλλον. Μπορεί να μην είμαστε 104 εφημερίδες το 2040, αλλά το θέμα βιωσιμότητα θα λυθεί. Για εμένα το μεγάλο ερώτημα για το μέλλον είναι το ποια θα είναι η θέση της ενημέρωσης ως αγαθό στην επικοινωνία των ανθρώπων μεταξύ τους».
Σταύρος Φανφάνης (εκδότης εφημερίδα «Ο Χρόνος»): «Η συζήτηση που έχουμε να κάνουμε δεν είναι μόνο το έντυπο σαν έντυπο, αλλά το πως θα το μεταδώσουμε το συνολικό outlook στο κοινό. Στην κοινωνία υπάρχει η ενημέρωση και η ανάγκη ενημέρωσης. Δεν είμαι άνθρωπος που θα σταθεί στο παρελθόν, αλλά καμιά φορά πρέπει να κοιτάμε πίσω και να θυμόμαστε την Ιστορία των εφημερίδων μας. Βρισκόμαστε σε μια περιοχή η οποία χρειάζεται λύσεις σε προβλήματα όπως το επιχειρείν ή η ανεύρεση προσωπικού. Είναι δύσκολο να φυλάς Θερμοπύλες όταν είσαι η είσοδος και η έξοδος της Ευρώπης στην Ασία. Οφείλουμε να βρούμε το επόμενο next big thing μετά τα social media. Η ανάγκη του κόσμου για ενημέρωση παραμένει ανεξάντλητη και σε αυτό πρέπει να έχουμε σύμμαχο την Πολιτεία. Ακούμε τον κ. Μιχαλόπουλο να δηλώνει ρεαλιστής και τον κ. Λουλούδη να δηλώνει αισιόδοξος, οπότε κι εγώ δηλώνω ρεαλιστικά αισιόδοξος. Υπάρχουν προβλήματα στον χώρο μας, όμως υπάρχουν και πολλές ευκαιρίες μπροστά μας. Η εφημερίδα μας είναι η ναυαρχίδα του οργανισμού μας. Θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στα μητρώα γιατί έχουμε παραδείγματα ανθρώπων που δεν πρέπει να είναι σε αυτά τα μητρώα κι όμως, λογίζονται σαν εμάς, που έχουμε προσωπικό και που δουλεύουμε όλοι ημέρα και την ίδια ώρα εκείνοι απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια με εμάς. Επαναλαμβάνω ότι τα social media είναι το τώρα και πρέπει να δούμε τι θα είναι το αύριο. Γι΄ αυτό πρέπει να δουλεύουμε και να προετοιμαζόμαστε κάθε μέρα».
Παρέμβαση στο τέλος έγινε από τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας κι Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτη, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Εχουμε ανταλλάξει πολλές φορές απόψεις με τα μέλη του πάνελ. Κάθε φορά που συναντιόμαστε, δεν βρισκόμαστε εκεί που είχαμε μείνει. Εχουμε προχωρήσει με βήματα μπροστά. Σύμφωνα με έκθεση ινστιτούτου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στο πίνακα αξιολόγησης του κοινού για τα ΜΜΕ, ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος είναι πρώτοι στην εμπιστοσύνη του κοινού. Αυτό είναι το μεγάλο ατού και η αξονική τομογραφία της κοινωνίας για το πως προσεγγίζει τον Τύπο. Αυτό είναι κι ένα ισχυρό επιχείρημα σε κάθε διαβούλευση των περιφερειακών εφημερίδων με την κυβέρνηση και το κοινό. Ο πολίτης εμπιστεύεται την τοπική και την περιφερειακή εφημερίδα. Αυτή η έρευνα είναι προίκα για το μέλλον. Η Πολιτεία είναι εδώ για να κάνει παρεμβάσεις. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν, να ενσωματωθούν νέες διαδικασίες, όπως έλεγχοι στα έντυπα και στις ιστοσελίδες, να τηρούνται οι προβλέψεις του Νόμου, κλπ. Ο Νόμος έχει διαμαντάκια τα οποία τα περιφερειακά μέσα μπορούν να αξιοποιήσουν. Επιβάλλεται να τηρηθούν και εσωτερικά θέματα ασφαλείας μεταξύ των μελών του ΣΗΠΕ για να μείνουν στον χώρο αυτοί που πρέπει και να λειτουργούν σωστά».