Τα κόκκινα τριαντάφυλλα είναι από τα πιο εντυπωσιακά λουλούδια που υπάρχουν. Οι φυσιοδίφες υποστήριζαν ότι τα τριαντάφυλλα ανέπτυξαν αυτό το χρώμα για να προσελκύουν έντομα, θηλαστικά και πουλιά, ώστε να διευκολύνουν την επικονίαση και τον πολλαπλασιασμό τους. Όμως, μια νέα βιολογική μελέτη αμφισβητεί αυτή την άποψη.
Ειδικοί από δύο βρετανικά πανεπιστήμια (Πλίμουθ και Πόρτσμουθ) και ένα αυστραλιανό (Κέρτιν) μελέτησαν τα τριαντάφυλλα και κατέληξαν ότι η ανάγκη τους για άμυνα ήταν ο βασικός παράγων για την εξέλιξη των λουλουδιών κόκκινου χρώματος. Σε αυτά, όπως ανακαλύφθηκε, υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα υδροκυανίου, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά από τα φυτά για να αποτρέψουν τις ορέξεις των φυτοφάγων ζώων και πουλιών, όπως οι παπαγάλοι ή τα καγκουρό.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μικ Χάνλεϊ, τα ζώα που τρώνε τα φυτά, μαθαίνουν να συσχετίζουν το χρώμα με τη γεύση, η οποία στην περίπτωση των κόκκινων τριαντάφυλλων είναι πιο πικρή λόγω της παρουσίας του υδροκυανίου (ή κυανιούχου άλατος). Το κόκκινο χρώμα λειτουργεί τελικά ως προειδοποιητικό σήμα για τα ζώα ότι τα λουλούδια αυτά θα έχουν άσχημη γεύση ή θα είναι δηλητηριώδη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυτολογίας «New Phytologist».