Ο μεσημεριανός ύπνος φαίνεται ότι ενισχύει τη μνήμη. Αυτό δείχνουν τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Neuroscience. Ο ερευνητής εγκεφάλου Avi Karni, του Πανεπιστημίου της Χάιφα στο Ισραήλ, εξέτασε την πιθανότητα ο σύντομος ύπνος να βοηθά στο «κλείδωμα» των μακροπρόθεσμων αναμνήσεων και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας καθημερινός ύπνος 90 λεπτών μπορεί να βοηθήσει πολύ.
Ο ερευνητής δίδαξε στους συμμετέχοντες να μάθουν να χτυπούν τα δάχτυλά τους με πολύπλοκο ρυθμό και στη συνέχεια τους χώρισε σε δύο ομάδες.
Στην πρώτη, οι συμμετέχοντες κοιμήθηκαν μία ώρα, ενώ στην άλλη όχι. Οι άνθρωποι που κοιμήθηκαν το μεσημέρι έδειξαν σημαντική βελτίωση της απόδοσής τους εκείνο το βράδυ.
Μετά από ολονύχτιο ύπνο, οι δύο ομάδες βρίσκονταν στο ίδιο επίπεδο, αλλά η ομάδα που κοιμήθηκε λίγο και το μεσημέρι βελτιώθηκε πιο γρήγορα σε σχέση με την ομάδα που έμεινε ξύπνια.
Άλλο μέρος της έρευνας έδειξε πόσο γρήγορα μετά από ύπνο 90 λεπτών μπορούν να «κλειδωθούν» οι αναμνήσεις.
Ο ύπνος στη διάρκεια της μέρας μπορεί να περιορίσει τον χρόνο που χρειάζεται για να «αποθηκευτούν» οι αναμνήσεις, οι οποίες με τον τρόπο αυτό καθίστανται «άτρωτες» στις «παρεμβολές» και τη «λήθη». Αντί για 6 με 8 ώρες, ο εγκέφαλος σταθεροποίησε τις αναμνήσεις κατά τη διάρκεια του 90λεπτου ύπνου.
Ακόμα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή μηχανισμό της λειτουργίας της μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι υπάρχει πιθανότητα ο ύπνος να επιταχύνει τη σταθεροποίηση των αναμνήσεων, σημειώνει ο ερευνητής. Στο μέλλον μπορεί να καταστεί δυνατόν να γίνει με τεχνητά μέσα.
Η μακροπρόθεσμη μνήμη αφορά τις αναμνήσεις που διαρκούν για χρόνια, όπως και το ποιες αναμνήσεις -ένα δυστύχημα που συνέβη χθες- ή αναμνήσεις που περιλαμβάνουν τον τρόπο, όπως για παράδειγμα την ικανότητα ενός ανθρώπου που έχει μάθει να παίζει ένα μουσικό όργανο.