Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας επισκέφθηκε την Κυριακή, 6 Ιουλίου το υπό ανέγερση «Ιωνικό Κέντρο» της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος , και ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού και Νεολαίας.
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, μαζί με τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ανέων Μακάριο, Ιωαννίνων Μάξιμο και Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, από τους οποίους και ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου, καθώς και στο θεματικό πάρκο που το περιβάλλει.
Ο κ. Τασούλας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί αναλυτικά για τη δομή, τη λειτουργία και την πορεία υλοποίησης του έργου, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν σύγχρονο πολυχώρο θρησκείας, παιδείας, πολιτισμού, διαλόγου και δημιουργικής μάθησης για όλους τους πολίτες.
Το Ιωνικό Κέντρο θα περιλαμβάνει Συνεδριακό – Πολιτιστικό Κέντρο Νεολαίας, Εστία Φιλοξενίας, Παιδικό Σταθμό, Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου, Βιβλιοθήκη, Εντευκτήριο, πλατεία πρασίνου. Η λειτουργία του εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει αρχές του 2026 προσφέροντας κοινωφελείς υπηρεσίες στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά την ξενάγηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα εδώ στον Περισσό, στον Δήμο Νέας Ιωνίας στην περιφέρεια της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας, , ζήσαμε μια ξενάγηση ενός θαύματος δημιουργίας.
Ένα θαύμα δημιουργίας και ταυτόχρονα θαύμα συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών χορηγών, ευρωπαϊκών πόρων και εθνικών κονδυλίων. Και αυτό το θαύμα έχει να κάνει με μια νέα αντίληψη για τον σύγχρονο ρόλο της εκκλησίας μας.
Η τοπική εκκλησία της Νέας Ιωνίας, η τοπική εκκλησία προσφυγουπόλεων αποφάσισε να συνδέσει το χθες με το σήμερα και με το αύριο.
Και είμαστε εδώ μάρτυρες ενός συγκλονιστικού έργου το οποίο διευρύνει και την έννοια της εκκλησίας. Εκκλησία δεν είναι μόνο αυτό που βλέπουμε πίσω μας, ο Άγιος Γεώργιος ο Νεαπολίτης που ολοκληρώνεται σύντομα, ο πολιούχος της Νέας Ιωνίας και προστάτης της Μητροπόλεως, εκκλησία είναι και η μάζωξη, η συνάθροιση. Και εδώ είδαμε υπερσύγχρονο θέατρο, υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο, υπερσύγχρονη βιβλιοθήκη, υπερσύγχρονο παιδικό σταθμό, υπερσύγχρονο υπόγειο πάρκινγκ το οποίο εκτονώνει και την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην ευρύτερη περιοχή. Είδαμε οκτώ στρέμματα, χώρους πρασίνου και αναψυχής, εντευκτήριο, ένα κατασκευαστικό δημιούργημα καταπληκτικό υπό την έμπνευση του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, ώστε η εκκλησία να δώσει μεγάλη απάντηση και πρακτική απάντηση στις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας και όχι μόνο της τοπικής.
Εδώ θα έχουμε δρώμενα πολιτιστικά, δρώμενα των συλλόγων της περιοχής, των Δήμων της περιοχής, των τεσσάρων Δήμων της περιοχής, εδώ θα φιλοξενηθούν 100 παιδιά στον παιδικό σταθμό, και έτσι η εκκλησία αποδεικνύει ότι δεν είναι προσηλωμένη σε ένα στενό κύκλο δρώμενων αλλά κάνει ένα εκπληκτικό άνοιγμα στην κοινωνία, καλύπτοντας αυτές τις ανάγκες.
Κάτω απ’ τον Άγιο Γεώργιο υπάρχει ένα μουσείο. Είναι η σύνδεση με την ιερά παρακαταθήκη της προσφυγιάς.
Οι πρόσφυγες φεύγοντας όπως έφυγαν υπό δραματικές συνθήκες από τη γη της Ιωνίας κουβάλησαν μαζί τους ό,τι μπορούσαν. Αλλά δεν ξέχασαν τα ιερά σεβάσματά τους, τα κειμήλια απ’ τις εκκλησίες τους. Τα έφεραν εδώ. Αυτά σήμερα βρίσκονται σε διάφορες εκκλησίες αυτής της περιφέρειας. Όταν ολοκληρωθεί το Μουσείο, θα βρεθούν όλα μαζί εδώ για να θυμίζουν τον ξεριζωμό, ο οποίος όμως ξεριζωμός δεν περιορίστηκε στην απελπισία. Υπήρξε αντίδραση στην απελπισία του ξεριζωμού. Και ο πληθυσμός ο ξεριζωμένος ρίζωσε σε αυτή τη γη. Και σήμερα αυτή η γη μετατρέπεται σε αυτό το κατασκευαστικό θαύμα που καλεί κυρίως τη νεολαία να απολαύσει τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, τα σύγχρονα μέσα κοινωνικής επαφής, τα σύγχρονα μέσα πολιτιστικής δράσης. Άρα έχουμε σύνδεση του χθες με το σήμερα και με το αύριο.
Το ίδιο θα γίνει και με το σκήνωμα του Αγίου Γεωργίου, Πολιούχου της Νέας Ιωνίας, που θα μεταφερθεί εδώ. Η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος δίνει το συγκλονιστικό παράδειγμα μιας εκκλησίας πρωτοπορούσας, η οποία ταυτίζεται με την κοινωνία, αγκαλιάζει την κοινωνία και αγκαλιάζεται από αυτήν. Εδώ θα γίνει ένα μελίσσι, μια κυψέλη δραστηριοτήτων που όλοι θα καμαρώνουμε και θα αποτελέσει ένα παράδειγμα το οποίο είμαι βέβαιος, Σεβασμιώτατε, θα ακολουθηθεί και από άλλες Μητροπόλεις, γιατί ήδη και άλλες Μητροπόλεις στην Ελλάδα κάνουν αυτό το εντυπωσιακό άνοιγμα προς την κοινωνία το οποίο βρίσκει ανταπόκριση.
Θα ήθελα να συγχαρώ από την καρδιά μου για αυτή τη σημερινή συγκλονιστική εμπειρία δημιουργίας και συνεργασίας τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, να συγχαρώ τους χορηγούς, την κυρία Λάτση, τον κύριο Μαρτίνο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την Τράπεζα Πειραιώς, να αναφερθώ στα κοινοτικά κονδύλια – τα οποία απορροφώνται κατά τρόπο κανονικότατο- και στον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μαζί με δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες συνεργάστηκαν και έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και στο ξεκίνημα της δηλώσεώς μου μίλησα για το θαύμα δημιουργίας και για τη συνεργασία εκκλησίας και πολιτείας αλλά και χορηγών.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους και σύντομα να εγκαινιαστεί».
Παρόντες στην επίσκεψη ήταν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σταύρος Παπασταύρου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας. Παναγιώτης Μανούρης, ο δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας Ιωάννης Τομπούλογλου, ο δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος, ο Γενικός Διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου «ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ» Δημήτριος Καλάκος, ο Νομικός Σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) κ. Γεώργιος Αγουρίδης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Εταιρειών AKTOR Αλέξανδρος Εξάρχου, ο εντεταλμένος Σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Εταιρειών ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Πέτρος Σουρέτης, βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το «Ιωνικό Κέντρο» της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν ανοιχτό, σύγχρονο και προσβάσιμο χώρο πνευματικής καλλιέργειας, κοινωνικής συνοχής και πολιτισμικής μνήμης, προσφέροντας στους πολίτες δωρεάν και ασφαλή πρόσβαση σε δράσεις εκπαίδευσης, πολιτισμού και δημιουργίας, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει έναν νέο πνεύμονα πρασίνου για την ευρύτερη περιοχή.
Η ολοκλήρωση του έργου σηματοδοτεί μια ζωντανή γέφυρα ιστορικής μνήμης με τις αλησμόνητες πατρίδες της Μικράς Ασίας και αποτελεί ταυτόχρονα έναν διαρκή φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης προς τον προσφυγικό Ελληνισμό της Ιωνίας, της Πισιδίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας. Ένα έργο που αναδεικνύει την πολιτισμική ταυτότητα και το πνεύμα προσφοράς της Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο.
Η ανέγερση του έργου στηρίζεται αποκλειστικά στην αγαστή συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα.