Ως «πεδίο επιχειρηματικών κινήσεων» χαρακτηρίζει την Ελλάδα σε πρόσφατο άρθρο της η ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ, με την δημοτική παράταξη να αναρωτιέται «πόσο μακριά άραγε μπορεί να μας πάει αυτό το μοντέλο ύπαρξης της χώρας;».
Αφορμή του άρθρου στάθηκε η σύναψη συνεργασίας του Δήμου Βριλησσίων με γνωστή εταιρεία για την προμήθεια ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους (DRONE), για το περιαστικό δάσος, τα ρέματα και τους χώρους αστικού πρασίνου. Η ΔΡΑΣΗ στο υπόμνημά της αναφέρει μια σειρά από Δήμους που έχουν προχωρήσει σε σύμβαση με την ίδια εταιρεία, η οποία έχει συνάψει σύμβαση και με τον ΔΕΔΔΗΕ «με σκοπό την παροχή υπηρεσιών εναέριας επιτήρησης και κάλυψης επιχειρησιακών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 202».
Αναλυτικά, η ΔΡΑΣΗ αναφέρει τα εξής:
Βριλήσσια, 14/07/2025.
Ο δήμαρχος Βριλησσίων, όπως είχε προαναγγείλει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναθέτει στην εταιρεία «ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ την υλοποίηση σύμβασης με τίτλο «ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΥΡΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ, ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ μέσω προηγμένου συστήματος μη επανδρωμένου αεροσκάφους (DRONE), για το περιαστικό δάσος, τα ρέματα και τους χώρους αστικού πρασίνου», έναντι ποσού 29.752,06€. (80 ημέρες Χ 8 ώρες πτήσης ανά ημέρα = 640 ώρες Χ 37,49€ κόστος υπηρεσίας ανά ώρα = 23.993,60€ + Φ.Π.Α. 24% 5.758,46€ = 29.752,06€). H τεχνολογία στην υπηρεσία του Δήμου μας. ΣΑΝ ο ένας να αντιγράφει τον άλλο Γνωρίζοντας ωστόσο τον «συντονισμένο» τρόπο που κινείται η Αυτοδιοίκηση, γνωρίζοντας δηλαδή, ότι οι Δήμοι, ανά περιόδους, κάνουν ακριβώς τις ίδιες κινήσεις, (βλ. και «κοινόχρηστα ηλεκτρικά ποδήλατα»), πληκτρολογήσαμε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το όνομα της εταιρείας με την οποία θα συνεργαστεί ο Δήμος μας. Το αποτέλεσμα αναμενόμενο: Εκατοντάδες άλλοι Δήμοι και φορείς του δημοσίου συνεργάζονται μέσω απευθείας αναθέσεων ή δωρεών με την ίδια εταιρεία. Πολλοί δήμαρχοι μάλλον έκαναν ταυτόχρονα την ίδια ακριβώς σκέψη. Ουδέν το μεμπτό. (Στο τέλος αποφάσεις Δήμων που προέκυψαν από σύντομη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Πολλαπλασιάστε επί 50 ή 100 ή και περισσότερο τους φορείς που δαπάνησαν 37-40 χιλ. ευρώ έκαστος για τη χρήση των drones – για δύο μήνες – και θα δείτε ότι προκύπτουν ενδιαφέρουσες αποδόσεις). Οι φυσικές καταστροφές ανοίγουν νέα επιχειρηματικά πεδία. Εκατομμύρια για τα προγράμματα «anti-nero» στις κατασκευαστικές, τώρα τα drones. Οι νέες τεχνολογίες γίνονται μοχλός αναδιαρθρώσεων, με την συνδρομή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, τον οποίο, κατά τα άλλα, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, καταδικάζουν.
Δωρητές, δωρεοδόχοι και προμηθευτές: Από τα ΕΛΠΕ στον ΔΕΔΔΗΕ Αλλά ποια είναι η εταιρεία Vanguard; Με μια απλοϊκή αναζήτηση εντοπίζουμε δύο άρθρα, που την αφορούν και αναφέρονται σε ΔΩΡΕΕΣ εκατομμυρίων προς την Πυροσβεστική.
Το πρώτο άρθρο είναι περσινό, Ιούνιος του 2024: Τα drones της Vanguard. Πηγή: Market Maven: «Ανάρπαστα» έχουν γίνει τα drones της Vanguard Security ΙΚΕ, τα οποία πραγματοποιούν εναέριες επιτηρήσεις για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Η ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ (διάδοχος της ΠΑΤΡΙΟΤ ΝΤΡΟΟΥΝΣ ΙΚΕ), την οποία τρέχει ο επιχειρηματίας Μάνος Αγγελάκης, έχει γίνει απαραίτητη στο Πυροσβεστικό Σώμα. Τόσο απαραίτητη που το Πυροσβεστικό Σώμα ζήτησε από ιδιώτες και φορείς να καλύψουν με δωρεές τους τα κόστη. Έτσι, προ ημερών συνομολογήθηκαν τρεις τριμερείς συμβάσεις δωρεάς συνολικού ύψους 720.000 ευρώ! Η πρώτη σύμβαση αξίας 300.000 ευρώ συνήφθη μεταξύ του Δημοσίου, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ, με την ΕΕΤ να πληρώνει ως δωρεά τη μίσθωση των drones για εναέριες επιτηρήσεις. Η δεύτερη σύμβαση ύψους 220.000 ευρώ συνομολογήθηκε μεταξύ του Δημοσίου, της HELLENiQ ENERGY Holdings (ΕΛΠΕ) και της ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ, με την HELLENiQ ENERGY να δωρίζει τη μίσθωση των drones. Η τρίτη τριμερής σύμβαση αξίας 200.000 ευρώ συνήφθη μεταξύ του Δημοσίου, της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Andonis and Marika Lemos» και της ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ, με την εταιρεία του εφοπλιστή Αντώνη Λαιμού και της Μαρίκας Αράπογλου, κόρης του πρώην διοικητή της ΕΤΕ Τάκη Αράπογλου, να πληρώνει ως δωρεά τη μίσθωση των drones της ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ.
Το δεύτερο άρθρο είναι πιο πρόσφατο. 9 Μαΐου 2025: «Σύμβαση δωρεάς ποσού έξι εκατομμυρίων ευρώ από τον ΔΕΔΗΕ. Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ: «Έγκριση σύμβασης δωρεάς μεταξύ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ (ως δωρεοδόχου), της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Α.Ε.» – ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (ως δωρητή) και της εταιρείας με την επωνυμία «ΒΑΝΓΚΑΡΝΤ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ» (ως προμηθευτή) ποσού Ευρώ έξι εκατομμυρίων (6.000.000,00€), για την παροχή υπηρεσιών μίσθωσης Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), μετά των παρελκόμενων αυτών, καθώς και για την παρεχόμενη υπηρεσία πτητικού έργου ΣμηΕΑ, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών εναέριας επιτήρησης και κάλυψης επιχειρησιακών αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την αντιπυρική περίοδο έτους 2025». (Υπογράφουν οι Υπουργοί Κυρ. Πιερρακάκης και Ι. Κεφαλογιάννης)». Όλα καλά δηλαδή. Ευτυχώς, υπάρχουν καλοπροαίρετοι δωρητές, όπως τα ΕΛΠΕ και ο ΔΕΔΔΗΕ, που έχουν σημαντικά κέρδη και κρατούν την Πυροσβεστική μας όρθια! Διαφορετικά τίποτα δεν θα γίνονταν. Μόνο κάτι γκρινιάρηδες, εδώ κι εκεί, δεν ευχαριστιούνται με τίποτα! Πόσο μακριά άραγε μπορεί να μας πάει αυτό το μοντέλο ύπαρξης της χώρας;