Κορυφή Καρακόλι, στην Πίνδο. Υψόμετρο 1.600 μέτρα. Μια μεικτή ομάδα από ειδικούς γευσιγνώστες και φίλους ορειβάτες δοκιμάζει τα δύο νέα κρασιά της σειράς «Rossiu di Munte» (Κόκκινο του Βουνού κατά τη βλάχικη τοπική διάλεκτο) από το «Κατώγι Αβέρωφ».
Επειδή, όμως, η απόλαυση παίρνει άλλη… γεύση, εάν έχει προηγηθεί η περιπέτεια, η ιστορία μας ξεκινά λίγες ώρες νωρίτερα, λίγο μακρύτερα από το φιλόξενο Katogi Averoff Hotel & Winery.
Εκεί, αφού προηγείται μια ξενάγηση στο υποβλητικό οινοποιείο, ανταλλάσσονται οι οδηγίες για την ορειβατική διαδρομή που θ’ ακολουθήσει και η πορεία ξεκινά.
Περνώντας μέσα από ένα υπέροχο δάσος, ανηφορίζοντας προς το Καρακόλι, η θέα και η Φύση σού κόβουν την ανάσα.
Τα αστεία και τα πειράγματα δεν σταματούν λεπτό, αν και μετά από την πρώτη ώρα, κάποιοι αρχίζουν ήδη να λαχταρούν την αίσθηση ενός «Rossiu di Munte» στον ουρανίσκο τους.
Αυτή η στιγμή έρχεται μετά από περίπου τρεισήμισι ώρες ανηφορικής διαδρομής, που όμως «έσβησε», όταν τα κολονάτα ποτήρια υποδέχθηκαν τον οίνο του Βουνού.
Η θερμοκρασία στα σώματα και τις ψυχές αρχίζει να ανεβαίνει, δημιουργώντας αίσθημα ευφορίας, που ενισχύεται συνεχώς από την ανεπιτήδευτα φιλική συμπεριφορά των οικοδεσποτών Γιάννη Μαλτέζου και Σωτήρη Ιωάννου.
Τους ευχαριστούμε, τόσο για την πρόσκληση σε αυτήν την αξέχαστη ορειβατική διαδρομή, όσο και για τις γευστικές εμπειρίες που μας χάρισαν.
50 χρόνια
Κατώγι Αβέρωφ
Η πρώτη αμπελουργική εκμετάλλευση στην Ελλάδα, που εμφορείται από την ιδέα «αμπέλι-οινοποιείο – εμφιαλωμένο κρασί», ξεκινά το 1959 από τον Ευάγγελο Αβέρωφ.
Από τη σύστασή της, η ιδέα αυτή επιτρέπει και ενθαρρύνει την εισαγωγή νέων παραμέτρων στην αμπελοκαλλιέργεια, που ενισχύουν την ποιότητα.
Το αμπελοτόπι που επιλέγεται να επαναφυτευθεί στο Μέτσοβο, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, με κλίση εδάφους και κατάλληλο προσανατολισμό, για ποιοτικότερη ανάπτυξη των κλημάτων.
Για πρώτη φορά φυτεύεται η ποικιλία Cabernet Sauvignon, εγκαινιάζοντας την καλλιέργεια ξενικών ποικιλιών και από καλή τύχη, ανάμεσα στα κλήματα βρίσκονται πρέμνα Cabernet Franc και Merlot.
Τα χαρακτηριστικά του αμπελώνα και η διαφορετικότητα των ποικιλιών αποτελούν το κύτταρο για την ανάπτυξη μιας μοναδικής αμπελο-οινικής επένδυσης.
Το πρώτο κρασί οινοποιείται στο κατώγι του σπιτιού της οικογένειας Αβέρωφ, στο Μέτσοβο και φέρει το όνομα «Κατώγι Μετσόβου». Ο ίδιος ο Ευάγγελος Αβέρωφ σχεδιάζει την ετικέτα του κρασιού σ’ ένα επιστολόχαρτο του πολιτικού του γραφείου.
Το εγχείρημα τον έχει συνεπάρει και η ιδέα «αμπέλι – οινοποιείο-εμφιαλωμένο κρασί» εξελίσσεται γοργά.
Χτίζεται το οινοποιείο, στην άκρη του χωριού του Μετσόβου και ακολουθούνται όλες οι προδιαγραφές για τη συνεχή ποιοτική βελτίωση του κρασιού.
Μετά το θάνατό του το «Κατώγι Μετσόβου» παίρνει το όνομα του εμπνευστή του και μετονομάζεται σε «Κατώγι Αβέρωφ». Το οινοποιείο επεκτείνεται και η γκάμα των κρασιών εμπλουτίζεται με νέα προϊόντα.
Σήμερα, μισό αιώνα μετά, η διαδρομή συνεχίζεται. Διαπνέεται από τις ίδιες αξίες και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και στις προκλήσεις της εποχής. Το «Κατώγι Αβέρωφ» σέβεται την παράδοση και ταυτόχρονα τολμά να εισάγει στον χώρο του κρασιού νέες προτάσεις. Δημιουργεί το πρώτο ξενοδοχείο μέσα σε οινοποιείο στην Ελλάδα, διανθίζει τις εγκαταστάσεις του με έργα τέχνης και οπτικοακουστικά δρώμενα, προάγει τον οινο-τουρισμό και εξελίσσει τον πολιτισμό του κρασιού. Με άλλα λόγια, προσφέρει μία ολοκληρωμένη οινική εμπειρία.
Σήμερα, μισό αιώνα μετά το «Κατώγι Αβέρωφ» είναι ο ορισμός του κόκκινου. Είναι το σύμβολο μιας ιδέας που έγινε πραγματικότητα.
«Rossiu di Munte – Syrah Traminer»:
Αποτελεί ιδιαίτερο συνδυασμό μιας ερυθρής και μιας λευκής ποικιλίας. Εμπνευσμένο από τον δημοφιλή συνδυασμό των ποικιλιών Syrah και Viognier, το «Rossiu di Munte – Syrah Traminer» είναι ένα κρασί με εκφραστικό αρωματικό χαρακτήρα, εκλεπτυσμένη γεύση και βελούδινες τανίνες.
«Rosiiu di Munte – Γινιέτς»:
Διαφέρει από τα άλλα κρασιά της σειράς, παίρνοντας το όνομά του, όχι από την ποικιλιακή του σύνθεση, αλλά από το αμπελοτόπι απ’ όπου προέρχεται. «Γινιέτς» στα βλάχικα σημαίνει «αμπελότοπος» και είναι η περιοχή στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων «Κατώγι Αβέρωφ», στο Μέτσοβο.
Σε αυτόν ακριβώς τον αμπελότοπο, πριν από μισό αιώνα, ο Ευάγγελος Αβέρωφ φύτεψε τα πρώτα κλήματα Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα. Σήμερα, από τα κλήματα αυτά, που χρόνια τώρα ευδοκιμούν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες του Μετσόβου, προέρχονται τα σταφύλια Cabernet Sauvignon, που οινοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή και αποτυπώνουν την πιο μεστή έκφραση του χαρακτήρα τους στο «Rosiiu di Munte – Γινιέτς».
Στην ίδια σειρά (di Munte) βρίσκουμε, επίσης, το λευκό αφρώδες «Floara di Munte» και τα δύο ερυθρά «Rossiu di Munte – Βλάχικο» και «Rossiu di Munte – Pinot Noir».