Η WIND με το πρόγραμμα Kids@safety, βοηθά τους γονείς να προετοιμάσουν και να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους σε έναν ασφαλή διαδικτυακό τρόπο συμπεριφοράς. H φετινή σχολική χρονιά είναι «διαφορετική» καθώς έχει ξεκινήσει με πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες, με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, τον σχολαστικό καθαρισμό των χεριών, τα αντισηπτικά και την τήρηση αποστάσεων και τώρα με την εκπαίδευση εξ αποστάσεως.
Γονείς και κηδεμόνες έχουν ένα επιπρόσθετο, δυσκολότερο έργο αυτή τη χρονική περίοδο, να παρέχουν στα παιδιά καθοδήγηση, όπου χρειάζονται, στη χρήση των εργαλείων για να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους και να τα βοηθούν να κατανοήσουν τους λόγους που τα μαθήματά τους θα γίνονται εξ’ αποστάσεως, μέσω τηλεκπαίδευσης.
Η σωστή ενημέρωση και η θετική στάση των γονιών και κηδεμόνων είναι δυο σημαντικά εφόδια για την ομαλή έκβαση των αλλαγών στην καθημερινή ζωή των παιδιών. Επίσης, είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι η πρόληψη και η συλλογική προσπάθεια γίνεται με στόχο την προάσπιση της δικής τους υγείας, των αγαπημένων τους προσώπων και των ανθρώπων που βρίσκονται δίπλα τους.
Ασφάλεια των παιδιών στο διαδίκτυο
Οι γονείς όπως καθοδηγούν τα παιδιά στον πραγματικό κόσμο και τα συμβουλεύουν για την ασφάλειά τους, το ίδιο οφείλουν να πράξουν και για την ασφάλειά τους στον διαδικτυακό κόσμο. Σύμμαχό τους σε αυτή την προσπάθεια, έχουν τη WIND με το πρόγραμμα Kids@safety, που βοηθά γονείς και κηδεμόνες να προετοιμάσουν και να καθοδηγήσουν τα παιδιά τους ώστε να υιοθετούν έναν ασφαλή διαδικτυακό τρόπο συμπεριφοράς, αποφεύγοντας τους πιθανούς κινδύνους.
Ακολουθούν βασικά tips για τους γονείς, ώστε μικροί και μεγάλοι μαθητές να μπορούν να κάνουν χρήση της τεχνολογίας και να αποκτούν περισσότερες γνώσεις και εργαλεία που θα βοηθούν στις εργασίες τους, παραμένοντας ωστόσο προστατευμένοι online.
Αφιερώστε χρόνο για τη σωστή χρήση του διαδικτύου. Συζητήστε με τα παιδιά για την ασφαλή χρήση και δείξτε τους πώς να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο με ασφάλεια.
Υπενθυμίστε τους ότι το διαδίκτυο είναι δημόσιος χώρος. Εξηγήστε ότι δεν πρέπει να αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες, όπως τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση κατοικίας και φωτογραφίες τους.
Βεβαιωθείτε ότι ενεργοποιούνται οι ρυθμίσεις προστασίας και δημιουργήστε έναν ασφαλή χώρο περιήγησης, θέτοντας από κοινού όρια χρήσης.
Με τις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου θα μπορείτε να καθορίσετε τις ημέρες και τις ώρες που το παιδί θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και τους ιστότοπους που επιτρέπεται να «σερφάρει».
Προστατέψτε τα παιδιά σας από τα ενοχλητικά και συνήθως επικίνδυνα αναδυόμενα παράθυρα, χρησιμοποιώντας κάποιο λογισμικό, που να τα αποκλείει.
Συμβουλεύστε τα παιδιά σας να μην ανοίγουν μηνύματα, ή να πατάνε σε συνδέσμους που στέλνονται από άγνωστους, καθώς εύκολα μπορεί να αποτελούν μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος».
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά ότι δεν πρέπει να κάνουν download εφαρμογών που δε γνωρίζουν και ειδικότερα αν βρίσκονται σε μη οικείους ιστοχώρους.