Μικρασιατικές νοσταλγικές ιστορίες με αφηγήτρια τη μοναδική στο είδος της Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, ξεδιπλώθηκαν φέρνοντας στον νου μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού που έζησε και μεγαλούργησε στις αξέχαστες πατρίδες, πριν τον μεγάλο ξεριζωμό.
Η 96χρονη βυζαντινολόγος ιστορικός, με την ομιλία «Ο ρόλος της Μικρασίας στην ιστορία του Ελληνισμού», «μάγεψε» το ακροατήριό της στο αμφιθέατρο του κατάμεστου ιστορικού ξενοδοχείου της Κηφισιάς, «Παλάς», στο Κεφαλάρι Κηφισιάς.
Διοργανωτές της ομιλίας, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαρτίου, ήταν η πρόεδρος του Συλλόγου «Οι φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών» (ΕΠΚΕΔ) Δήμητρα Κ. Φιλίππου και τα μέλη του Δ.Σ..
Πριν ακόμη αρχίσει η αφήγηση, η αγαπημένη πρωταγωνίστρια της θεατρικής σκηνής Μιμή Ντενίση πήρε θέση δίπλα στην Ελένη Αρβελέρ ως «ιδανική για την περίπτωση» όπως τόνισε η ομιλήτρια. Ως συντονίστρια, η Μιμή Ντενίση απήγγειλε τρία ποιήματα με την υπογραφή της κορυφαίας βυζαντινολόγου. Στίχοι που άγγιξαν τις καρδιές στην κατάμεστη αίθουσα, όπως σημειώνει το Ν.Π.Δ.Δ. «Δημήτριος Βικέλας».
Αμέσως μετά, συνομίλησαν μαζί της ο καθηγητής Βυζαντινολόγος Θάνος Μαρκόπουλος και ο ιστορικός Νίκος Α. Κούκης.
Ωστόσο, η πιο συγκινητική στιγμή της βραδιάς που έκανε τα μάτια της Ελένης Αρβελέρ να δακρύσουν, ήταν όταν η Βασιλική Καρακώστα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου και γνωστή ερμηνεύτρια παραδοσιακών μελωδιών, αφού ερμήνευσε μικρασιάτικα ακούσματα, κάλεσε στη σκηνή την Παιδική Χορωδία του Δήμου Κηφισιάς. Οι μικροί μελωδοί με τη διεύθυνση του μαέστρου Θανάση Αρβανίτη πλαισίωσαν την 96χρονη «έφηβη» για να της τραγουδήσουν αγαπημένες της μελωδίες από την αξέχαστη πατρίδα, προσφέροντάς της ένα κόκκινο τριαντάφυλλο. «Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη μου στιγμή» ψιθύρισε δακρυσμένη η Ελένη Αρβελέρ, κλείνοντας την εκδήλωση.
Διαβάστε: Συγκίνησε «Ο Γιος της Παπαρούνας» στο Δημαρχείο
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr