Γράφει ο Αλέξανδρος Καζαντζίδης – Από την έντυπη έκδοση της Καθημερινής Αμαρυσίας, φύλλο Χαλανδρίου – Αγίας Παρασκευής – Παπάγου – Χολαργού – 29/03/2023
Η πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών -ανάμεσα στα άλλα που αναδείξαμε από τη στήλη τις τελευταίες εβδομάδες- φανέρωσε, εν πολλοίς, ότι η ύπαρξη δημόσιων, κοινωνικών υποδομών (σε σύγχρονη κατάσταση) είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της ζωής και του μέλλοντος όλων. Μια ψηφίδα αυτή της εικόνας, στη γειτονιά μας, είναι η υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή, όπου περίοικοι και επισκέπτες διεκδικούν το δικαίωμα για έναν ελεύθερο, πράσινο χώρο.
Ανεξαρτήτως καλών προθέσεων -ή όχι- κεντρικών, περιφερειακών και δημοτικών διοικήσεων, η πραγματικότητα εντός Δήμου Αθηναίων στα όρια με του Παπάγου – Χολαργού, έχει χρώμα πιο κοντά στο… γκρίζο. Μια επίσκεψη μόνο, αυτή την περίοδο, στην περιοχή, μπορεί να είναι αποκαλυπτική της -διαχρονικής- υποβάθμισης ενός από τους μεγαλύτερους «πνεύμονες» μέσα στο λεκανοπέδιο. Χειροπιαστά προβλήματα, όπως… αξιοσημείωτος όγκος σκουπιδιών σε μεγάλο μέρος της έκτασης είναι κάτι που με ευκολία οδηγεί έναν περιπατητή στο συμπέρασμα πως λεφτά… δεν υπάρχουν για την Καθαριότητα.
Σε έκταση που μάλιστα, ανήκει με τη «βούλα» στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, κόπηκαν, πριν από λίγους μήνες, δέντρα για να αναγερθεί νέο κτήριο. Στο σημείο, έγινε μια εμφανής… μετακίνηση όγκου χωμάτων, μαζί με την τοποθέτηση πλαστικών σωλήνων, εικόνα που δημιούργησε απορίες καθώς δεν υπήρχε ενημερωτική πινακίδα για εργασίες.
Σαν να μην έφταναν αυτά, όπως επισήμανε η επιτροπή υπεράσπισης του πάρκου, ο «πνεύμονας» πρασίνου έχει μετατραπεί και σε εγκατάσταση… τροχόσπιτων που βρίσκονται παρκαρισμένα, δίπλα σε εγκαταλελειμμένα (;) αυτοκίνητα και άλλα «κατάλοιπα» ΙΧ, πιθανόν από συντήρηση ή απόσυρση οχημάτων. Αυτή την «κερκόπορτα» πρόσβασης των… τεσσάρων τροχών μέσα στο δάσος άνοιξε, πριν από κάποια χρόνια, η ανέγερση του γηπέδου «Μπάντμιντον» και η εξυπηρέτησή του, που δημιούργησε δύο μεγάλα περάσματα δρόμων με αποτέλεσμα ο χώρος να είναι διάτρητος από διερχόμενους μέσω των Λεωφόρων Μεσογείων και Κατεχάκη.
Σαν μην έφταναν, αυτά, πριν από λίγες μέρες, με ρύθμιση της κυβέρνησης, νομοθετήθηκε εντός του δάσους η ανέγερση ενός ακόμη κτιρίου, επιφανείας 6.400 τετραγωνικών μέτρων. Στο εγκαταλελειμμένο ακίνητο της Ιατρικής Βιβλιοθήκης -που βρίσκεται λίγα μέτρα πίσω από το 1ο Γυμνάσιο Παπάγου- συνέβη, εξάλλου, πέρσι σοβαρό ατύχημα μαθητή. Όπως ανέφεραν, φορείς και σύλλογοι της περιοχής, αντί το διώροφο κουφάρι – γιαπί να κατεδαφιστεί, εξαντλείται η δόμησή του, τσιμεντοποιώντας την έκταση.
Πάντως, πριν από τρία χρόνια, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, σε σύσκεψη παρουσία των δημάρχων από τους εμπλεκόμενους Δήμους, Παπάγου-Χολαργού, Ζωγράφου και Αθηναίων, δεσμεύτηκε για μέτρα προστασίας με στόχο την απόδοση του Πάρκου στους πολίτες «μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο». Από τότε, κάτοικοι της περιοχής, επισκέπτες που ακόμη μπορούν να κάνουν ελεύθερα τον όποιο περίπατό τους, αντικρύζουν ένα Γουδή σε… «πολιορκία».