Επιστολή σε όλους τους βουλευτές του Βορείου Τομέα Αθηνών, απέστειλαν πέντε Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Κηφισιάς, διαμαρτυρόμενοι -όπως τονίζουν- για την «παντελώς ασυγκίνητη» στάση που δείχνουν «οι καθ’ ύλην αρμόδιοι» μπροστά στην «πολιτιστική, οικολογική και φυσική καταστροφή που προκαλείται λόγω της εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) στην ιστορική παραδοσιακή πόλη της Κηφισιάς».
Η επιστολή απευθύνεται στους Κωστή Χατζηδάκη, Άδωνι Γεωργιάδη, Νίκη Κεραμέως, Δημήτρη Καιρίδη, Ζωή Ράπτη, Νίκο Παπαθανάση, Θόδωρο Ρουσόπουλο, Μιλένα Αποστολάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα, Αφροδίτη Κτενά Θεοφύλακτου και υπογράφεται από τους:
– Σύλλογο Προστασίας Κηφισιάς
– Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αλωνίων και Παραδοσιακού Κέντρου Κηφισιάς
– Εξωραϊστικό και Πολιτιστικό Σύλλογος «Κεφαλάρι Κηφισιάς»
– Φιλοπρόοδο Σύλλογο Πολιτείας
– Κίνηση πολιτών Κηφισιάς-Νέας Ερυθραίας-Εκάλης για τον «Νέο» ΝΟΚ
Αναλυτικά η επιστολή:
«Εμείς οι δημότες και ενεργοί πολίτες του Δήμου Κηφισιάς διαμαρτυρόμαστε έντονα προς όλους τους βουλευτές του Βορείου Τομέα Αθηνών. Ο λόγος είναι ότι, παρά τις εκκλήσεις, προφορικές έγγραφες διαμαρτυρίες, γραπτά υπομνήματα, συνεντεύξεις τύπου, άρθρα σε εφημερίδες, έντυπες και ηλεκτρονικές και προσφυγές στα δικαστήρια, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής μας, δείχνουν παντελώς ασυγκίνητοι στην πολιτιστική, οικολογική και φυσική καταστροφή που προκαλείται λόγω της εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) στην ιστορική παραδοσιακή πόλη της Κηφισιάς. Όλα αυτά συντελούνται κατά παράβαση των Ειδικών Προεδρικών Διαταγμάτων που προστατεύουν τον Δήμο μας.
Τα κτήρια-τέρατα που ανεγείρονται μέσα στον οικιστικό ιστό του Δήμου Κηφισιάς με βάση τον ΝΟΚ έχουν σχεδόν διπλάσια δόμηση και είναι κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με τα πριν από τον ΝΟΚ κτήρια. Αυτά τα νέα κτήρια ΝΟΚ υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των περιοίκων, επηρεάζουν το μικροκλίμα, αυξάνουν την ρύπανση, καταργούν την θέα, τον φωτισμό και τον ηλιασμό των γειτονικών οικιών και εντέλει απαξιώνουν δραματικά τις γύρω περιουσίες. Και το χειρότερο όλων είναι η κατεδάφιση αξιολογότατων κτηρίων, μαρτύρων της αρχιτεκτονικής ακμής της Κηφισιάς του πρώτου μισού του 20ου αιώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον αφανισμό μιας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, φημισμένης όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη για την πληθώρα αρχιτεκτονικών ρυθμών, οι οποίοι καθιστούν την Κηφισιά μοναδικό μουσείο αρχιτεκτονικής.
Ακόμα, λόγω της επέκτασης των υπογείων στο μεγαλύτερο τμήμα του οικοπέδου και της αλόγιστης κοπής υπεραιωνόβιων δέντρων οι κήποι καταστρέφονται ολοσχερώς και η βλάστηση αντικαθίσταται από τσιμέντο και πισίνες. Οι δε κήποι μετακομίζουν στις βεράντες και τις ταράτσες.
Αυτό το τσιμέντωμα του οικοπέδου υποβαθμίζει δραματικά το περιβάλλον και εκθέτει την πόλη σε πλημμυρικά φαινόμενα. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για επερχόμενες πλημμύρες στον Δήμο Κηφισιάς.
Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θεσπίζεται η πληρωμή περιβαλλοντικού αντιτίμου, προκειμένου οι ακυρωθείσες από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) άδειες, αλλά και οι επίδικες άδειες να συνεχίσουν να εκτελούνται, αποτελεί μια ευθεία παρέμβαση στη δικαστική εξουσία, ακραία αντιδημοκρατική και αντιθεσμική. Μόνο η χούντα των συνταγματαρχών τόλμησε να διαπράξει κάτι παρόμοιο. Ο εργολάβος, λοιπόν, όταν πληρώσει, μπορεί να συνεχίσει το κτίσιμο της οικοδομής με βάση μία οικοδομική άδεια, η οποία από το ΣτΕ, δηλαδή από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ελλάδας, έχει κριθεί παράνομη. Η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, το θεμελιώδες αυτό αξίωμα του δημοκρατικού πολιτεύματος, το οποίο ήδη από την αρχαιότητα εισήγαγε ο Αριστοτέλης στα «Πολιτικά» και καθιέρωσε ο Montesqieu στο «Πνεύμα των Νόμων» κατά την περίοδο του Διαφωτισμού, με την παραπάνω νομοθετική ρύθμιση όχι μόνο πλήττεται βάναυσα, αλλά πρακτικά καταργείται.
Η πολιτική ηγεσία δεν έλαβε λευκή επιταγή από τους δημότες Κηφισιάς να αλλοιώσει οικιστικά, περιβαλλοντικά και πολιτισμικά τον Δήμο μας, εξυπηρετώντας κατασκευαστικά συμφέροντα.
Εμείς οι δημότες του Δήμου Κηφισιάς ζητούμε από τους βουλευτές του Βορείου Τομέα, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δράσουν αποτελεσματικά, σταματώντας τη καταστροφή αυτής της μοναδικής ομορφιάς και ιστορίας πόλης της χώρας μας.»
Ειδήσεις από τη Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook