Στην προεκλογική συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Κηφισιάς του ΚΚΕ μίλησε την Παρασκευή 16 Ιανουαρίου ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος βουλευτής στη Β’ Αθηνών.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας:
Οι πάντες μοιράζουν: Η ΝΔ μοιράζει τρομοκρατία που απευθύνεται, όχι απλά στην αστική τάξη, αλλά και στα μεσαία στρώματα. Λέει συνεχώς ψέματα γιατί θέλει να συσπειρώσει τις δυνάμεις της. Λόγου χάρη, ακόμα και σήμερα, σε μία τηλεοπτική εκπομπή, υποστήριζαν ότι «εάν ψηφίσετε το ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ, θα φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ». Θέλουν να τρομοκρατήσουν τον δικό τους κόσμο από τη μια, αλλά κι από την άλλη, να εμφανίζουν με τέτοιον τρόπο τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να λέει ο κόσμος «μα τι λέτε; Κι αυτοί ενάντια στο ΝΑΤΟ είναι κι αυτοί ενάντια στην ΕΕ είναι».
Κινδυνολογούν και υποστηρίζουν, η ΝΔ κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ότι εάν φύγουμε από το δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, εάν φύγουμε από το μονόδρομο της ΕΕ, σεισμοί, λιμοί, καταποντισμοί, τα πάντα θα επισυμβούν σ’ αυτόν τον τόπο. Τίποτα πιο ψευδές. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν 40 χρόνια από τη μεταπολίτευση, ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης που ακολουθήθηκε, είναι αυτός που έφερε περισσότερα κέρδη, περισσότερες φοροαπαλλαγές – φοροελαφρύνσεις, ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο. Είναι η πολιτική που ακολουθήθηκε η οποία έφερε λιτότητα, ανεργία και τα τελευταία χρόνια έφερε εξαθλίωση πλατιών τμημάτων του λαού.
Και μέσα σε αυτά τα πλαίσια έχουμε τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, υποσχέσεις συγκεκριμένες, γραπτές. Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι συγκεκριμένο. Μίλησαν για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχιας, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «δεν είναι δυνατόν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια και να μην έχουν ένα ποτήρι γάλα για τα παιδιά». Δηλαδή, εν έτει 2015, έχουν χαμηλώσει τόσο πολύ τον πήχη των απαιτήσεων, που αρκεί τα σπίτια να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα κι ένα μπουκάλι γάλα. Κι εκεί μίλησαν συγκεκριμένα για εφάπαξ καταβολή 460 ευρώ για την αντιμετώπισε της ακραίας φτώχιας. Δεν μίλησαν για τον 13ο και 14ο μισθό και την 14η σύνταξη, δεν μίλησαν για τις εργασιακές σχέσεις που έχουν γίνει σμπαράλια κ.λπ.
– Για τις πολιτικές μεταγραφές:
Είδαμε προεκλογικές μετακινήσεις, μεταγραφές σε διάφορα αστικά κόμματα. Εμείς δεν ξαφνιαστήκαμε. Κάποιοι έκαναν αυτές τις κωλοτούμπες για ιδιοτελείς λόγους. Άλλοι όμως τις έκαναν γιατί κινούνται στα ίδια πλαίσια: ομνύουν, πίνουν νερό στην ΕΕ και την πολιτική της. Θεωρούν μονόδρομο αυτήν την πολιτική. Θεωρούν ότι η θέση της χώρας μας στο ΝΑΤΟ είναι δεδομένη, ότι η πορεία της οικονομίας είναι τέτοια που μπορεί, με μερικά φτιασιδώματα, να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της. Η εικόνα των μετακινήσεων σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αποκρουστική για το λαό.
Εμείς καλέσαμε το λαό να κάνει το βήμα, να αποδεσμευτεί από αυτές στις πολιτικές, να στηρίξει ουσιαστικά το ΚΚΕ γιατί, εκτός όλων των άλλων, το ΚΚΕ είναι το κόμμα της συνέπειας, της σταθερότητας, της αγωνιστικότητας. Ο κόσμος δεν πρέπει να φοβηθεί, ούτε την τρομοκρατία της ΝΔ ούτε τα ψεύτικα και παραπλανητικά διλήμματα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδεχθεί ο κόσμος που αγωνίζεται, που διεκδικεί, που παλεύει για μία καλύτερη ζωή αυτή τη λογική της υποταγής.
– Για το ενδεχόμενο «ακυβερνησίας»:
Μία παράμετρος της κινδυνολογίας είναι η ακυβερνησία. Είναι όμως, τόσοι πολλοί οι πρόθυμοι να συμμετέχουν στην εφαρμογή μίας κοινής στρατηγικής, όπως το ΠΟΤΑΜΙ, το ΠΑΣΟΚ, οι ΑΝ.ΕΛ, ο Γ. Παπανδρέου, που δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, παρά μόνον σε μία πολύ ακραία περίπτωση, να μη σχηματιστεί κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή έχουμε την ύπουλη και υπονομευτική δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάει για συνεργασία, για στήριξη ή για ανοχή στην «Αριστερή Κυβέρνηση». Εμείς λέμε: αυτός που έλεγε ότι ήταν Αριστερός ήταν αυτός που μαχόταν ενάντια στον Αμερικάνικό ιμπεριαλισμό, την ΕΟΚ τα μονοπώλια, αυτός που πάλευε για το σοσιαλισμό. Μπορεί να διέφθειραν τις λέξεις, υπάρχουν όμως άνθρωποι που νιώθουν ότι είναι αγωνιστές, ριζοσπάστες, λένε ότι είναι αριστεροί και το εννοούν με την παλιά έννοια. Σε αυτόν τον κόσμο του απλώνουμε συναγωνιστικά το χέρι. Του λέμε ότι εάν θέλει να εκφράσει αυτήν την αγωνιστική διάθεση, τη διάθεση για πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ, την πολιτική της ΕΕ, των μονοπωλίων, δεν έχεις παρά να στηρίξεις σήμερα στις εκλογές το ΚΚΕ κι αύριο να συμμετέχεις στο κάλεσμα του ΚΚΕ μέσα από το οργανωμένο, συνδικαλιστικό, εργατικό, λαϊκό κίνημα.
Μπαίνει ένα πρακτικό ερώτημα: Ποιος θα κάνει αντιπολίτευση την επόμενη ημέρα από τη σκοπιά των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων; Το ΠΟΤΑΜΙ; Οι ΑΝ.ΕΛ, εφόσον μπουν στη βουλή; Ο Παπανδρέου; η Χ.Α; Ποιος θα κινητοποιήσει τον κόσμο; Όλοι αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ είναι αυτό που θα είναι παρόν την επόμενη ημέρα στην οργάνωση, τη συσπείρωση, την πάλη.
– Σχετικά με το «τέλος των μνημονίων και της τρόικας»:
Υποστηρίξαμε, ως απάντηση σε όλα αυτά που λένε και η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και οι άλλες δυνάμεις ότι «φεύγει η τρόικα, το μνημόνιο» κ.λπ. Βεβαίως, και η τρόικα και το μνημόνιο φεύγουν. Όμως παραμένουν 375 νόμοι, υπουργικές αποφάσεις, προεδρικά διατάγματα και, πάνω απ’ όλα, παραμένουν οι απώλειες που είχε η λαϊκή οικογένεια αυτήν την περίοδο σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, ακρωτηριάστηκαν οι κρατικές παροχές στην υγεία, την πρόνοια, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία. Καταργήθηκε η 13η -14η σύνταξη. Σμπαραλιάστηκαν οι εργασιακές σχέσεις. Παντού κυριαρχούν τα 3ωρα-4ωρα-5ωρα, οι 2μηνες-4μηνες ατομικές συμβάσεις.
Και γι’ αυτά, μόνο το ΚΚΕ, όχι μόνον τα φωνάζει, αλλά μέσα στους καθημερινούς αγώνες επιδιώκει να πείσει, όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, για να ανατραπεί η κατάσταση που έχουν δημιουργήσει.
Τα μέτρα θα παραμείνουν κι, από την επόμενη ημέρα, πρέπει να είμαστε παρόντες, όρθιοι ισχυροί, να παλέψουμε.
– Για το ερώτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά;».
Μας απαντούν «καλά τα λέτε, αλλά πού θα βρεθούν τα λεφτά;». Πριν από 13 ημέρες δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για τους νέους εκατομμυριούχους του 2014. Αυτοί αυξήθηκαν κατά 14,7%, τα έσοδά τους είναι περίπου 42 δις. Λοιπόν, παράγεται πλούτος. Κι επειδή χρησιμοποιούν οι του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπαρατιθέμενοι με τη ΝΔ, διάφορες λέξεις: «να φορολογηθεί ο πλούτος» γενικώς κι αορίστως. Τι θα πει πλούτος; Πλούτος είναι στο μυαλό πλούτος είναι και τα εργοστάσια, τα καράβια, οι βιομηχανίες. Πριν αρκετά χρόνια, η φορολογία των Α.Ε. ήταν στο 45% επί των καθαρών κερδών, επί ΠΑΣΟΚ πήγε στο 35%, η ΝΔ το έφερε στο 26% και την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα πέσει στο 15%. Όμως οι εργαζόμενοι, οι μισθοσυντήρητοι φορολογούνται στην πηγή και η φορολόγηση φτάνει στο 38-40%.
Μας λένε, με απέραντο θράσος, πρώην πρωθυπουργοί, υπουργοί, με την αφέλεια 800 πιθήκων, «πού καταντήσαμε, κανένας δεν εργάζεται σε αυτόν τον τόπο, φτάσαμε να εισάγουμε πατάτες από την Αίγυπτο και σκόρδα από την Κίνα». Είναι συνειδητοί υποκριτές. Κάποτε η χώρα μας παρήγαγε προϊόντα, μπορούσε να θρέψει το λαό της και να κάνει κι εξαγωγές. Με επιλογές της ΕΟΚ και, στη συνέχεια, της ΕΕ, οι καλλιέργειες περιορίστηκαν, ελαχιστοποιήθηκαν. Κάποτε υπήρχαν 5 εργοστάσια ζάχαρης. Δούλευαν χιλιάδες εργάτες και δεκάδες χιλιάδες αγρότες παρήγαγαν προϊόντα με τα οποία προμήθευαν τα εργοστάσια. Τώρα έμεινε ένα εργοστάσιο κι ετοιμάζεται για πώληση.
Είχαμε 5 ναυπηγία και ναυπηγική τέχνη αιώνων. Σήμερα υπάρχει 1,5 και του απαγορεύεται να κατασκευάσει εμπορικά καράβια, παρά μόνο να συντηρεί κάπως τα πλοία του πολεμικού στόλου. Αυτή είναι η κεντρική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ. Στον καταμερισμό τους, έδωσαν τα ναυπηγία στη Γερμανία και στην Πολωνία. Έτσι τα ναυπηγία στο Κίελο και στο Αμβούργο δουλεύουν 365 ημέρες το χρόνο, 24ώρες το 24ωρο.
Η Ελλάδα έχει πλούσιο ορυκτό πλούτο, που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μόνο 3-4 χώρες στον κόσμο, π.χ. νικέλιο, βωξίτη, σχιστόλιθο, μαγνήσιο, χρώμιο, χρυσάφι, ουράνιο, υδρογονάνθρακες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο. Η Ελλάδα, εκτός των άλλων, έχει ένα ικανότατο εργατοτεχνικό κι επιστημονικό δυναμικό.
Τι χρειάζεται; Αγώνας, πάλη, σύγκρουση, δημιουργία όρων, συνθηκών και προϋποθέσεων για βαθύτερες αλλαγές, για αλλαγή τάξης στην εξουσία. Δεν αφήνουμε αυτό το στόχο μακριά, στο πίσω μέρος του μυαλού μας, γιατί δεν θα ‘ρθει με θεία επιφοίτηση κάποιο πρωί να συνειδητοποιήσουν όλοι αυτή την ανάγκη. Βεβαίως, το ΚΚΕ προσπαθεί, παλεύει, δραστηριοποιείται για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών στρωμάτων, των μικροεπαγγελματιών, των συνταξιούχων, της νεολαίας. Ταυτόχρονα, ρίχνει το σπόρο και για το παραπέρα.
Ζητάμε την ψήφο αυτών που πλήττονται, αυτών που αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει για τα δίκαια αιτήματά τους, αυτών που αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ θα είναι η απαντοχή του κόσμου της δουλειάς. Στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε 27%. Έχει στην επιρροή του Ομοσπονδίες κι Εργατικά κέντρα, με το ΠΑΣΟΚ ή μόνος του. Επί 2,5 χρόνια δεν κινητοποίησε τις δυνάμεις του, δεν πάλεψε. Γιατί στο πίσω μέρος του μυαλού του είχε την προοπτική της κυβερνητικής εξουσίας κι εάν ο κόσμος βγαίνει στο δρόμο και μάχεται, συνηθίζει.
Το ΚΚΕ είναι η μόνη δύναμη που μπορεί όχι απλά να αναχαιτίσει, αλλά και να περιορίσει, να ελαχιστοποιήσει τη δράση της ναζιστικής ιδεολογίας και πρακτικής της ΧΑ.
Λίγες μέρες έμειναν ακόμα. Χρειάζεται να κάνουμε τη νύχτα μέρα. Να πείσουμε, να κερδίσουμε καινούργιους ψηφοφόρους. Θα είναι η καλύτερη συμβολή μας για τη δράση του εργατικού – λαϊκού – ταξικού κινήματος την επόμενη μέρα. Το καλύτερο βήμα για την ενίσχυση του ΚΚΕ μέσα στους εργάτες.