Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 26/08/2023
Mοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή με φιλμ του Χόλιγουντ, αλλά είναι πραγματικότητα – άλλωστε και οι ταινίες βγαλμένες από τη ζωή είναι. Για τους πιο υποψιασμένους πάντως, ο πράγματι κινηματογραφικός θάνατος του επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ήταν μάλλον… αναμενόμενη εξέλιξη, ύστερα από την -προ διμήνου- ανταρσία του ενάντια στον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η είδηση, έτσι, της συντριβής του ιδιωτικού τζετ στο οποίο επέβαινε με τον υπαρχηγό του και άλλα άτομα στα περίχωρα της Μόσχας, το απόγευμα της Τετάρτης 23 Αυγούστου, για άλλους έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία και για άλλους όχι. Με άλλα λόγια, ο θάνατος του Πριγκόζιν προστέθηκε στην αλυσίδα εκείνη των περίεργων θανάτων Ρώσων αξιωματούχων και ολιγαρχών που είχαν όλοι τους ένα κοινό σημείο: την αντίθεσή τους στο Κρεμλίνο και τις επιλογές του Πούτιν. Βεβαίως, όλα δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά φήμες, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν αποδείξεις, αλλά (και) στην περίπτωση αυτή, φαίνεται να ισχύει η γνωστή φράση πως «σύμπτωση που επαναλαμβάνεται παύει να είναι σύμπτωση».
Η ανταρσία του Πριγκόζιν και των ανδρών της Wagner, με αφορμή τις επιλογές του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, πριν από λίγο καιρό είχε εκτιμηθεί από πολλούς ότι μπορεί να φέρει τη Ρωσία ακόμη και στα πρόθυρα εμφυλίου ή να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στα μέτωπα της Ουκρανίας. Ωστόσο, όλα έληξαν αιφνιδίως πριν ακόμη κλείσει ένα 24ωρο, με την περίεργη παρέμβαση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάνταρ Λουκασένκο, ο οποίος είχε ανακοινώσει τη «μετακόμιση» του Πριγκόζιν στη χώρα του και την αμνηστία του από τη Μόσχα. Έκτοτε, πάντως, είχε αποσυρθεί ουσιαστικά από το προσκήνιο, παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις του με τον Πούτιν φέρονταν να έχουν ομαλοποιηθεί.
Με τον Ρώσο πρόεδρο συνδεόταν, άλλωστε, για περισσότερα από 30 χρόνια και δεν είχε τυχαία το προσωνύμιο «σεφ του Πούτιν». Θεωρούνταν ότι επηρεάζει για ένα διάστημα ακόμη και την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας, ενώ η παραστρατιωτική οργάνωση που δημιούργησε είχε ευθεία ανάμειξη στις «ειδικές αποστολές» της Μόσχας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Μοιραία, λοιπόν, εμπλέκεται και στην Ουκρανία τον τελευταίο χρόνο και το 2014-2015 στην περιοχή του Ντονμπάς, πριν από τη μονομερή προσάρτησή της από τη Μόσχα, ενώ για πολλούς είχε παρέμβει και στον κυβερνοπόλεμο ΗΠΑ – Ρωσίας, πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2016 και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.
Όπως αναφέρουν και διεθνείς αναλυτές, ουδείς μπορεί να ισχυριστεί αυτή τη στιγμή ότι ο Πριγκόζιν έγινε σκόπιμα στόχος και άρα, υπήρξε θύμα δολοφονικής επίθεσης, αλλά την ίδια στιγμή, οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι ο θάνατός του οφείλεται σε ατύχημα θ’ αντιμετωπιστεί τουλάχιστον με δυσπιστία.