Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 21/10/2023
Η φωτιά του πολέμου έχει πλέον ανάψει για τα καλά στη Μέση Ανατολή, καθώς τα χτυπήματα εκατέρωθεν σε Ισραήλ και Γάζα συνεχίζονται και ουδείς εκ των δύο πλευρών, Ισραηλινοί και Χαμάς, δείχνει διατεθειμένος να κάνει πίσω. Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα και οι δεκάδες άμαχοι νεκροί και τραυματίες από αυτόν την περασμένη Τρίτη, αποτέλεσε μάλιστα αφορμή για κλιμάκωση, με το Ισραήλ ν’ αρνείται ότι ευθύνεται για ό,τι συνέβη και τις κατηγορίες από την πλευρά της Χαμάς, η οποία απειλεί εκ νέου με αντίποινα.
Σχεδόν την ίδια στιγμή, η επίσκεψη Μπάιντεν στην Ιορδανία και οι προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι πρακτικά δεν απέδωσαν, με την ανησυχία για το ποια μπορεί να είναι η επόμενη μέρα του πολέμου και πώς μπορούν να εμπλακούν σε αυτόν και άλλες πλευρές να είναι αυτό που κυριαρχεί, παράλληλα με το δράμα των αμάχων και την εκατόμβη νεκρών – που ήδη έχουν ξεπεράσει τους 4.000.
Βλέμματα σε Ιράν και Ρωσία
Όλοι στρέφονται ασφαλώς προς την πλευρά του Ιράν, το οποίο μέχρι αυτή τη στιγμή στέλνει τα μηνύματά του με καθαρό τρόπο υπέρ της στήριξης της Χαμάς, αλλά αποφεύγει να εμπλακεί ευθέως στον πόλεμο. Το ίδιο και η Ρωσία, η οποία διά στόματος Πούτιν δεν πήρε μεν τόσο ξεκάθαρα θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς, αλλά άδραξε περισσότερο την ευκαιρία να εκτοξεύσει απειλές κατά της Δύσης και να προειδοποιήσει ακόμη και με μεταφορά του δικού της πολέμου από την Ουκρανία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Δύση την ίδια στιγμή παρατηρεί προσεκτικά και επιχειρεί να σταθεί με τον ίδιο προσεκτικό τρόπο: από τη μια πλευρά αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα μετά τα χαρακτηρισμένα ως τρομοκρατικές επιθέσεις χτυπήματα της Χαμάς στο έδαφός του, αλλά από την άλλη πλευρά -ως οφείλει- καταδικάζει τις ωμότητες κατά των αμάχων, χωρίς να διακρίνει πλευρές και χρώματα.
Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν σε σημαντικές ανακατατάξεις στη Μέση Ανατολή, ανεξαρτήτως της διάρκειας και της έκβασης του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Ούτως ή άλλως, η προοπτική της εκτόνωσης αυτή τη στιγμή μοιάζει μάλλον μακρινή και το σενάριο επέκτασης και εμπλοκής και άλλων παραγόντων μοιάζει πιο πιθανό, με τους Ισραηλινούς να υποστηρίζουν πλέον όλο και πιο μαζικά ότι ζουν τη δική τους 11η Σεπτεμβρίου και να παραμένουν σοκαρισμένοι από την επίθεση της Χαμάς. Μια επίθεση που εξακολουθεί να διαχωρίζει με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε τη Χαμάς και τη δράση της από τους Παλαιστίνιους και τα αιτήματά τους.
Μεταφορά βίας στην Ευρώπη
Το πόσο σοβαρά και βίαια έχει αλλάξει ο κόσμος μέσα σε λίγα 24ωρα αποτυπώνεται στην ανησυχία που υπάρχει στην Ευρώπη για τρομοκρατικά χτυπήματα με δράστες ισλαμιστές – μια απειλή και ανησυχία που είχε καλμάρει τα τελευταία 2-3 χρόνια και μετά τις επιθέσεις στη Γαλλία παλαιότερα και μεμονωμένα σε άλλες πόλεις. Το χτύπημα από έναν «μοναχικό λύκο» που δήλωσε υποστηρικτής του Ισλαμικού Κράτους στις Βρυξέλλες με θύματα δύο Σουηδούς τουρίστες έθεσε την Ευρώπη σε ύψιστο συναγερμό και θύμισε σε όλους ότι ο φόβος δεν έφυγε ποτέ. Παραμένει ζωντανός και μάλιστα κυριαρχεί στις περιόδους όπου οι εξελίξεις είναι τέτοιες και η προοπτική ενός ανορθόδοξου, φονταμενταλιστικού πολέμου με αυτά τα θρησκευτικά χαρακτηριστικά και τυφλά χτυπήματα φανατικών ισλαμιστών στις χριστιανικές -και πολυπολιτισμικές πλέον- πόλεις της Δύσης φαντάζει ως κάτι χειρότερο από εφιάλτης…
Για την ώρα πάντως, η διεθνής κοινότητα φαίνεται μάλλον ότι προσπαθεί να ξεπεράσει το σοκ στρέφοντας την προσοχή της στους αμάχους και στην προστασία τους – και φυσικά αυτό αφορά και τις δύο πλευρές. Αν θα το καταφέρει με επιτυχία, αυτό είναι κάτι που θα φανεί εξαιρετικά σύντομα και ενδέχεται να κρίνει και τα επόμενα βήματα σ’ αυτόν τον πόλεμο, όπως και τις προοπτικές η σύγκρουση να γενικευτεί ή να παραμείνει σ’ αυτά τα επίπεδα, οπότε θα πρέπει να ξεκινήσει μια νέα συζήτηση για το πώς Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα μπορέσουν να συμβιώσουν. Μια συζήτηση που δεν σταμάτησε ποτέ και πάντα φουντώνει σε περιόδους κρίσης και ένοπλων συρράξεων, σε έναν ατελείωτο κύκλο βίας.