Γράφει ο Χρήστος Φωτιάδης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας, 21/05/2022
Mετά τα εμπόδια που προκάλεσε η πανδημία, είχαμε την ευκαιρία να συμμετάσχουμε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση στην κινεζική πρεσβεία, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Ήταν εκεί η ΕΡΤ, το STAR και άλλα δυο περιφερειακά κανάλια, καθώς και συνάδελφοι από άλλες εφημερίδες. Δεν προκάλεσαν έκπληξη οι προβοκατόρικες ερωτήσεις, όπως: «Η Κίνα συνεχίζει κανονικά την αγορά ρωσικής ενέργειας. Δεν ανησυχείτε που τα λεφτά αυτά πάνε στους εξοπλισμούς του Πούτιν;»!
Ήρεμος ο πρεσβευτής, απαντούσε με σαφήνεια σε όλες τις ερωτήσεις… Στη συγκεκριμένη είπε ότι «έχουμε στενή ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία επί δεκαετίες και σκοπεύουμε να την αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο. Δεν βλέπω καμία απολύτως λογιστική σχέση με αυτό που λέτε»! Στην «προκλητική» μας ερώτηση «πώς κρίνετε το γεγονός ότι ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής έχει ως πρώτη προτεραιότητα την παρενόχληση της λειτουργίας της COSCO στον Πειραιά;», απάντησε χαμογελώντας: «Οι δικοί μας διπλωμάτες έχουν ως κύρια προτεραιότητα σε όλες τις χώρες την προώθηση των διμερών σχέσεων και όχι την πρόκληση προβλημάτων με άλλες χώρες. Είναι μια περίεργη λογική, αυτή του συναδέλφου μου, αλλά είμαστε σε θέση να την αντιμετωπίσουμε καταλλήλως».
Συμβολισμοί και «κυρώσεις»
Με φόντο τον λογότυπο για την 50ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, ο Σιάο Τζουν-τσένγκ είπε ότι σχεδιάστηκε από κοινού από τις δύο πλευρές, ότι αποτελείται από τον αριθμό «50» και περιέχει τα χρώματα των εθνικών σημαιών των δύο χωρών, καθώς και πολιτιστικά σύμβολα της Κίνας και της Ελλάδας, και καταδεικνύει ότι ο ένας αρχαίος πολιτισμός μαθαίνει από τον άλλο. «Αυτός ο συνδυασμός συμβολίζει τη στενή και ώριμη φιλική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας και επίσης παραπέμπει στη μακρά ιστορία των δύο αρχαίων πολιτισμών και στη βαθιά φιλία μεταξύ των δύο λαών» σημείωσε ο Κινέζος πρέσβης. O Σιάο Τζουντσένγκ εστίασε στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας και τις συνόψισε σε τέσσερις φράσεις – κλειδιά, με έμφαση στην αμοιβαιότητα: «αμοιβαία φιλική εμπιστοσύνη», «αμοιβαία μάθηση μεταξύ των πολιτισμών», «αμοιβαία επωφελής συνεργασία» και «αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των λαών».
Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, διατύπωσε την πεποίθηση ότι η αρχή της εδαφικής κυριαρχίας κάθε χώρας πρέπει να γίνεται σεβαστή και να τηρείται και ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια κάθε χώρας πρέπει επίσης να γίνονται σεβαστές και να αντιμετωπίζονται. Επέρριψε τις ευθύνες στις ΗΠΑ «γι’ αυτόν τον πόλεμο», συμπληρώνοντας ότι ακόμη και ο Πάπας Φραγκίσκος επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να είχε προκαλέσει τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας. «Οι ΗΠΑ ουσιαστικά αποδυναμώνουν τη Ρωσία και ελέγχουν την Ευρώπη σε βάρος των Ουκρανών, με στόχο να διατηρήσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους», σημείωσε.
Ως προς τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Κινέζος πρέσβης εκτίμησε ότι η Ιστορία και η πραγματικότητα έχουν διδάξει ότι δεν ήταν ποτέ αποτελεσματικά μέσα για την επίλυση προβλημάτων και ότι δεν θα επιφέρουν ειρήνη και ασφάλεια, αλλά νέες και αυξάνουσες εντάσεις. «Η Κίνα -πρόσθεσε- ζητά πάντα μια συνετή στάση απέναντι στη χρήση κυρώσεων και αντιτίθεται στις μονομερείς κυρώσεις».
Για τις πληροφορίες περί αμερικανικών πιέσεων εκ μέρους των ΗΠΑ, ώστε η Ελλάδα να παραχωρήσει πυραυλικά συστήματα S300 στην Ουκρανία, ο Κινέζος πρεσβευτής υποστήριξε: «Πρόσφατα, η Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες της περιοχής είπαν «όχι» στην πρόταση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Κατανοούμε πλήρως την απόφαση που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση με γνώμονα τα ίδια τα συμφέροντα της χώρας σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον ασφάλειας της Ελλάδας. Οι συγκρούσεις Ρωσίας – Ουκρανίας εξελίσσονται με επικίνδυνη τάση. Ορισμένες δυνάμεις προσπαθούν να ανοίξουν νέα πεδία μάχης, όπως να επεκτείνουν τις συγκρούσεις στην περιοχή των Βαλκανίων. Το παιχνίδι με τη φωτιά πάνω από την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης θα έχει απλώς ως αποτέλεσμα την απώλεια του ελέγχου και θα προκαλέσει έκρηξη, η οποία μπορεί να ακολουθηθεί από μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές συγκρούσεις, ακόμη και από Παγκόσμιο Πόλεμο»!
Πανδημία και προστασία των πολιτών
Τέλος, σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας στην Κίνα, ο Σιάο Τζουντσένγκ είπε ότι, από το ξέσπασμά της, η χώρα του τηρεί την προσέγγιση του «μηδενικού κρούσματος» και προσαρμόζει συνεχώς τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου, ανάλογα με τις εξελίξεις της κατάστασης. Χαρακτήρισε μάλιστα την προσέγγιση αυτή ως την καλύτερη επιλογή, με βάση τις εθνικές συνθήκες της Κίνας και την τρέχουσα κατάσταση της επιδημίας. Εξήγησε ότι η Κίνα έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από 1,4 δισ., με μεγάλες περιφερειακές διαφορές και άνιση κατανομή των ιατρικών πόρων και ότι εάν τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου χαλαρώσουν βιαστικά, η ανάκαμψη της επιδημίας θα καθυστερήσει, ασκώντας μεγάλη πίεση στο υγειονομικό σύστημα, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρούς κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική σταθερότητα της χώρας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αν η Κίνα ακολουθούσε την Δυτική τακτική, η Κίνα θα είχε 15 εκατομμύρια νεκρούς!».
Προσωπική συζήτηση
Στη μακρά κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ μαζί του μετά το τέλος της εκδήλωσης και την αποχώρηση όλων των παριστάμενων, διαπιστώθηκε η ανησυχία του για τον διμέτωπο πόλεμο των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας και της Κίνας. Ξεκαθάρισε όμως ότι «είναι άλλο πράγμα η Ταϊβάν και άλλο η Ουκρανία», προσθέτοντας: «Η πρώτη θεωρείται από το Πεκίνο τμήμα της κινεζικής επικράτειας και στόχος είναι η επανένταξή της στη μητέρα πατρίδα. Η ταυτόχρονη αποστολή σύγχρονου βαρέως οπλισμού στα δυο αυτά καυτά σημεία δείχνει μια πολύ επικίνδυνη αντίληψη της Ουάσιγκτον.
ΗΠΑ και Βρετανία ηγούνται ενός νέου ψυχρού πολέμου στην Ευρώπη και τον Ειρηνικό. Ειδικά για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, η στοχοποίηση της Ρωσίας είναι στην απολύτως λάθος κατεύθυνση. Η Ρωσία πρότεινε έναν νέο μηχανισμό ασφάλειας για την Ευρώπη, που όμως αγνοήθηκε από τις άλλες χώρες, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Κίνα έχει ήδη προτείνει έναν νέο μηχανισμό ασφάλειας για ολόκληρο τον κόσμο, αλλά φαίνεται ότι κάποιοι δεν ενθουσιάζονται από την πρόταση», κατέληξε ο πρέσβης.