Μετά από μια θητεία αρχικά στην αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και, στη συνέχεια, στο Νομικό Πρόσωπο ΚΟΙ.ΠΑ.Π., η μέχρι σήμερα πρόεδρός του, Άννα Ασπραδάκη, κάνει τον απολογισμό του έργου της, το οποίο, όπως τονίζει βασίστηκε σημαντικά στην εξαιρετική συνεργασία που είχε με όλο το προσωπικό και τους εθελοντές του. Χωρίς να γνωρίζει ακόμα τις προθέσεις του δημάρχου για το αν θα συνεχίσει στο ίδιο πόστο, η επανεκλεγείσα – σε υψηλές θέσεις – δημοτική σύμβουλος, αναφέρει συνοπτικά τα όσα δημιουργήθηκαν στην διάρκεια της θητείας της, σημειώνει όσα ακόμα θα ήθελε να κάνει, ευχαριστεί τον δήμαρχο και τους πολίτες για την εμπιστοσύνη και την συνεργασία και εκφράζει την καθαρή της συνείδηση ότι οι θέσεις ευθύνης που ανέλαβε δεν αλλοίωσαν τον χαρακτήρα της.
Συνέντευξη: Γιώργος Αράπογλου
Μετά από μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, η θητεία σας κρίθηκε από τους πολίτες, αξιολογήθηκε και, εκ του αποτελέσματος, εκτιμήθηκε θετικά.
Είναι γεγονός ότι αυτές τις εκλογές είχα σκοπό να το δω και σαν κοινωνικό πείραμα. Ήθελα να δω αν η πολλή δουλειά και η “λίγη” πολιτική και δημόσιες σχέσεις θα λειτουργήσουν. Δεν έκανα καν κάποια συγκέντρωση. Είχα επιλέξει να δω αν και πώς θα αξιολογηθούν τα πέντε χρόνια που δούλεψα πάρα πολύ, και, ακόμα περισσότερο, τα τελευταία δυόμιση στο Νομικό Πρόσωπο. Βρήκα ένα αρκετά στρωμένο έδαφος, όμως, ήθελα να το προχωρήσω ένα βήμα παραπάνω. Είναι επιτυχία ενός προσώπου και μιας δημοτικής Αρχής ολόκληρης να μπορεί ο κάθε αρμόδιος σε κάθε τομέα να κάνει το κάτι παραπάνω. Ένιωθα τη συνείδησή μου καθαρή και ήθελα να δω αν θα υπάρξει ανταπόκριση από τον κόσμο. Το έβλεπα και πριν τις εκλογές ότι θα πάω καλά, όμως, δεν ήξερα αν θα έρθει η δικαίωση, καθώς ήταν πολλοί οι υποψήφιοι, έμπειροι στην αυτοδιοίκηση, πολύ δυνατά ονόματα στην ομάδα του Τάσου Μαυρίδη και ο Κλεισθένης δημιουργούσε μια επιπλέον ανασφάλεια. Ο πρώτος στόχος ήταν να βγει ο δήμαρχος με ένα μεγάλο ποσοστό, αν μπορούσαμε και με την αυτοδυναμία. Ήμασταν πολύ κοντά σε αυτό, πήγαμε σαν παράταξη καλά και έπειτα και εγώ προσωπικά και αυτό το θεωρώ μεγάλη δικαίωση. Με συγκίνησε ιδιαίτερα και όλη η συντονισμένη προσπάθεια που έγινε. Δεν ήμουν μόνη σε όλο αυτό. Είχα ανθρώπους δίπλα μου που ήταν στηρίγματα και με βοήθησαν σε υπερβολικό βαθμό. Δικαίωση και σεβασμός σε όλους αυτούς τους συμπολίτες που με πίστεψαν για δεύτερη φορά.
Από τη μία υπάρχει η φθορά της καθημερινότητας, από την άλλη η αναγνωρισιμότητα μπορεί να λειτουργήσει και υπέρ σε μια εκλογική αναμέτρηση. Πώς λειτούργησε για εσάς;
Εγώ προσπάθησα όσο το δυνατόν περισσότερο να δείξω ότι είμαι αυθεντική. Δεν είναι ο ρόλος μου να είμαι πολιτικός. Μου αρέσει πολύ να εργάζομαι, το βλέπω σαν μια αποστολή που πρέπει να εκτελέσω. Θεωρώ ότι παρ’ όλο που υπήρξαν κάποιες παραφράσεις όσων γίνονταν, ήμουν πάντα κοντά στον κόσμο, πάντα εξηγούσα. Δεν μπορώ να απαντώ σε φήμες, αλλά δε μπορούσα να αφήνω να αιωρούνται και πράγματα που δεν ισχύουν. Πάντα σε κάτι καλό θα υπάρξει μια παρανόηση, κακεντρέχεια ,υπερβολή, ζήλεια, δε μπορώ να το εξηγήσω. Τα έχει αυτά η διοίκηση. Όμως, όπως αποδεικνύεται και από την αγάπη που εισπράττω, αλλά τελικά και από το αποτέλεσμα, αυτά ήταν εξαιρέσεις σε σχέση με την αλήθεια. Με τον κόσμο έχω αποκτήσει μια σχέση αληθινή, γι’ αυτό και επικοινωνώ συχνά μαζί τους και είμαι καθημερινά σε επαφή. Ξέρουν πού μπορούν να με βρουν και τι να κάνω. Δεν λέω ψέματα. Ο ψεύτης χρειάζεται να θυμάται τι έχει πει. Εγώ ξέρω τι λέω σε όλους, είμαι σταθερή, δεν μπορούν να μου αλλοιώσουν τα λόγια. Είμαι ειλικρινής. Ήταν και ένα στοίχημα προσωπικό. Να καταφέρω σε έναν πολύ δύσκολο χώρο, να παραμείνω ο εαυτός μου. Και αυτό το κέρδισα. Έμεινα 5 χρόνια ίδια, δεν με άλλαξε κανένας τίτλος, δεν σταμάτησα να μιλώ σε κανέναν. Αντίθετα, αυτό που έκανα είναι ότι άνοιξα μια μεγαλύτερη αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους. Είμαι χαρούμενη και τυχερή που τους έχω γνωρίσει.
Πώς έγινε η πρόταση να αναλάβετε το Νομικό Πρόσωπο; Τι σκέψεις κάνατε τότε;
Η πρόταση έγινε από το προηγούμενο καλοκαίρι. Ο δήμαρχος είναι ένας πολύ οργανωτικός και συγκεντρωτικός άνθρωπος σε αυτό. Θέλει να έχει στο μυαλό του την απόλυτα οργανωμένη διοίκηση και ομάδα. Μου είχε γίνει η πρόταση από τον Αύγουστο του 2014, όταν αναλάβαμε ότι με σκεφτόταν γι’ αυτό. Θεωρώντας ότι και οι σπουδές μου και η δουλειά μου με βοηθούν να γνωρίζω το χώρο και ότι θα μπορούσα να ανταπεξέλθω. Είχα πει ότι με μεγάλη χαρά θα αποδεχόμουν ό,τι και να έλεγε. Είναι τιμή να σου δίνουν μια θέση ευθύνης, πόσο μάλλον όταν τότε ήταν σε πειραματικό στάδιο γιατί ακόμα δεν ήξερε απόλυτα τις δεξιότητες του καθενός, ούτε την προσωπικότητα που μπορούσε να βγάλει. Οι θέσεις αλλοιώνουν κάποιες φορές και τις συμπεριφορές. Ήταν μια μεγάλη τιμητική πρόταση. Δεν ήξερα το βαθμό της δυσκολίας, όμως, ήταν μια ωραία πρόκληση που πήγε πολύ καλά. Μόνο θετικά τη σκέφτομαι. Είμαι η Άννα για όλους. Όποιος έχει πρόβλημα ίσα και δίκαια τον αντιμετώπιζα και δεν είχα παραπάνω σχέση με κανέναν. Τους έχω όλους μες στην καρδιά μου. Μπορώ να τους προστατεύσω από αδικίες και εκμετάλλευση και θεωρώ ότι αυτά τα χρόνια το έχω κάνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Ποιο ήταν το πρώτο… σοκ;
Την πρώτη εβδομάδα που ανέλαβα, είχα την άσχημη είδηση του θανάτου του πατέρα μου. Πριν προλάβω να καταλάβω τι γίνεται, είχα και ένα πολύ δυσάρεστο προσωπικό γεγονός. Μετά έρχονταν χαρτιά από την αποκεντρωμένη για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας που δεν υπήρχε από το 2010 και επιστρεφόταν συνεχώς για διορθώσεις. Έπρεπε να διαχειριστώ το θέμα. Αυτό που ήθελα ήταν να τον οργανώσω από την αρχή. Ήταν και ένα προσωπικό στοίχημα. Πέρα από την διοικητική οργάνωση, να παίρνουν και όλοι οι προϊστάμενοι και διευθυντές τα χρήματα που δικαιούνται. Είναι κρίμα σε μια τέτοια εποχή που όλα μειώνονται κάποιοι να έχουν την αρμοδιότητα και να μην έχουν το επίδομα. Συμμορφώθηκα απόλυτα στις παρατηρήσεις της αποκεντρωμένης, με τον ελεγκτή δημόσιας διοίκησης είχαμε πει εξαρχής ότι το θέμα θα τελειώσει. Πράγματι, λίγο καιρό μετά ολοκληρώθηκε ο κανονισμός και ήμασταν έτοιμη να γίνει η εφαρμογή του. Πλέον δουλεύουν όλοι με άλλο κίνητρο. Αυτή ήταν η πρώτη «βόμβα» που έσκασε, αλλά πήγαν όλα καλά. Ευτυχώς, είχα πάντα το δήμαρχο κοντά, καθώς αυτή η αλλαγή έφερε ένα επιπλέον κόστος 18.000 στον Δήμο. Με στήριξε και τα καταφέραμε.
Πόσο καιρό χρειάστηκε για να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά;
Χρειάστηκε ένα εξάμηνο. Να προσαρμοστείς, να καταλάβεις τι γίνεται, να γνωρίσεις τους εργαζόμενους, να δεις τις δυνατότητες του καθενός. Όλα είναι βάση μιας συλλογικής δουλειάς. Ο πρόεδρος δίνει την κατεύθυνση, αλλά έχει σημασία και η αποδοχή από τον κόσμο. Όταν έχει παγιωθεί μία κατάσταση, δεν είναι εύκολο να την αλλάξεις. Κάποιοι πιστεύουν ότι τα “χατίρια” είναι πιο σημαντικά από την σωστή διοίκηση και οργάνωση. Τα ΚΑΠΗ. Για παράδειγμα, είναι ένας ευαίσθητος τομέας που δεν πρέπει να εκμεταλλευόμαστε. Δεν πρέπει πουλάμε εκδούλευση, πρέπει να είμαστε όλοι δίκαιοι και να αισθάνονται ασφαλείς να μας μιλούν. Κοινός παρονομαστής είναι ότι όλοι θέλουν να περνάμε καλά. Γι αυτό και προσθέσαμε πράγματα που είχαν χρόνια να γίνουν. Όμως με ένα πλαίσιο νομιμότητας και δικαιοσύνης.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές στη θητεία αυτή και πού δώσατε μεγαλύτερη βαρύτητα;
Αυτό που επέλεξα ήταν να μην είναι απλώς ένας πρόεδρος που υπογράφει εντάλματα. Ήταν κι αυτό ένα προσωπικό στοίχημα. Σκεφτόμουν πάντα ανάλογα με την ηλικία των ανθρώπων που ήθελα να εξυπηρετηθούν. Πρώτα οργανώνεις και μετά αρχίζεις να “χτίζεις”. Αν δεν έχεις τη βάση, όλα είναι στον αέρα. Πέρα από την οργάνωση, κοιτούσα πού μπορούσα να βοηθήσω σε κάθε τομέα. Παραδείγματα:
-Στην αιμοδοσία. Αυξήθηκαν κατά πολύ οι φιάλες αίματος και οι εθελοντές αιμοδότες. Ένα μικρό λιθαράκι ήταν και η Λαμπαδηδρομία. Την κάναμε δύο φορές, ελπίζω να καταφέρουμε και φέτος να το κάνουμε. Έχουμε πολλούς πιστούς και σταθερούς αιμοδότες και θέλαμε να προσελκύσουμε νέο κόσμο. Για τα δικά μας δεδομένα φτάσαμε σε έναν μεγάλο αριθμό φιαλών. Είχα ανθρώπους που το πίστεψαν και έδωσαν ψυχή και δύναμη, όπως και το προσωπικό, η διευθύντρια και οι εθελόντριες των πολυιατρείων που ήταν κάθε φορά όλη μέρα εκεί. Είναι μια προσπάθεια που δεν πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να συνεχίσουμε συντονισμένα και ό,τι έχουμε ανεβάσει να συνεχίσει από αυτό το επίπεδο.
-Στη Βιβλιοθήκη συνεχίσαμε ένα πολύ καλό έργο με τη βοήθεια του υπευθύνου, Ηλία πολλάτου και της μοναδικής εργαζόμενης, οι οποίοι οργάνωσαν παρουσιάσεις βιβλίων ημερίδες με διάφορα θέματα και την καλοκαιρινή εκστρατεία που κάθε καλοκαίρι με εθελόντριες και εθελοντές σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη. Παιδάκια από 5 ετών μπορούν να ενημερωθούν. Είναι πολύ καλό τα παιδιά να έρχονται κοντά στο βιβλίο και στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Με τις προσωπικές μας γνωριμίες, μαζί με την αντιπρόεδρο κ. Μαμαλάκη, προσπαθήσαμε να φέρουμε και μια άλλη οπτική στην βιβλιοθήκη.
-Παιδικοί σταθμοί. Είμαστε δίπλα σε όλα. Το Νομικό Πρόσωπο θα καλύψει τις μετακινήσεις για εκδρομές, αν και δε μπορεί να τις καλύψει εξ ολοκλήρου και γίνονται με ένα μικρό κόστος. Έχουμε φαντασμαγορικές γιορτές με πλούσια σκηνικά, δωρεάν θεατρικές παραστάσεις για τα μικρά μας και εκδηλώσεις για τους τρεις παιδικούς σταθμούς μαζί. Όλα αυτά είναι αφορμές να είμαστε και κοντά στους γονείς και τα παιδιά. Η διευθύντρια, Σταυρούλα Βαρδάκου, οι προϊστάμενες και όλες οι εργαζόμενες κάνουν εξαιρετική δουλειά. Δεν έχω παράπονο από τους εργαζόμενους. Η ιδέα θα έμενε ιδέα αν δεν είχαμε ανθρώπους να την υλοποιήσουν. Είχαμε άψογη συνεργασία . Σε κάθε σκέψη, όταν θέλαμε να κάνουμε το κάτι επιπλέον, ήμασταν δίπλα τους και εκείνοι ήταν πάντα δίπλα σε μας. Είναι πολύ σημαντικό να φύγει ο διαχωρισμός των δύο πόλεων. Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη συνένωση και καλό είναι να αρχίσουμε να προσαρμοζόμαστε. Βλέπουμε ότι έχουν αρχίσει και σπάνε κάποιες πεποιθήσεις και καταλαβαίνουμε και πάμε καλά. Αν είναι συναινετικό το “κεφάλι” μετά προσπαθούν και οι υπόλοιποι. Θεωρώ ότι πάμε όλοι για έναν κοινό ενιαίο Δήμο και αξιοποιούμε ό,τι μπορεί να μας δοθεί.
-Με τα σχολεία μας συνεχίσαμε και φέτος για θεατρικές παραστάσεις, φέραμε μεγάλα ονόματα όπως η Μαρίνα Σάττι στο Δημοτικό Θέατρο. Κάναμε πράγματα και είμαστε ανοικτοί σε ό,τι χρειάζεται η εκπαιδευτική κοινότητα και είμαστε παρέα.
-Στα ΚΑΠΗ ενισχύθηκαν οι ομάδες εθελοντών κάνουμε προγράμματα πλέξιμο, γιόγκα, χορωδία, θεατρικές παραστάσεις που βγαίνουν με πολύ κόπο. Είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός, καθώς η δασκάλα της χορωδίας μας, Δέσποινα Αναστασιάδη, κάποιους μήνες πριν, πέθανε πολύ νέα εντελώς ξαφνικά. Παγώσαμε όλοι. Μας στήριξε σε αυτή τη δύσκολη στιγμή η Κατερίνα Βαφειάδου από το ΠΕ.Α.Π., που ανέλαβε στη μνήμη της να αναλάβει τη χορωδία των ΚΑΠΗ μας. Με μικρές αφορμές πάντα θέλουμε να είμαστε όλοι ενωμένοι. Αυτός είναι ο στόχος.
-Κοινωνικό Φαρμακείο. Έχουμε έναν εξαιρετικό εθελοντή, τον κ. Γιάννη Αναστασίου, που μαζί με τις εθελόντριες που τον βοηθούν δίνουν την ψυχή τους. Δίνουμε καθημερινά φάρμακα σε πάρα πολλά νοσοκομεία που έχουν έλλειψη. Πολλές φορές στέλνουμε και εκτός Αθηνών. Είναι ένα θεάρεστο και άξιο θαυμασμού έργο. Ένας σπάνιος άνθρωπος. Είμαστε τυχεροί που τον έχουμε γνωρίσει.
-Το Κοινωνικό Φροντιστήριο συνεχίζει. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε μια αλματώδης αύξηση σε αριθμό καθηγητών, καθώς παρόλο που έγινε κινητοποίηση μεγάλη, τα παιδιά ήταν λίγα. Αυτό ίσως και να είναι καλό ότι χρειάστηκαν λίγα παιδιά από τον Δήμο βοήθεια από το κοινωνικό φροντιστήριο. Τα αποτελέσματα, ωστόσο, ήταν πολύ καλά, αφού πέρασαν στις εξετάσεις πολλά παιδιά.
-Συνεχίσαμε τις κοινωνικές δράσεις. Χριστουγεννιάτικες γιορτές με ελάχιστη συμμετοχή των μελών, επιμορφωτικές και ιατρικές δράσεις για σημαντικά ιατρικά ζητήματα, επένδυση στον τομέα της πρόληψης με δωρεάν πελματογράφημα, δωρεάν καρδιολογικές εξετάσεις, δωρεάν μαστογραφία δύο φορές με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οδοντιατρικοί έλεγχοι για τα παιδιά των Παιδικών σταθμών.
-Στην Ιματιοθήκη, είχαμε πολλά ρούχα που αλλοιώνονται. Ο στόχος είναι να μην πετιέται τίποτα. Με το που μαζεύαμε πολλά ρούχα πηγαίναμε σε φυλακές. Φέτος με το ΚΑΠΗ της Λυκόβρυσης που μάζεψε αυτόβουλα κάποια ρούχα, πήγαμε στις φυλακές Αυλώνα, ενώ παλαιότερα έχουμε πάει και στη Θήβα.
-Το «Βοήθεια στο σπίτι» συνεχίζει, αλλά υποστελεχωμένο, με μία κοινωνική λειτουργό, τη Θεανώ Τζιούφη που κάνει δουλειά για πολλά άτομα. Έχει αναλάβει ένα ευαίσθητο κομμάτι του Δήμου με μεγάλη προσφορά και δεν αφήνει κανέναν μόνο του με τα περιστατικά που μπορεί να εξυπηρετήσει.
-Θερινό Σινεμά στο Άλσος Βαρβαρέσου: Μια προσπάθεια που ξεκίνησε πέρσι με πρωτοβουλία της Κινηματογραφικής Λέσχης Πεύκης. Μόλις μας το είπε η πρόεδρος κ. Μήτση, είπαμε ότι θα αναλάβουμε σαν Νομικό Πρόσωπο όλη την οργάνωση και το κόστος για να υλοποιηθεί. Από τα πρώτα πράγματα που κάναμε όταν ήρθα στο Νομικό Πρόσωπο ήταν να δώσω σε δυο εταιρείες το φάκελο του θερινού που περιμένουμε να γίνει στη Βιβλιοθήκη και να δούμε τι επιλογές έχουμε. Δυστυχώς, με την αλλαγή του Νόμου χρησικτησίας, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και δεν μπορεί να γίνει εκεί κανένα βήμα γι αυτό το τόσο μεγάλο όνειρό μας. Σε συνεννόηση πάντα με το δήμαρχο, ξεκινήσαμε έτσι. Κάναμε μια όμορφη συνεργασία, είχε πάρα πολύ άγχος, βοήθησαν πολύ οι αεροπρόσκοποι, υπήρχαν και πράγματα που έπρεπε να… πάθεις για να μάθεις, όμως σημασία έχει ότι ο κόσμος ευχαριστήθηκε πολύ και οι καρέκλες, ειδικά στις παιδικές ταινίες, ήταν γεμάτες. Ήταν μια εικόνα που πραγματικά μας δικαίωσε και με μεγάλη χαρά το ξανασυζητήσαμε και είπαμε να το κάνουμε και φέτος. Πιστεύω ότι βούληση του δημάρχου είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και θα φτάσουμε να λέμε πλέον για μια πάγια καλοκαιρινή συνήθεια. Το συνολικό κόστος είναι περίπου 6.000€ για τις 12 ημέρες, έχοντας την επιλογή να πάρουμε και πιο ακριβές ταινίες τελευταίας παραγωγής.
Υπάρχουν πράγματα που θα θέλατε να κάνετε και δεν έγιναν;
Θα ήθελα πολύ, όποιος συνεχίσει στην διοίκηση του ΚΟΙ.ΠΑ.Π, να είμαστε κοντά και να πω ότι πρέπει να συνεχίσουν όλα. Σε όσα καταφέραμε να κάνουμε να προστεθεί το επιπλέον. Πάντα έχω στο μυαλό μου πράγματα που τα έψαξα και θα ήθελα να κάνουμε περισσότερα, ειδικά με δράσεις που κάνουν τα παιδιά χαρούμενα. Είναι τόσα πολλά αυτά που γίνονται ήδη που η πρώτη σκέψη είναι να εμπλουτίσουμε τα ήδη υπάρχοντα. Να μπορέσουμε, σωστά και συντονισμένα, να πάμε λίγο παρακάτω σε όλα τα θέματα.
Ποια είναι η παρακαταθήκη που αφήνετε;
Αγάπησα πραγματικά όλο το Νομικό Πρόσωπο, τους ανθρώπους, τα μέλη, τους γονείς, τους εργαζόμενους. Προσπάθησα με όλη μου την καρδιά να δώσω χαρά όσο το δυνατόν περισσότερη. Να μπορούν να αξιοποιήσουν τα πάντα. Ό,τι μπορούσαμε κάναμε. Έγιναν και πριν από μένα πολλά πράγματα. Δεν ακυρώνουμε την δουλειά των προηγούμενων. Είχαμε πολλή όρεξη και, παρά το ότι ήταν κουραστικά τα χρόνια αυτά, συνεχίζω να έχω πολλή όρεξη. Δουλεύω, είμαι δίπλα σε όλους με όρεξη και αγάπη.