Η προσπάθεια που γίνεται να μην αφεθεί η δημοτική πλειοψηφία Λυκόβρυσης – Πεύκης να εκτελέσει το έργο της, μόνο κακό μπορεί να κάνει, επισημαίνει ο πρώτην δήμαρχος Δημήτρης Φωκιανός.
Συνέντευξη στη Θώμη Μελίδου
Η σημερινή κατάσταση, οι προοπτικές ανάπτυξης της πόλης της Λυκόβρυσης – Πεύκης σε μία εποχή παρατεταμένης οικονομικής κρίσης στην χώρα, με μοναδικό δεδομένο την αβεβαιότητα του αύριο, ένας αιρετός με σημαντική πείρα και χρόνια προσφοράς στην τοπική αυτοδιοίκηση, ο Δημήτρης Φωκιανός, πρώην δήμαρχος του Καλλικρατικού Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης αλλά και πρώην δήμαρχος Λυκόβρυσης για αρκετά έτη, μιλά στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ για την επόμενη μέρα στην πόλη.
Οι δομές του Δήμου, οι ανάγκες του, η οικονομική του κατάσταση, τα έργα που ολοκληρώνονται, έχουν ξεκινήσει ή και προωθούνται τίθενται στο τραπέζι του διαλόγου με τον Δημήτρη Φωκιανό. Όσο για την πολιτική κατάσταση στην πόλη αλλά και τις ισορροπίες στο δημοτικό συμβούλιο, ο πρώην δήμαρχος αναφέρεται στις υφιστάμενες αδυναμίες του, ενώ επισημαίνει ότι βάλλεται η δημοτική Αρχή από ομάδες που έχουν συγκροτηθεί ανάμεσα σε μέλη της δημοτικής πλειοψηφίας και της μειοψηφίας. Ο ίδιος υπερθεματίζει σχετικά σε ερώτημά μας εάν υπό τις δεδομένες συνθήκες μπορεί να γίνει ουσιαστική δουλειά στην πόλη: «Όσο διατηρείται μία πλειοψηφία που μπορεί να υπερασπιστεί τις βασικές ανάγκες και λειτουργίες μίας δημοτικής Αρχής, η απάντηση είναι ναι, μπορεί να γίνει δουλειά». Και η παρούσα πλειοψηφία, όπως έχει διαμορφωθεί, μπορεί να διατηρηθεί έως τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές «υπό προϋποθέσεις» επισημαίνει ο κ. Φωκιανός διατηρώντας όμως τις επιφυλάξεις του.
Η οικονομική πορεία του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης
Ποια είναι σήμερα τα βασικά προβλήματα που καθυστερούν την ανάπτυξη του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης κ. Φωκιανέ, ορίζοντας πρώτα όμως τι θεωρούμε ανάπτυξη και προς τα που πρέπει αυτή να κατευθυνθεί;
Κοιτάξτε, εάν θελήσουμε να μιλήσουμε σε ένα γενικό πλαίσιο, ο Δήμος είχε ένα πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα σε σχέση με Δήμους που είχαν οικονομική ευχέρεια και ευρωστία και όχι μόνον αυτό. Ήταν ένας Δήμος σε απόλυτη χρεοκοπία το 2010. Άρα το πρώτο πράγμα που μπορούσε κανείς να σκεφτεί είναι το πώς θα αποκαθιστούσε μία στοιχειώδη οικονομική υγεία στον Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης ώστε να μπορεί να εξυπηρετεί τις καθημερινές ανάγκες του, τις πιο απλές και ζωτικές, χωρίς να ονειρεύεται ότι μπορεί με δικούς του πόρους να παρουσιάσει αναπτυξιακή πορεία. Αυτό επιτεύχθηκε την τετραετία 2010-2014 στη θητεία τη δική μας και ολοκληρώθηκε στο τέλος του 2014 με τη ψήφιση, από την τότε κυβέρνηση, της τροπολογίας που επέτρεπε την αναχρηματοδότηση των δανείων του Δήμου μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Έτσι λοιπόν, με τις προσπάθειες και του σημερινού δημάρχου Τάσου Μαυρίδη, ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση του δημοτικού δανεισμού, διαδικασία που κράτησε έναν περίπου χρόνο.
Ποια η σημερινή κατάσταση στον τομέα αυτό;
Σήμερα τα τοκοχρεολύσια τα οποία στη δική μας εποχή ήταν περίπου στο 1,7 εκατ. ευρώ με 1,8 εκατ. ευρώ περιλαμβανομένων των δόσεων leasing από τις αγορές της προηγούμενης διοίκησης πριν το 2010, έχουν πλέον διαμορφωθεί σε ποσό περίπου στις 700-800 χιλ. ευρώ. Συνεπώς, ο Δήμος παίρνει οικονομική ανάσα και αποκτά ρευστότητα της τάξεως του 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο περίπου. Με την οικονομική αυτή ανάσα ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης είναι σε θέση πλέον να εξοφλήσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, να μπορεί να είναι πιο παρεμβατικός στα καθημερινά προβλήματα της πόλης (π.χ. προμήθειες) και απερίσπαστος πια να χαράξει μία πορεία προς την ανάπτυξη που θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά καθώς θέσατε το ερώτημα τι είδους ανάπτυξη και πως. Και θα σας απαντήσω σχετικά αφού πρώτα διατυπώσω ότι ο Δήμος δεν είναι ένας κερδοσκοπικός οργανισμός, ούτε ιδιωτική επιχείρηση, ούτε εταιρεία παροχής υπηρεσιών.
Τα έργα υποδομής και ο πολιτισμός στην πόλη
Είναι διαχείριση και πρόνοια…
Ναι, είναι διαχείριση και πρόνοια αλλά σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακά έργα ενός Δήμου θα πρέπει να τα διακρίνουμε σε τομείς. Η ανάπτυξη σχετίζεται και με την οργάνωση του Δήμου. Οργάνωση τέτοια που να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες. Η ανάπτυξη μπορεί να αφορά το περιβάλλον λόγου χάρη. Άρα έργα υποδομής, πεζοδρόμια, αντιπλημμυρικά έργα, πλατείες, διάσωση των δασών και προστασία τους και ευρύτερα με όλα όσα σχετίζονται γενικά με το περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι πολίτες, όπως μία καινούρια κυκλοφοριακή μελέτη, θέματα της παιδείας, σχολικά κτήρια, θέματα του αθλητισμού, νέες υποδομές, γυμναστήρια, κολυμβητήρια και ό,τι άλλο απαιτείται. Εκτός από αυτά όμως, υπάρχει και ο χώρος του πολιτισμού. Στον τομέα αυτό οι υποδομές υπάρχουν στον Δήμο που διαθέτει το Δημοτικό Θέατρο Πεύκης το οποίο και φτιάχτηκε την περίοδο της δημαρχιακής θητείας του Παύλου Καμάρα. Στη συνέχεια συντηρήθηκε από εμάς και αναπτύχθηκε η υποδομή του ως προς τον ηλεκτροφωτισμό και έτσι σήμερα δίνει τη δυνατότητα για σπουδαίες παραστάσεις και παρουσιάσεις. Να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλοι χώροι που χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες του πολιτισμού τόσο στην Πεύκη όσο και στη Λυκόβρυση. Εδώ όμως το θέμα που τίθεται είναι σε ποια κατεύθυνση κινείται ο πολιτισμός και τι μήνυμα στέλνουμε στους πολίτες.
Τι εννοείτε; Εξηγείστε μας τις σκέψεις σας.
Θα σας απαντήσω. Ο πολιτισμός είναι και θέμα αισθητικό. Ο πολιτισμός του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης περιλαμβάνεται στο νομικό πρόσωπο του ΠΕΑΠ. Εκτός από το γεγονός ότι επιχειρήθηκε στην αρχή να συνδεθεί η προηγούμενη διοίκηση του ΠΕΑΠ και η δική μας δημοτική Αρχή με κάποια δήθεν σκανδαλώδη διαχείριση κ.λπ., επιχειρήθηκε από τη νέα διοίκηση ένας διαχειριστικός έλεγχος ο οποίος σε όλα αυτά στα οποία κατέληξε και ανακοινώθηκαν, είναι πράγματα που είτε συμβαίνουν ακόμα και σήμερα, είναι διαχειριστικές και διοικητικού τύπου ανεπάρκειες που σχετίζονται και με το πόσο προσωπικό διαθέτει ο Δήμος, εγγενείς αδυναμίες του δήλαδη. Το αποτέλεσμα ήταν η αρμόδια ελεγκτική Αρχή στην οποία και στάλθηκαν τα αποτελέσματα το διαχειριστικού ελέγχου στο ΠΕΑΠ που αφορούσε χρονικά το τελευταίο κομμάτι της θητείας μας, να διατάξει διαχειριστικό έλεγχο ολόκληρης της περιόδου, από συστάσεως δηλαδή του νομικού προσώπου μέχρι και σήμερα, έλεγχος που περιλαμβάνει όμως και τον ενάμισι χρόνο της σημερινής διοίκησης του νομικού προσώπου.
Συνεπώς λοιπόν…
Για μένα προσωπικά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Όταν κανείς «ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη, μπορεί να κοπανηθεί κιόλας από την γκλίτσα». Το θέμα είναι ότι «θα κοπανηθούν και αυτοί που νομίζανε ότι η γκλίτσα προοριζόταν για τους άλλους». Γιατί στην πραγματικότητα, όπως έχει δείξει ο μέχρι σήμερα διαχειριστικός έλεγχος, δεν προέκυψε κάποια ατασθαλία οικονομικού τύπου. Αυτό άλλωστε το διατύπωσε και ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο.
Παρόλ’ αυτά κατά τη γνώμη μου, με έναν παρασκηνιακό τρόπο ανέλαβε ο κ. Κωνστάντος, με την απόλυτη πολιτική δολιότητα που τον διακρίνει, να μεταφέρει τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου στους ελεγκτές. Αυτό που δεν ήξερε και δεν περίμενε ο κ. Κωνστάντος, αλλά και οι υποβολείς και οι παραγγελιοδόχοι του, είναι η εξέλιξη που ακολούθησε, η εντολή δηλαδή της αρμόδιας ελεγκτικής Αρχής να προχωρήσει σε ολιστικό έλεγχο στο ΠΕΑΠ. Τι έχουν να πουν λοιπόν σήμερα για το ότι θα γίνει διαχειριστικός έλεγχος και στον ενάμισι χρόνο της σημερινής διοίκησης του ΠΕΑΠ; Πώς ακριβώς αιτιολογούν αυτή την εξέλιξη και γιατί;
Από την πλευρά μου αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι σήμερα στο ΠΕΑΠ, η πρόεδρός του διακρίνεται από μία κλασική ανικανότητα διαχείρισης του συνόλου των αντικειμένων του νομικού προσώπου (αρμοδιότητες που αφορούν τη διαχείριση του πολιτισμού, του αθλητισμού και το περιβάλλον).
Γιατί το λέτε αυτό;
Να σας εξηγήσω. Ποιες είναι οι περιβαλλοντικές δράσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα; Υπάρχει τέτοια ασχετοσύνη που αγοράστηκαν από το ΠΕΑΠ επί της δικής μας θητείας, χλοοκοπτικές μηχανές για τα δάση, και η αγορά αυτή παρουσιάζεται στον διαχειριστικό έλεγχο ως σκάνδαλο. Ότι δηλαδή δεν είναι σύμφωνη με τους σκοπούς του ΠΕΑΠ. Αντίθετα μάλιστα στους σκοπούς λειτουργίας του νομικού προσώπου όπως αυτοί αναφέρονται στο καταστατικό του, είναι η προαγωγή προγραμμάτων και συντήρησης των δασών. Πού ακριβώς λοιπόν είναι το σκάνδαλο; Συνεπώς κάποιοι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ούτε καν του τι διαχειρίζονται. Και δεν είναι μόνο αυτό. Στο κομμάτι του αθλητισμού δεν υπάρχει καμία ενασχόληση με τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Αναφέρεστε στο θέμα που απασχόλησε τον περασμένο Οκτώβριο την πόλη και αφορούσε την άδεια λειτουργίας του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης;
Ξέρετε ότι επιχειρήθηκε εκείνη την περίοδο μία προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Αμαρουσίου, δήθεν για να αδειοδοτηθεί το γήπεδο. Θέλω να σας πω ότι η αδειοδότηση στο γήπεδο υφίσταντο για τη χρονική περίοδο 2013 – 2015 και ήταν εξασφαλισμένη από τη δική μας θητεία. Σήμερα, αυτή τη στιγμή που συζητάμε, το γήπεδο δεν έχει καμία αδειοδότηση. Το Δημοτικό Στάδιο της Πεύκης ιδιοκτησιακά ανήκει στη δικαιοδοσία του νομικού προσώπου ΠΕΑΠ.