Όταν διατυπώνετε γιατρέ ότι δεν έχει αυτή τη στιγμή καμία αδειοδότηση, τι ακριβώς εννοείτε; Δεν έληξε αυτό το ζήτημα τον περασμένο Οκτώβρη με τις σχετικές εργασίες που επιτελέσθηκαν;
Κοιτάξτε, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζητά κάθε δύο χρόνια μία επικαιροποίηση των αδειών λειτουργίας. Από τον περυσινό Απρίλιο ζητούν να γίνουν ορισμένες εργασίες για να προχωρήσει η επιθεώρηση ώστε να υπάρξει αδειοδότηση για το Δημοτικό Στάδιο Πεύκης. Οι εργασίες έγιναν, αδειοδότηση υπάρχει; Έχει γίνει όμως έλεγχος σήμερα που μιλάμε; Εγώ σας λέω ότι δεν υπάρχει αδειοδότηση. Και για να υπάρξει αυτή η αδειοδότηση πρέπει να ασχοληθεί η διοίκηση του ΠΕΑΠ και φυσικά δεν ασχολείται. Όπως δεν ασχολείται και με το γεγονός ότι έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια πριν δύο με τρεις μήνες, ένα σημαντικό ποσό για την ανάπλαση του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης και σήμερα η διοίκηση του ΠΕΑΠ όχι μόνο δεν κάνει τίποτα αλλά δεν έχει ιδέα ούτε που βρίσκεται η υπόθεση.
Άρα βλέπουμε ότι όχι μόνο δεν ασχολούνται με τα καινούρια πράγματα που είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία του ΠΕΑΠ, δεν ασχολούνται ούτε με τις υποδομές που πρέπει να συντηρηθούν, με τον κίνδυνο να χαθούν αυτά τα χρήματα. Εκτός των άλλων όμως, η έλλειψη συντήρησης φάνηκε από γεγονότα τα οποία είναι εξόφθαλμα στους πολίτες. Δηλαδή το ταρτάν του Δημοτικού Σταδίου Πεύκης καταστράφηκε επί των ημερών της νέας διοίκησης και με έναν προκλητικό τρόπο η διοίκηση του ΠΕΑΠ αδιαφόρησε. Και αυτά δεν μπορούν να αποδοθούν στον αντιπρόεδρο του ΠΕΑΠ που έχει την ευθύνη, γιατί εάν ο αντιπρόεδρος του ΠΕΑΠ δεν έχει χρήματα, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Στην πράξη τού μετέθεσαν την ευθύνη για να τη βγάλουν από επάνω τους. Και όπως ξέρετε, επίσης πρόσφατα δεν λειτουργούσε η πισίνα του Δήμου και το γεγονός αυτό αποδόθηκε μέσω των επίσημων ανακοινώσεων σε ηλεκτρολογικά προβλήματα. Αυτά όμως είναι αστειότητες, καθώς το ουσιαστικό πρόβλημα είναι η κακή συντήρηση της πισίνας. Το βασικότερο απ’ όλα όμως είναι ότι γίνεται μία τεράστια σπατάλη στο καύσιμο για τη θέρμανση της πισίνας καθώς εδώ και ενάμισι χρόνο η νέα διοίκηση του ΠΕΑΠ δεν χρησιμοποιεί το σκέπαστρό της. Η ζημιά που έχει γίνει σήμερα από την αυξημένη κατανάλωση φυσικού αερίου είναι πάνω από 50.000 ευρώ.
Λόγος… για το δημοτικό κολυμβητήριο Πεύκης
Γιατί δεν χρησιμοποιείται το σκέπαστρο της πισίνας; Εσείς το χρησιμοποιούσατε;
Αυτό το ξέρουν ο ίδιοι που το κάνουν σε ότι αφορά το σήμερα. Ναι, εμείς το χρησιμοποιούσαμε από τη μέρα που το αποκτήσαμε και έτσι πετύχαμε μία πολύ μεγάλη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Εδώ λοιπόν βλέπουμε ότι υπάρχει μία πλήρης ανικανότητα στη διαχείριση του αντικειμένου και αδιαφορία ταυτόχρονα. Κάπως έτσι έχει εστιαστεί όλη η δράση του νομικού προσώπου ΠΕΑΠ στο πως επικοινωνιακά θα προβληθεί η σημερινή πρόεδρος. Εάν δείτε μόνο τα έντυπα που εκδίδονται, περιέχουν ατελείωτες φωτογραφίες της προέδρου και παραπέμπουν σε ανθρώπους που θα ήθελαν να κάνουν φωτογραφήσεις σε lifestyle περιοδικά, παρά σε αιρετό που υπηρετεί τους πολίτες. Δικαίωμα του καθενός είναι να κάνει ό,τι θέλει αλλά και εμείς έχουμε το δικαίωμα να τα βλέπουμε αυτά τα πράγματα. Η κακοδιοίκηση όμως και η κακοδιαχείριση στο νομικό πρόσωπο ΠΕΑΠ περιλαμβάνει και άλλα πράγματα!
Εξηγείστε μας παρακαλώ.
Όπως χρήματα που πληρώθηκαν για ISO και δεν ξέρω εάν υπάρχει αυτό το ISO, όπως χρήματα που πληρώθηκαν για ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ. Να μας πούνε λοιπόν που έχουν πάει αυτά τα χρήματα… έχω ακούσει ότι έτσι είναι, μακάρι να κάνουμε λάθος!
Το σημείο που σας είπα και είναι σοβαρό είναι το αισθητικό κομμάτι γιατί δεν υπάρχει αισθητική πρόταση στον πολιτισμό. Αυτό το οποίο υπάρχει, είναι ατελείωτες εμφανίσεις και λόγοι που εκφωνούνται, οι οποίοι διακρίνονται από μία απόλυτη βερμπαλιστική κενότητα και όλο αυτό εμφανίζεται ως πολιτισμός. Είναι λυπηρό το φαινόμενο αισθητικά και δεν θα ήθελα να επεκταθώ.
Όλα αυτά γιατρέ αφορούν το ΠΕΑΠ και η συζήτησή μας ξεκίνησε με αναφορά στη σημερινή κατάσταση του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης και την ικανότητά του να αναπτυχθεί. Οι αναφορές υποθέτω για το ΠΕΑΠ εντάσσονται σε αυτή τη λογική, ασκώντας μία καλόπιστη κριτική, για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί το νομικό πρόσωπο.
Ασφαλώς και ασκώ μία καλόπιστη κριτική.
Το διαδημοτικό γήπεδο, το ΟΤ9 & το ημιτελές κλειστό Λυκόβρυσης
Στους υπόλοιπους τομείς της πόλης, τι συμβαίνει σήμερα;
Ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται στη Λυκόβρυση το ΟΤ9 που περιλαμβάνει κολυμβητήριο. Υπάρχει το διαδημοτικό γήπεδο Λυκόβρυσης – Μεταμόρφωσης που ολοκληρώνεται και έχει βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου, τένις κ.λπ. Αυτό δεν προέκυψε από μόνο του. Στο Πρόγραμμα Θησέας προηγούμενων περιόδων αυτοδιοικητικής κατεύθυνσης (το Πρόγραμμα Θησέας ήταν κρατική επιχορήγηση για την τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στους Δήμους). Σε αυτό το Πρόγραμμα προβλέπονταν και οι διαδημοτικές συνεργασίες. Πήραμε τότε την πρωτοβουλία, πριν τον καλλικρατικό Δήμο και επί των ημερών της δημαρχιακής μου θητείας στη Λυκόβρυση, να συνεργαστούμε οι Δήμοι Λυκόβρυσης, Μεταμόρφωσης, Φιλαδέλφειας, Ηρακλείου, Χαλκηδόνας και Νέας Ιωνίας. Συναντηθήκαμε οι δήμαρχοι και μέσα από αυτές τις συναντήσεις προέκυψε η διαδημοτική συνεργασία Λυκόβρυσης με τη Μεταμόρφωση αξιοποιώντας τα κονδύλια του Προγράμματος Θησέας για την επέκταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στους χώρους του διαδημοτικού γηπέδου Λυκόβρυσης – Μεταμόρφωσης. Αργότερα τα χρήματα του Προγράμματος τελείωσαν, ενώ τη σχετική χρηματοδότηση ανέλαβε η Περιφέρεια και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Μεταμόρφωσης. Αυτό όμως είναι ένα έργο που αφορά εξίσου και το δικό μας Δήμο. Το έργο αυτό είναι ολοκληρωμένο και θα παραδοθεί άμεσα. Τέλος, και για να κλείσουμε και το κομμάτι του αθλητισμού, ανοιχτό παραμένει το θέμα του ημιτελούς Λυκόβρυσης που πρέπει να ολοκληρωθεί με κάποιο τρόπο. Ανοικτό παραμένει επίσης το ζήτημα με τον χώρο των πρώην εγκαταστάσεων της πρώην ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ. Για μας αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να ενδιαφέρει και τη σημερινή διοίκηση του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης.
Η κοινωνία, τα σχολεία, η καθαριότητα & οι δομές του Δήμου
Να περάσουμε τώρα κ. Φωκιανέ στον κοινωνικό τομέα της πόλης.
Στον τομέα αυτό, στους παιδικούς σταθμούς και στα ΚΑΠΗ πρέπει πάντοτε να εξασφαλίζονται προγράμματα βοηθητικά της λειτουργίας τους, οφείλουν να συντηρούνται οι χώροι, να ανανεώνεται η υλικοτεχνική υποδομή που απαιτείται και ταυτόχρονα να υπάρχουν προγράμματα στα οποία παρέχεται προστασία εκτός από τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, στην τρίτη ηλικία και στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Στην πόλη ακούγονται παράπονα σε σχέση με ελλειπές προσωπικό όχι μόνο στις σχετικές δομές του Δήμου. Παράπονα όπως ότι οι εργαζόμενοι που καθαρίζουν μπορεί και να μαγειρεύουν, χωρίς διακριτά καθήκοντα δηλαδή. Υπάρχει επίσης αναφορά ότι δίπλα στην κουζίνα δημοτικού νηπιαγωγείου, υπάρχει δωμάτιο με καταπακτή βόθρου. Και αυτά δεν προέκυψαν σήμερα στην πόλη υποστηρίζεται ,αλλά υπάρχουν ακόμα και από τη δική σας θητεία. Παράλληλα, στην πόλη ακούγονται φωνές που κάνουν λόγο για ελλειπείς υποδομές στα σχολεία, ότι δεν γίνεται επαρκής συντήρηση επί σειρά ετών. Τι απαντάτε;
Πιστεύω ότι γίνονται προσπάθειες. Σήμερα πρέπει να ξέρετε ότι έχει γίνει περικοπή χρημάτων και στις σχολικές επιτροπές και στα κοινωνικά κονδύλια πάνω από 50%, ενώ τα χρήματα πλέον δεν επαρκούν για όλα. Προσωπικό μπορεί να βρεθεί για τους παιδικούς σταθμούς μέσα από το ΕΣΠΑ, κάτι το οποίο εμείς δυστυχώς, και αυτό είναι αυτοκριτική, το προσπεράσαμε, το αγνοήσαμε, δεν είχαμε την πληροφόρηση ότι θα μπορούσαμε να έχουμε τέτοιο προσωπικό και πλήρωναν ανάλογα οι παιδικοί σταθμοί. Δηλαδή πλήρωνε και ο Δήμος την πρόσληψη προσωπικού που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί το σχετικό κόστος. Σήμερα νομίζω ότι έχει έλθει προσωπικό και με το ΕΣΠΑ, το επίπεδο των παιδικών σταθμών είναι αρκετά υψηλό και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ενώ οι γονείς παίρνουν χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για να διαλέξουν παιδικούς σταθμούς, επιλέγουν τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου. Δεν προτιμούν δηλαδή τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Θεωρώ επομένως ότι είναι υψηλό το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών. Μπορεί να υπάρχουν μικροπαράπονα, αλλά στην πράξη συντελείται εκπαιδευτικό έργο πολύ σοβαρό και σε αυτό έχουν συμβάλλει σημαντικά και οι εργαζόμενοι. Αυτό συμβαίνει και σε άλλες δομές του Δήμου. Όπως στο ΠΕΑΠ που κάναμε προηγουμένως λόγο. Στις δομές του Ωδείου, των αθλητικών εγκαταστάσεων, του κολυμβητηρίου κ.λπ. οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί παράγουν και αυτοί ένα εξαιρετικό έργο μέχρι σήμερα. Ο λόγος μου προηγουμένως και θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, αναφερόταν μόνο στη πρόεδρο του ΠΕΑΠ. Γιατί οι εργαζόμενοι στις δομές του νομικού προσώπου παράγουν έργο και μάλιστα υψηλού επιπέδου και αυτό έχει διαχρονική δυναμική.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία πρέπει να ξέρετε ότι είναι έτοιμο να κατασκευασθεί δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο στο χώρο του Ηλιακού Χωριού, ενώ είναι θέμα χρόνου η δημοπράτησή του καθώς είναι απολύτως έτοιμες οι μελέτες. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρεις τι είχαμε ετοιμάσει εμείς και τι προχωράει η σημερινή δημοτική Αρχή. Θεωρώ ότι όλη αυτή η πορεία έχει συνέχεια. Η αυτοδιοίκηση έχει συνέχεια. Ο κάθε αιρετός αφήνει το δικό του αποτύπωμα στην τοπική αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό κρίνεται διαχρονικά από τους πολίτες.
Να επανέλθουμε όμως στα σχολεία της πόλης και τις υποδομές της.
Να σας πω σχετικά ότι υπάρχει ο χώρος για την κατασκευή του 6ου νηπιαγωγείου που βρίσκεται μαζί με την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που μάς παραχώρησε τον χώρο, ενώ έχει πρόσφατα γκρεμιστεί το κτίσμα που υπήρχε εκεί. Σήμερα ετοιμάζεται μελέτη για την κατασκευή του 6ου νηπιαγωγείου. Νομίζω ότι με όλα όσα ανέφερα μέχρι τώρα για τα σχολεία, θα καλυφθούν οι ανάγκες της πόλης. Θα ήθελα όμως να σας θυμίσω κάτι γιατί δεν είναι γνωστό. Την προηγούμενη τετραετία, με κονδύλια εκ των ενόντων, και μέσα στα υπάρχοντα κτίρια, δόθηκαν σε λειτουργία δέκα καινούριες αίθουσες ακόμα και εάν νοικιάσαμε κάποιον χώρο παραπάνω. Αυτές οι δέκα αίθουσες που νοικιάστηκαν ή που δόθηκαν σε λειτουργία, υποδέχθηκαν έναν τεράστιο αριθμό μαθητών που έφευγε από τα ιδιωτικά σχολεία λόγω της οικονομικής κρίσης. Έτσι, με μία ορθολογικότερη κατανομή του αριθμού των μαθητών σε συνεργασία πάντοτε με τους φορείς της παιδείας που έχουν την ευθύνη γι’ αυτά, υποδεχθήκαμε πολύ περισσότερους μαθητές «χωρίς ν’ ανοίξει μύτη». Κανείς δεν ξέρει ότι ο Δήμος χωρίς χρήματα κατάφερε να ενσωματώσει όλα αυτά τα παιδιά που ήλθαν και σήμερα νομίζω ότι και η σημερινή δημοτική Αρχή προχωράει περαιτέρω τα θέματα των σχολείων.
Πώς κρίνετε την άσκηση της δημοτικής διοίκησης σήμερα, χωρίς να κάνουμε λόγο για το ΠΕΑΠ το οποίο και νομίζω το έχετε εξαντλήσει ως θέμα.
Είμαι ευχαριστημένος με το γεγονός σήμερα ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι τέτοια ώστε να είναι βιώσιμος. Μην ξεχνάμε ότι και ένα ποσό, το 30% συμμετοχής των πολιτών στο ΟΤ9, το ανέλαβε η Περιφέρεια και αυτό είναι μία ελάφρυνση που δίνει άλλου είδους δυνατότητες. Δεν πρόκειται για χρήματα που θα εισπράξει ο Δήμος, αλλά είναι η δυνατότητα να περισσέψουν χρήματα από εκείνο το κονδύλι για να χρησιμοποιηθούν για άλλες ανάγκες ή ακόμα και να μετατραπούν σε κάποια δημοτικά τέλη που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα του Δήμου στο μέλλον. Άρα λοιπόν εδώ έχουμε μία σοβαρή παρέμβαση του Δήμου στα οικονομικά θέματα. Παράλληλα, προγράμματα όπως το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ που ήταν έτοιμα ή ήταν σε διαδικασία δημοπράτησης, ολοκληρώνονται σήμερα και έτσι τα σχολεία αλλά και το ΚΑΠΗ της Άνω Πεύκης θωρακίζονται ενεργειακά καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν. Νομίζω λοιπόν ότι η δημοτική Αρχή όλα τα έργα τα οποία είτε ήταν προετοιμασμένα είτε είναι σε εξέλιξη είτε πρόκειται να προετοιμαστούν, είναι σε φάση που τα γνωρίζει και τα προωθεί. Έτσι δεν μπορεί κανείς να πει ότι κάτι μένει πίσω. Βέβαια ξέρετε ότι στην αυτοδιοίκηση αυτό που χρειάζεται όλοι μας να κάνουμε είναι η καθημερινή, διαρκής ενασχόληση με όλα τα θέματα καθώς υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα όπως με τους αθλητικούς χώρους, τα σχολεία, το Κέντρο Υγείας και την κεντρική πλατεία της Πεύκης.
Παράπονα υφίστανται στην πόλη και για τα ζητήματα της καθαριότητας. Ποια η γνώμη σας;
Εάν γκρινιάζει για την καθαριότητα ο κόσμος, θα πω ότι μάλλον υπερβάλλει. Η καθαριότητα της πόλης είναι σε πολύ καλό επίπεδο, το ίδιο και το πράσινο και υπάρχει η ευτυχής συγκυρία σήμερα να ανανεώνονται οι συμβάσεις εργασίας όταν παλιά οι διμηνίτες ή οι οκταμηνίτες αφού ολοκλήρωναν αυτό το διάστημα, αποχωρούσαν. Σήμερα για το προσωπικό που έρχεται από τον ΟΑΕΔ, δίνεται η δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασής τους και έτσι πολλά άτομα απασχολούνται και στην καθαριότητα και στο πράσινο. Νομίζω επομένως ότι είναι ικανοποιητικό το επίπεδο της καθαριότητας. Αυτό που ξενίζει σήμερα δεν είναι αυτά τα ζητήματα αλλά το ότι έχει δημιουργηθεί μία κατάσταση στο δημοτικό συμβούλιο και από τη συμπολίτευση και από την αντιπολίτευση η οποία είναι λίγο περίεργη.
Οι σχέσεις δημοτικής πλειοψηφίας – μειοψηφίας & το δημοτικό συμβούλιο
Τι ακριβώς εννοείτε;
Φαίνεται ότι οικοδομείται ένα μέτωπο εναντίον της πλειοψηφίας που περιλαμβάνει και κομμάτι της μειοψηφίας. Αυτό εγώ το λέω ένα «μαύρο σύννεφο» πάνω από τον Δήμο. Δηλαδή 4-5 άτομα από την πλειοψηφία μαζί με παρατάξεις της μειοψηφίας προσπαθούν δύο πράγματα να κάνουν. Tο ένα είναι να συκοφαντήσουν τη δική μας δημοτική Αρχή παραγγέλνοντας διαχειριστικούς ελέγχους, ονειρευόμενοι σκάνδαλα κ.λπ., άνθρωποι που δεν έχουν καμία ιστορία στην αυτοδιοίκηση. Εμείς δεν φοβόμαστε διαχειριστικούς ελέγχους αλλά η πρόθεσή τους δεν είναι κάποια οικονομική εξυγίανση ή να παταχθεί κάποιο σκάνδαλο. Και εδώ υπάρχει εξής παράδοξο:. Παραλάβαμε έναν χρεοκωπημένο Δήμο και τον παραδώσαμε κατ’ ουσίαν βιώσιμο. Μειώθηκαν δηλαδή τα χρέη του κατά 40%. Τι ακριβώς ζητάνε επομένως; Τα νομικά πρόσωπα ήταν χρεωμένα και ξεχρεώθηκαν. Τι είδους έλεγχο θέλουν; Διοικητικού τύπου ανεπάρκειες ή διαδικαστικές ανεπάρκειες… υπήρξαν ούτως ή άλλως και θα υπάρχουν. Αυτές οι διαδικασίες παραγγελίας διαχειριστικών ελέγχων σχετίζονται με το «μαύρο σύννεφο» που απλώνεται πάνω από τον Δήμο, σχετίζονται με κάποιους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται την πόλη ως ένα λάφυρο προς κατάκτηση. Άρα βλέπετε ότι άνθρωποι που μόλις πριν από έναν χρόνο ήταν σε αντίθετες παρατάξεις και αλληλοκατηγορούνταν, σήμερα έχουν βρεθεί κοντά, με μοναδική στόχευση τη συκοφάντηση της προηγούμενης δημοτικής Αρχής γιατί θεωρούν ότι η αποδόμηση του έργου της δικής μας θητείας μπορεί να τους διεκολύνει στις δόλιες επιδιώξεις που έχουν και από την άλλη, και αυτό είναι το δεύτερο, θέλουν να υπονομεύσουν τη δημοτική Αρχή. Δηλαδή, η στάση του τμήματος της συμπολίτευσης που συμμαχεί με την αντιπολίτευση είναι σήμερα μία καινοφανής κατάσταση, ενώ πριν μερικούς μήνες στις αρχές ακόμη της παρούσας διοικητικής θητείας, ζήτησαν οι τέσσερις παρατάξεις της μειοψηφίας έλεγχο στο ΠΕΑΠ. Τότε λοιπόν η πρόεδρος του ΠΕΑΠ έξαλλη αποχώρησε μαζί με τη δημοτική Αρχή από το δημοτικό συμβούλιο. Όταν όμως ζητήθηκε διαχειριστικός έλεγχος στο ΚΟΙΠΑΠ, η πρόεδρος του ΠΕΑΠ έκπληκτη είπε: «Έλεος, θα κάνουμε έλεγχο στο ΚΟΙΠΑΠ που είναι υγιές, που είναι κερδοφόρο και έχει και πλεόνασμα;». Μετά από λίγους μήνες η πρόεδρος του ΠΕΑΠ και η αντιπολίτευση υπέγραφαν αίτημα διαχειριστικού ελέγχου στο ΚΟΙΠΑΠ. Καταλαβαίνετε επομένως τη στόχευση γιατί είναι στόχευση πολιτικής συκοφαντίας και τίποτε άλλο!
Αυτό που είναι σαφές με γυμνό μάτι στο δημοτικό συμβούλιο είναι ότι η δημοτική πλειοψηφία διακρίνεται από δύο ομάδες, ότι η μείζονα μειοψηφία έχει σημαντικά προβλήματα με τρεις δημοτικούς συμβούλους της να έχουν ζητήσει δύο φορές την παραίτηση της επικεφαλής Μαρίας Γώγου, ενώ στη ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ η κατάσταση δεν είναι εξίσου καλή, με την Ευανθία Βατσακλή Παπαδημούλη να έχει ανεξαρτητοποιηθεί.
Όπως ξέρετε κυβερνά η πλειοψηφία, η μειοφία ελέγχει και όλοι μαζί διαβουλεύονται για το καλό του Δήμου. Στην πλειοψηφία θα δείτε πάρα πολλές φορές, σταθερά τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος του ΠΕΑΠ, αποχωρούν την ώρα προς ψήφιση θεμάτων που τα έχει εισηγηθεί η δημοτική Αρχή και αυτό για να μην τα ψηφίσουν. Ο αριθμός αυτής της ομάδας τείνει να αυξηθεί γιατί υπάρχουν και άλλοι που φαίνεται ότι κατευθύνονται στην ίδια στάση στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι όμως πάρα πολύ νωρίς για τη σημερινή διοικητική πλειοψηφία να έχουν γίνει όλ’ αυτά.
Ταυτόχρονα η μείζονα μειοηφία εμφανίζει την εικόνα που αναφέρατε και έχουμε και το παράδοξο να ψηφίζονται πολλά πράγματα από συμβούλους της μειοψηφίας και όχι της πλειοψηφίας στις εισηγήσεις της δημοτικής Αρχής. Αυτό χαρακτηρίστηκε από τον κ. Κωνστάντο ως «νέες τεχνητές πλειοψηφίες». Αυτό όμως που θα έπρεπε στην πραγματικότητα να πει ο κ. Κωνστάντος είναι ότι προσπαθεί ο ίδιος, καθ’ υπόδειξη βεβαίως αυτών που τον χρησιμοποιούν, γιατί αυτό το οποίο βλέπουμε σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο είναι ένα κέντρο που φτιάχνεται σιγά – σιγά και καθοδηγεί τα πράγματα. Το κέντρο αυτό χρησιμοποιεί τους ανθρώπους και ανάλογα με τα συμφέροντά του «τους δέχεται κοντά του ή τους πετάει». Γιατί μπορείτε να δείτε ανθρώπους που επί μήνες ήταν στα μαχαίρια, να έχουν στη συνέχεια λυκοφυλίες που έγιναν συμμαχίες, ενώ λίγο παλαιότερα είχαν εκτοξεύσει μεταξύ τους ύβρεις και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς. Σήμερα είναι όλοι μία χαρούμενη οικογένεια που προσπαθεί να φτιάξει μία νέα πλειοψηφία.
Μπορεί λοιπόν το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο να εργαστεί αποτελεσματικά για την πόλη;
Όσο διατηρείται μία πλειοψηφία που μπορεί να υπερασπιστεί τις βασικές ανάγκες και λειτουργίες μίας δημοτικής Αρχής, η απάντηση είναι ναι, μπορεί να γίνει δουλειά.
Μπορεί αυτή η πλειοψηφία να διατηρηθεί έως τις επόμενες δημοτικές εκλογές;
Μπορεί υπό προϋποθέσεις.
Αμφιβάλλετε δηλαδή…
Δεν αμφιβάλλω, έχω επιφυλάξεις. Η προσπάθεια που γίνεται με όλο αυτό το «μαύρο σύννεφο» που σας ανέφερα, έχει στόχο να πλήξει τη δημοτική Αρχή, δηλαδή να μην αφεθεί ο δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία να εκτελέσουν το έργο τους.