Φρούτα και λαχανικά αποτελούν σχεδόν τη μισή ποσότητα των απορριπτόμενων τροφίμων, σύμφωνα με τις επίσημες μελέτες. Τα στοιχεία αυτά, μεταξύ άλλων, κινητοποίησαν τον Δήμο Χαλανδρίου, με στόχο τη βιώσιμη διαχείριση οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος ToNoWaste, όπου συμμετέχει την τελευταία τριετία.
Στο πλαίσιο των εργασιών της Μονάδας Αποτροπής Απωλειών Τροφών και Δημιουργίας Τροφικών Αποβλήτων, διενεργήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 εκτεταμένη εναρκτήρια συνάντηση εργασίας όπου αποφασίστηκε να διερευνηθεί η αναδιανομή φρέσκων φρούτων & λαχανικών από τους υπαίθριους πάγκους, ώστε το πλεόνασμα να μην απορρίπτεται αλλά να αξιοποιείται για κοινωφελείς σκοπούς με συμμετοχικές άμεσες διαδικασίες.
Λίγους μήνες αργότερα, το Χαλάνδρι δηλώνει στους εταίρους του «ToNoWaste» ότι ετήσιο πλάνο δράσης του θα είναι η βιώσιμη διαχείριση οπωροκηπευτικών.
Ακολούθησε η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή σημείων πώλησης, με παράλληλη διερεύνηση hotspots απωλειών και αιτιών, ενώ το καλοκαίρι του 2024 εκκίνησαν μετρήσεις πεδίου δέκα εβδομάδων σε δύο διαφορετικές λαϊκές και παραγωγούς. Συμπληρωματικά διεξήχθησαν 30 δομημένες συνεντεύξεις με πωλητές στις ίδιες αγορές, ενώ η έρευνα συνεχίστηκε με μηνιαία καταγραφή σε εμπορικό κατάστημα.
Τα στοιχεία
Τα αποτελέσματα των μελετών, που δημοσίευσε ο Δήμος, έδειξαν ότι δεν προκύπτουν απώλειες στους πάγκους ειδών μεταξύ Δευτέρας και Παρασκευής ενώ γενικά είναι εξαιρετικά χαμηλό το επίπεδο απωλειών από τους επαγγελματίες. Αιτία είναι, με βάση την ίδια πηγή, ότι το πλεόνασμα διατίθεται στη δράση «Μπορούμε στη λαϊκή» της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Μπορούμε» ή διατίθεται ως δωρεά στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μέσω καταστήματος.
Από την έρευνα, που δημοσιεύτηκε, αναδείχθηκε ότι σωρευτικά τις εργάσιμες ημέρες υπάρχει αξιόλογο ποσοτικά περίσσευμα εμπορεύματος λόγω αστοχιών στην πρόβλεψη πωλήσεων και διακυμάνσεων καταναλωτικών συνηθειών.
«Οι κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι επαγγελματίες εφαρμόζουν πολιτικές δυναμικής τιμής πώλησης και κάνουν το καλύτερο δυνατό ώστε να μην πετιόνται τρόφιμα, όπως διαπιστώθηκε με αυτοψία καφέ κάδων στο πέρας των αγορών κατά τις εργάσιμες ημέρες», τόνισε ο Δήμος
Στο τελευταίο στάδιο της έρευνας, η δημοτική μονάδα, μαζί με τη συνεργαζόμενη ΜΚΟ, προχώρησαν σε συνεργασία τεκμηρίωσης της βιωσιμότητας της δράσης «Μπορούμε στη Λαϊκή» μετρώντας για τέσσερις εβδομάδες το πλεόνασμα των τροφίμων από τη λαϊκή της Τούφας.
Τα δεδομένα αναλύθηκαν με τη μεθοδολογία του «ToNoWaste» που αποτελεί συνδυασμό περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων ανάλυσης κύκλου ζωής του σεναρίου απόρριψης πλεονάσματος τροφίμων στη χωματερή έναντι αναδιανομής για κατανάλωσης. Σύμφωνα με την ανάλυση, η στήριξη του δημοτικού παντοπωλείου με πλεόνασμα των παραγωγών είναι περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά συμφέρουσα, σε αντίθεση με την απόρριψη στη χωματερή.
«Συνολικά το Χαλάνδρι με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα ToNoWaste και την ερευνά του τεκμηρίωσε ότι η ύπαρξη του παντοπωλείου, μαζί με την πολύτιμη συνεισφορά εθελοντών σε σταθερή βάση, ενισχύει την αναδιανομή και βιώσιμη διαχείριση οπωροκηπευτικών συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στην προώθηση υγιεινού τρόπου διατροφής», σημείωσε ο Δήμος.
Στον σχεδιασμό της δράσης συμμετείχαν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για την κυκλική οικονομία Γεράσιμος Λυμπεράτος, οι αιρετοί Κωνσταντίνος Γερολυμάτος & Δημήτριος Χριστουλάκης, η διαμεσολαβήτρια Ελένη Δεσιώτου και η συνεργάτης της Μονάδας Αθανασία Μπάρκα Παπαδημητρίου. Οι αντιδήμαρχοι Κώστας Ευθυμίου & Δημήτριος Βασιλόπουλος, η υπεύθυνη έργου Προϊσταμένη Ελένη Μελανίτου και ο φοιτητής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ Ανανίας Μητσιόπουλος συνέδραμαν τη Μονάδα.
Ο Δήμος Χαλανδρίου εξέφρασε θερμά ευχαριστήρια για τη συνεργασία και την πολύτιμη συνεισφορά τους στους προέδρους παραγωγών κι εμπορικών πωλητών της Γ’ λαϊκής Αθηνών, Θεόδωρο Καλατζόγλου & Κωνσταντίνο Σφύρλα, στους παραγωγούς Κίμωνα Κορρέ και Ελευθέριο Σακαρίκο, στην ιδιοκτήτρια του καταστήματος «Φρουτεμπορική» Ευαγγελία Κεραμείδα, στα μέλη του «Μπορούμε» Αλέξανδρο Θεοδωρίδη, Αννα Καμπουροπούλου και Νιόβη Λαβίδα.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook