Ως «Δήμο σε διακοπές και όχι σε εγρήγορση» χαρακτήρισε τη Φιλοθέη και το Ψυχικό η επικεφαλής της παράταξης «Πράξη» Φαίνη Χατζηθανασιάδου, αποστέλοντας επιστολή με φωτογραφίες από προβλήματα σε καθαριότητα και φωτισμό.
Η δημοτική Αρχή του Χαράλαμπου Μπονάτσου απάντησε, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι υπηρεσίες του Δήμου λειτούργησαν και λειτουργούν».
Αναλυτικά οι τοποθετήσεις
Η θέση της Φ. Χατζηθανασιάδου
«Δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος μας θυμίζει δήμο σε διακοπές και όχι σε εγρήγορση.
Ελπίζω να ενεργοποιηθούν και να προβούν άμεσα σε αποκομιδές και καθαριότητα, αλλά και να αποκαταστήσουν τα φώτα, γιατί μεγάλα κομμάτια δρόμων είναι σκοτεινά, με φωτιστικά λόγω των ανέμων να έχουν σπάσει.
Οι φωτογραφίες είναι μόνο ενδεικτικές, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη..
Καταθέσαμε εκ νέου τα ερωτήματα μας για να μάθουμε εάν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προσπάθησα να ενεργοποιήσω τη δημοτική αρχή για την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων..
Εκεί μάθαμε ότι τέλη Ιουλίου ακόμη δεν είχαν ξεκινήσει τις πτήσεις τα drones για εποπτεία… Παρακαλούμε τους αρμόδιους να ανασκουμπωθούν γιατί ο δήμος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:
ΦΙΛΟΘΕΗ, 13/08/2025
ΠΡΟΣ:
1. Δήμαρχο Φιλοθέης-Ψυχικού, κ. Χαράλαμπο Μπονάτσο
2. Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου, κα. Κατερίνα Αλεξοπούλου
Θέμα: Ανάγκη λήψης μέτρων πυροπροστασίας και εποπτείας στους χώρους πρασίνου του Δήμου
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΠΡΑΞΗ και δημοτική σύμβουλος, θα ήθελα να εκφράσω την έντονη ανησυχία τόσο τη δική μου όσο και των δημοτών, σχετικά με την επαρκή πυροπροστασία του δήμου μας, που έχει πλήθος χώρων πρασίνου και αλσών, αλλά και επισιαλών των περιοχών Τουρκοβούνια, Νταμάρια.
Οι πυρκαγιές που μαίνονται και καταστρέφουν διάφορες περιοχές της Ελλάδας καταδεικνύουν για άλλη μία φορά την επιτακτική ανάγκη για την εφαρμογή αυστηρών προληπτικών μέτρων.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πυροπροστασία των περιοχών αυτών.
Ειδικότερα, θα ήθελα να γνωρίζω:
1. Εάν έχουν ενισχυθεί τα μέτρα εποπτείας, όπως περιπολίες, από την εταιρεία security.
2. Εάν τα drones λειτουργούν κανονικά για την επιτήρηση του δήμου σε 24ωρη βάση, ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε ένδειξη πυρκαγιάς, καθώς και η διαδρομή που ακολουθούν.
3. Εάν έχει ενεργοποιηθεί δίκτυο εθελοντών-δημοτών για ενίσχυση περιπολιών.
4. Εάν πραγματοποιούνται καθημερινά οι απαραίτητες εργασίες καθαρισμού και αποψίλωσης στα άλση και στις περιοχές πρασίνου, αλλά και αποκομιδή φυτικών υπολειμμάτων.
5. Εάν έχει υπάρξει συντονισμός με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλους αρμόδιους φορείς για την ταχύτερη ανταπόκριση σε περίπτωση ανάγκης.
6. Τι μέτρα πρόληψης έχουν ληφθεί για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την αποφυγή πράξεων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Κατανοώ τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών και της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο, είναι κρίσιμο να διασφαλίσουμε την προστασία των φυσικών μας πόρων και την ασφάλεια των κατοίκων του Δήμου μας.
Αναμένοντας την απάντησή σας σχετικά με τα παραπάνω ζητήματα, παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία ή συνδρομή κριθεί απαραίτητη.
Με εκτίμηση,
Φανή (Φαίνη) Χατζηθανάσιάδου
Δημοτική Σύμβουλος και Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ΠΡΑΞΗ»
Το σχόλιο της διοίκησης του Χ. Μπονάτσου
«Με αφορμή την επιστολή που απηύθυνε στον δήμαρχο Χαράλαμπο Μπονάτσο και στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κα Αικατερίνη Αλεξοπούλου την 13η Αυγούστου η επικεφαλής της παράταξης «Πράξη» Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, διευκρινίζονται (για πολλοστή φορά) τα εξής:
1. Σε σχέση με το πρώτο ερώτημα για την εποπτεία εντός των περιοχών του Δήμου μας: όλες τις ημέρες του καλοκαιριού και ειδικά κατά τη διάρκεια εκείνων που κατατάσσονταν βάσει του χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς ως ιδιαίτερα επικίνδυνες, υπήρχε και υπάρχει προγραμματισμένη 24ωρη επιφυλακή οδηγών τουλάχιστον με το ένα βυτίο, με σκοπό -αν χρειαστεί- να επέμβουν αμέσως και να συνδράμουν την πυροσβεστική στο έργο της. Απτό παράδειγμα της ετοιμότητας και εγρήγορσης, το βράδυ της 22ης Ιουλίου, με το βυτίο του Δήμου να καταφθάνει σε εστία φωτιάς πριν την πυροσβεστική. Επιπλέον τα πυροσβεστικά οχήματα που έχει μισθώσει ο Δήμος περιπολούν τα βουνά μας καθώς και τα άλση του Ψυχικού και της Φιλοθέης 24 ώρες το 24ωρο.
2. Όσον αφορά στη χρήση drones, επισημαίνουμε πως λειτουργεί drone υποστηρικτικά προς τις περιπολίες, το οποίο και αυτό επιτηρεί τόσο τα βουνά όσο και τα άλση και τα πάρκα μας και αυτό 24ωρες το 24ωρο. Επιπλέον, έχουν προσληφθεί φύλακες, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την επιτήρηση/εποπτεία στις περιοχές του άλσους Δροσοπούλου και Εθνικής Τραπέζης.
3. Σε σχέση με το τρίτο ερώτημα για τους εθελοντές, έχει ήδη δημιουργηθεί ομάδα στην οποία συμμετέχουν εθελοντές πυροσβέστες και οι οποίοι ήδη έχουν συνδράμει σε περιστατικά εντός των ορίων του Δήμου καθώς και πυρκαγιές εκτός, όπως ενδεικτικά σε πρόσφατη φωτιά που ξέσπασε στον Υμηττό στα όρια του Δήμου Ζωγράφου.
4. Όσον αφορά στην καθαριότητα των οικοπέδων, το βουνό καθώς και όλοι οι δημόσιοι χώροι έχουν καθαριστεί και ολοκληρώθηκε και ο καθαρισμός των ιδιωτικών οικοπέδων από τις υπηρεσίες του Δήμου. Η αποκομιδή φυτικών απορριμμάτων είναι συνεχής.
5. Η επικοινωνία με τη πυροσβεστική είναι διαρκής όπως και η συνεργασία και συνεννόηση με τους όμορους δήμους. Ειδικά με τον δήμο Γαλατσίου, διατηρείται στενότατη επικοινωνία σε θέματα πολιτικής προστασίας, με δεδομένο ότι μοιραζόμαστε με αυτόν το Δήμο τα περισσότερα σημεία που μπορεί να κινδυνέψουν.
Τέλος, όσον αφορά στις φωτογραφίες που επισυνάφθηκαν στην επιστολή, θεωρούμε ότι όσοι βρίσκονταν στην περιοχή τις προηγούμενες ημέρες βίωσαν την κατάσταση με τους ισχυρούς ανέμους. Ήταν λογικό να πέσουν κλαριά και να μαζευτούν ξερά φυτικά στους δρόμους. Παρόλα αυτά, οι υπηρεσίες του Δήμου λειτούργησαν και λειτουργούν συλλέγοντας τα (όπως όλες τις μέρες ανεξαρτήτως θέρους ή αργιών)».