Υπέρ της στέγασης Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) στον χώρο της ΑΣΠΑΙΤΕ, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση της πλήρους χρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος, καθώς αδυνατεί να ανταποκριθεί οικονομικά στη λειτουργία του, τάχθηκε ο Δήμος Αμαρουσίου με κατά πλειοψηφία γνωμοδοτική απόφαση που έλαβε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο (21 Νοεμβρίου), μετά από εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας (ΔΕΠ).
Συγκεκριμένα, στις 14 Νοεμβρίου 2023, ο αν. διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας Αθανάσιος Παλλαντζάς, με έγγραφό του προς τον Δήμο, προτείνει «την ίδρυση ΕΕΕΕΚ στα όρια του Δήμου Αμαρουσίου Αττικής στον χώρο της ΑΣΠΑΙΤΕ (κτήμα Μακρυκώστα), με εκτιμώμενο αριθμό μαθητών 90», ζητώντας από τον Δήμο, αποστείλει ως και τις 24 Νοεμβρίου:
α) γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου,
β) βεβαίωση ανάληψης δαπάνης λειτουργικών εξόδων από την οικεία Σχολική Επιτροπή,
γ) βεβαίωση δέσμευσης οικονομικών πιστώσεων από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου.
Τοποθετούμενος επί του θέματος και μετά από την έντονη κριτική που ακούστηκε προηγουμένως από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και την Ένωση Γονέων της πόλης, ο δήμαρχος Θεόδωρος Αμπατζόγλου αρχικά τόνισε: «Δεν μπαίνουμε σε διαγωνισμό ευαισθησίας, διότι δεν άκουσα κουβέντα για τις ευθύνες του κεντρικού κράτους, το οποίο βρήκε την ωραία μέθοδο να φορτώνει τους Δήμους με αρμοδιότητες και δαπάνες των σχολείων δίχως να τους στηρίζει ουσιαστικά, δίνοντάς μας ψίχουλα». Και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε να πάρουμε κι άλλα σχολεία και για ΑμεΑ, να ξεκινήσουμε από τη διεκδίκηση πόρων από το κράτος, ώστε αυτά να λειτουργούν με αξιοπρέπεια και βάσει των προϋποθέσεων που προβλέπονται για τη λειτουργία τους και οι οποίες εκτινάσσουν το κόστος τους, με το Υπουργείο να βγάζει την ουρά του απ’ έξω».
Μάλιστα, ο δήμαρχος υποστήριξε ότι «η λύση δεν είναι τα ΕΕΕΕΚ, αλλά οι Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ, η οποία ψάχνει να φτιάξει περισσότερα, στα πρότυπα της τάσης που ακολουθείται σε όλη την Ευρώπη, ώστε αυτά τα παιδιά να εκπαιδεύονται με προοπτική και δίνει χρήματα γι’ αυτό από το δημόσιο κορβανά». Και κατέληξε: «Θεωρώ ότι η απόφαση που έλαβε η ΔΕΠ είναι σοφή. Να μας δώσουν τα χρήματα κι εμείς αναλαμβάνουμε να τα λειτουργήσουμε. Και μάλιστα, θυμούνται να κάνουν το αίτημα στο τέλος της χρονιάς, για να δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα ξαφνικά στα οικονομικά μας τη στιγμή που παλεύουμε να παρουσιάσουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης, ο οποίος απευθυνόμενος στα έδρανα της μειοψηφίας τόνισε: «Θα περίμενα από σας να ζητήσετε να λάβει το Σώμα μια ομόφωνη απόφαση προκειμένου να απαιτήσουμε από το Υπουργείο την απαιτούμενη χρηματοδότηση προκειμένου να φιλοξενήσουμε αυτό το σχολείο. Να σημειώσω ότι ως Δήμος δίνουμε 1 εκατ. ευρώ ετησίως για τη λειτουργία και συντήρηση όλων των σχολείων μας. Εμείς το θέλουμε το ΕΕΕΕΚ, αλλά χρειάζεται η αντίστοιχη χρηματοδότηση».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΔΕΠ Ελένη Λέκκα υπογράμμισε ότι «μετά το αίτημα για στέγαση ΕΝΕΕΓΥΛ στην πόλη, η αρμόδια Διεύθυνση προτείνει και την ίδρυση του ΕΕΕΕΚ και πάλι στο Μαρούσι, ενώ υπάρχει ήδη το Σικιαρίδειο με τα Ειδικά Σχολεία του. Δεν ξέρουμε για ποιο λόγο επιλέγεται το Μαρούσι, όμως εμείς ως υπεύθυνη διοίκηση δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κάτι, στο οποίο δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Μου προξενεί εντύπωση ότι το αίτημα ήρθε την τελευταία στιγμή, ενώ πληροφορούμαι ότι πρόκειται για 230 παιδιά και όχι 90 όπως αναφέρει η Διεύθυνση στο έγγραφό της. Ως ΔΕΠ, εμείς λέμε ότι θέλουμε το ΕΕΕΕΚ, αλλά δεν μπορούμε να το βαστάξουμε οικονομικά».
Αντιπολιτευτικά πυρά
Έντονες ήταν οι αντιδράσεις για την πρόταση της ΔΕΠ από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.
«Εμείς θα βρίσκαμε χρήματα αν ήμασταν διοίκηση, όπως άλλωστε βρήκαν όμοροι Δήμοι, όπως αυτός της Κηφισιάς για να φιλοξενήσει το ΕΝΕΕΓΥΛ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης #ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Πέτρος Κούκουζας, ενώ ο επικεφαλής της Βασίλης Μπούρας αναρωτήθηκε «πώς γίνεται ένας Δήμος όπως το Μαρούσι με τα χρήματα που διαθέτει να μη θέλει να στεγάσει το ΕΕΕΕΚ, κάτι το οποίο θα ήταν τιμή του».
Η επικεφαλής της παράταξης ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ Κατερίνα Ψάλτη ανέφερε, από την πλευρά της: «Το να παρέχουμε χώρο για τα παιδιά ΑμεΑ είναι υποχρέωσή μας και καλώ τον Δήμο να φροντίσει ώστε ο χώρος της ΑΣΠΑΙΤΕ να οριοθετηθεί ώστε να προβλεφθεί η στέγαση του ΕΕΕΕΚ, αλλά και να βρούμε νέους χώρους και για τα δύο Ειδικά Σχολεία του Δήμου που τώρα στεγάζονται με προβλήματα στον χώρο του Σικιριδείου».
Τέλος, η επικεφαλής του συνδυασμού ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ Μαίρη Διακολιού ανέφερε ότι ο δήμαρχος «υποτίμησε τη νοημοσύνη της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου παρουσιάζοντας ως λύση μια επιλογή που μόνο λύση δεν είναι, αλλά κυρίως ενέπαιξε τα παιδιά με αναπηρία και μαθησιακές δυσκολίες και τις οικογένειές τους, αποπέμποντάς τα σε έναν θεσμό που δεν έχει καμία εξειδίκευση στις ιδιαιτερότητες των παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής, αλλά και που θέτει ως προϋπόθεση ένταξης των μαθητών/ μαθητριών την κατοχή τουλάχιστον απολυτηρίου Γυμνασίου!». Και πρόσθεσε: «Με λίγα λόγια, πρότεινε ως “μοναδική λύση” για τα παιδιά “αυτά” έναν θεσμό που εξ ορισμού αποκλείει κάθε παιδί από 11-14 ετών! Κατά τα λοιπά, σπεύδει να κάνει τα χατίρια του υπουργού Παιδείας, και ποτέ δεν διεκδίκησε τίποτε απολύτως για την αναβάθμιση της ειδικής αγωγής στην πόλη μας».
Ένωση Γονέων: «Θυσία στο βωμό του “κόστους”»
Σε καυστική ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (3 Δεκεμβρίου), η Ένωση στηλιτεύει τους χειρισμούς της διοίκησης, η οποία, όπως αναφέρει, στην περίπτωση του ΕΕΕΕΚ είναι απορριπτική, επικαλούμενη την έλλειψη οικονομικής δυνατότητας από μέρους της, «την ίδια στιγμή που προβαίνει σε σπατάλες “δημοσίων σχέσεων”», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Ένωση αναφέρει, μεταξύ άλλων:
3 Δεκεμβρίου 2023. Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Άλλη μια παγκόσμια μέρα ατόμων με αναπηρία, βρίσκει το Μαρούσι, έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, χωρίς υποδομές για τους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία.
Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε ο Δήμος Αμαρουσίου, για να παραδεχτεί ότι δεν θέλει να προχωρήσει στη λειτουργία του ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ. Αμαρουσίου, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ιδρυμένο στα χαρτιά με τη δική του συναίνεση.
Όμως η νυν διοίκηση του Δήμου, και έτσι τη δεύτερη φορά που της ζητήθηκε να φιλοξενήσει στα όρια του Δήμου, δομή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία, δεν χρειάστηκε παρά λίγες μέρες για να πετάξει από πάνω της την υποχρέωση.
Ο λόγος για την ίδρυση στο κτήμα Μακρυκώστα του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ Αμαρουσίου).
Είναι τουλάχιστον ντροπή για τον Δήμο Αμαρουσίου να αρνείται την ισότιμη αντιμετώπιση πολιτών ακόμα κι αν αυτοί προέρχονται από γειτονικές περιοχές, όταν μάλιστα μιλάμε για πολίτες που ήδη η καθημερινότητά τους είναι επιβαρυμένη.
Η δημοτική Αρχή, θα έπρεπε να αδράξει την ευκαιρία και να απαιτήσει από κάθε αρμόδιο, τη χρήση του χώρου της ΑΣΠΑΙΤΕ (κτήμα Μακρυκώστα), όχι μόνο για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και για τη λειτουργία του Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου που σήμερα στεγάζονται εντός του Σικιαρίδειου Ιδρύματος με τα γνωστά σε όλους προβλήματα συντήρησης των συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, που τα καθιστούν σύμφωνα με τα λεγόμενα των ίδιων των επωφελούμενων σε επικίνδυνα.
Η επίλυση βασικών αναγκών των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία και των οικογενειών τους, δεν μπορεί να βρίσκεται στη τελευταία θέση των προτεραιοτήτων μιας κοινωνίας.