Την πρόθεσή του να φέρει, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021, στη Βουλή, νομοσχέδιο που θα καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα διέπει τη λειτουργία του εθελοντικού κινήματος, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στην ειδική διαδικτυακή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού με θέμα «Ο Εθελοντισμός στην Ελλάδα της Κρίσης».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου από την Ακαδημία Εθελοντισμού «HELPHELLAS», το φορέα κοινωνικής υποστήριξης «ΘΕΛΩ», με τη συνεργασία του Κοινωνικού Πανεπιστημίου Ενεργών Πολιτών, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Τονίζοντας ότι «είναι αυτονόητη η συνεργασία μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντικών οργανώσεων», ο Τ. Θεοδωρικάκος πρόσθεσε: «Το υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται, ήδη, ένα αυτοτελές νομοσχέδιο, το οποίο θα θέσει τους κανόνες ενίσχυσης της λειτουργίας του εθελοντισμού στη χώρα, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο, που θα εισάγει κανόνες πιστοποίησης για το εθελοντικό κίνημα, σωστής και διαφανούς λειτουργίας των εθελοντικών ομάδων, λογοδοσίας όλων των εθελοντικών οργανώσεων, ενώ παράλληλα θα θεσπίζει κίνητρα, τα οποία θα ευνοήσουν την ανάπτυξη του εθελοντισμού».
Σύμφωνα με τον υπουργό, «το νομοσχέδιο αυτό, θα προκύψει μέσα από ουσιαστικό διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με το κίνημα του εθελοντισμού σε ολόκληρη τη χώρα. Θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές σε αυτόν τον τομέα».
«Μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη Χώρα σου». Με το μήνυμα αυτό, η πρόεδρος του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, πρόεδρος της Ακαδημίας Εθελοντισμού «HELPHELLAS» και «ΘΕΛΩ» Κορίνα Λιούτα, έδωσε το σύνθημα «έναρξης του αγώνα για μια διαφορετική κοινωνία, για μια κοινή πορεία με νέες αξίες που ενθαρρύνουν τους πολίτες στην ενεργό συμμετοχή, την κοινωνική υπευθυνότητα και την εθελοντική δράση και σίγουρα για μια καλύτερη ζωή ποιότητας και συνεισφοράς στο συνάνθρωπο».
Η Κ. Λιούτα μίλησε, μεταξύ άλλων, για μία κοινωνία πιο ενεργή, που θα διαμορφώσει μια νέα γενιά πολιτών με υπευθυνότητα, υψηλότερο αίσθημα ατομικής κοινωνικής ευθύνης αλλά και συλλογικής συνειδητότητας. «Ο εθελοντισμός θα αποτελέσει το μέσο δικτύωσης των Ελλήνων απανταχού, με τη δέσμευση προσφοράς εκπαιδευτικών δεξιοτήτων σε όσους θέλουν να αποκτήσουν περισσότερα εφόδια κοινωνικής προσφοράς και την υπόσχεση μίας μάχιμης προσπάθειας να ξεπεραστεί κάθε είδους εμπόδιο που τυχόν προκύψει. Είμαστε βέβαιοι ότι μόνοι μπορούμε να κάνουμε λίγα, αλλά μαζί μπορούμε να κάνουμε πιο πολλά», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου αναφέρθηκε στη διαχρονική συμμετοχή του Δήμου Αμαρουσίου σε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού όσον αφορά τον Εθελοντισμό και στην έμπρακτη συνεισφορά του Δήμου Αμαρουσίου στο εθελοντικό κίνημα, που θα εκφραστεί το επόμενο διάστημα με καλύτερη οργάνωση, δημιουργία τοπικού σώματος με εκπαίδευση εθελοντών, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής αρκετών ενεργών πολιτών στα κοινά.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, στο σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής, βρίσκονται η επικαιροποίηση, καταγραφή, αποτύπωση του κοινωνικού χάρτη του Δήμου με όλους τους συλλόγους, φορείς και η πρόσκληση προς τους πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν με τη δημιουργία ειδικού σώματος εθελοντών του Δήμου Αμαρουσίου.
Στην τοποθέτηση του, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης τόνισε τη δύναμη του εθελοντισμού τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας. Πιο ειδικά αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία σύνδεσης του Εθελοντισμού και του Τουρισμού με το πρόγραμμα HelpΤourism της Ακαδημίας Εθελοντισμού, προσπάθεια την οποία από την πρώτη στιγμή έθεσε το Υπουργείο Τουρισμού υπό την αιγίδα του και είναι έτοιμο να προσφέρει την αμέριστη υποστήριξη του στο όλο εγχείρημα με όλα τα μέσα που αφορά την δημιουργία σώματος Εθελοντών Τουρισμού, το οποίο θα προσφέρει πληροφορίες και ενημέρωση στους ξένους επισκέπτες μας σε γνωστούς τουριστικούς προορισμούς.
Μιλώντας στην εκδήλωση, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε : «Εδώ και πολλούς μήνες ζούμε αναμφισβήτητα μία από τις πιο δύσκολες περιόδους των τελευταίων χρόνων παγκοσμίως. Μία περίοδο που έχει ανατρέψει σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής μας, μας έχει επηρεάσει όλους με διαφορετικό τρόπο και μας έχει φέρει αντιμέτωπους με πολλές πρωτόγνωρες εμπειρίες και συναισθήματα.
Μέσα σε αυτήν την περίοδο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι σε πείσμα των αντίξοων συνθηκών και καταστάσεων επιμένουν να βάζουν σε προτεραιότητα τους άλλους, την επιθυμία τους να στηρίξουν και να συμβάλουν εκεί που υπάρχει ανάγκη, χωρίς ιδιοτέλεια ή προσωπικό όφελος. Αυτό το αίσθημα της κοινωνικής συναίσθησης, της αλληλεγγύης και της προσφοράς θέλουμε να τονίσουμε με την ένταξη της ενότητας του εθελοντισμού στο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων μας. Πιλοτικά για φέτος και διευρυμένα από τις επόμενες χρονιές. Αυτός είναι και ο οδικός χάρτης του μέλλοντος, αυτός που χαράσσεται στα σχολεία μας.»
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου χαιρέτησε την προσπάθεια της Ακαδημίας και τόνισε την αξία του εθελοντισμού στο πλαίσιο της ατομικής προσφοράς αλλά και ευθύνης των πολιτών. Αναφέρθηκε στην εξωστρέφεια των Κοινωνικών Δομών που μέσα από την εθελοντική προσφορά ενισχύουν το πολυδιάστατο έργο στήριξης ευάλωτων πολιτών, τόσο στα χρόνια της οικονομικής κρίσης όσο και της πανδημίας Covid-19.
«Για την μεγιστοποίηση του αποτελέσματος της εθελοντικής προσφοράς θα πρέπει να υπάρχει η αλληλεπίδραση του εθελοντικού κινήματος και της διοίκησης των φορέων, προκειμένου η λειτουργία των διαφόρων δομών Πρόνοιας να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική», τόνισε χαρακτηριστικά.
Την εκδήλωση συντόνισε και παρουσίασε ο γενικός διευθυντής της Ακαδημίας Εθελοντισμού «HELPHELLAS» Γιώργος Γαμπιεράκης, ο οποίος επισήμανε ότι «βασικός στόχος της Ακαδημίας Εθελοντισμού είναι να δημιουργήσει μια νέα κουλτούρα κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού στη χώρα μας, δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα δημιουργίας θεσμικού πλαισίου για τον εθελοντισμό καθώς και την εξειδικευμένη εκπαίδευση δεξιοτήτων που χρειάζεται ένας εθελοντής με υψηλό αίσθημα ατομικής κοινωνικής ευθύνης, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στη χώρα μας οργανωμένα, θεσμικά αναβαθμισμένα και συντεταγμένα στον ευρύτερο χώρο της Κοινωνίας των Πολιτών».
Μεταξύ άλλων χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, και αντιπρόεδρος Δ.Σ. της ΜΚΟ «ΑΠΟΣΤΟΛΗ» Γαβριήλ, ο οποίος επεσήμανε την άρρηκτη σχέση του Εθελοντισμού με το Κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, ο γ.γ. Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών Γιάννης Χρυσουλάκης, ο οποίος χαιρέτησε την πρωτοβουλία της δημιουργίας δικτύων εθελοντών μεταξύ των Απόδημων Ελλήνων, o σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα Περιβάλλοντος και Κυκλικής Oικονομίας Γεώργιος Κρεμλής, ο οποίος αναφέρθηκε στην προτεραιότητα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των πολιτών για την προστασία του Περιβάλλοντος, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ο οποίος απέστειλε σχετικό μήνυμα για την δύναμη του εθελοντισμού, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου ο οποίος αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που έχει ο εθελοντισμός για τις τοπικές κοινωνίες και πόσο άρρηκτα είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους οι έννοιες του εθελοντισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν κι άλλοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και της Κοινωνίας των Πολιτών. Η εκδήλωση μεταδόθηκε απ’ ευθείας στο διαδίκτυο μέσω των Χορηγών Επικοινωνίας, την ιστοσελίδα www.helphellas.org και το www.maroussi.gr του Δήμου Αμαρουσίου στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Διαβάστε: Υπουργείο Εσωτερικών: «Δεκάλογος» αναγέννησης του Υμηττού