Λίγους μήνες μετά την ανανεωμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Υμηττό, η κυβέρνηση αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες αναβάθμισης του «πνεύμονα» της Αττικής. Συνολικά 10 δράσεις, τις οποίες πρότεινε ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ), εντάσσονται στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών. Η εξέλιξη αυτή ανακοινώθηκε το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, στα γραφεία του ΣΠΑΥ στην Ηλιούπολη, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του αρμόδιου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου με τους δημάρχους της περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν ο Ηλίας Αποστολόπουλος (Παπάγου – Χολαργού) και ο Βασίλης Ζορμπάς (Αγία Παρασκευή).
Όπως είπε ο υπουργός, ο στόχος των δράσεων πρέπει να είναι διττός: «Πρώτον, μέσα από τα έργα αυτά πρέπει να επιτευχθεί η δραστική μεταβολή στην ποιότητα ζωής των κατοίκων που ζουν στην Αθήνα και ειδικά στην περιοχή που περιβάλλει τον Υμηττό και δεύτερον, τα έργα που θα γίνουν μπορούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».
Οι… «δέκα εντολές» για τον Υμηττό
1.Αναβάθμιση των παρατηρητηρίων για την ενίσχυση του έργου της δασοπροστασίας.
2.Προμήθεια νέων δεξαμενών νερού για την αύξηση των σημείων ανεφοδιασμού πυροσβεστικών οχημάτων και ελικοπτέρων.
3.Παροχή νέων πυροσβεστικών οχημάτων άμεσης επέμβασης για τους Δήμους και τις Εθελοντικές Ομάδες Δασοπυρόσβεσης.
4.Ενίσχυση των Εθελοντικών Ομάδων και των Στελεχών Πολιτικής Προστασίας των Δήμων
με πυροσβεστικό εξοπλισμό, μέσα ατομικής προστασίας και εξοπλισμό ασύρματης επικοινωνίας.
5.Προώθηση σύγχρονων πυλών ενημέρωσης κοινού για λόγους Πολιτικής Προστασίας.
6.Δημιουργία πρότυπων υπαίθριων περιβαλλοντικών χώρων για την ενίσχυση της φιλοδασικής συνείδησης.
7.Συγκρότηση Σύγχρονου Κέντρου Επιχειρήσεων και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για
την προστασία της περιοχής, με την κωδική ονομασία «Smart Υμηττός».
8.Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων για την καθιέρωση του ορεινού όγκου ως το 1ο «Zero Plastic» βουνό της Ευρώπης, ώστε να μην υπάρχει πεταμένο πλαστικό στο δάσος.
9.Χρηματοδότηση χρήσιμων μελετών για την ανάδειξη του «πνεύμονα» πρασίνου.
10.Ενίσχυση του στόλου του ΣΠΑΥ με νέα ηλεκτροκίνητα οχήματα «Carbon Free Hymettus».

Στήριξη των εθελοντών
Ο υπουργός ενημερώθηκε, παράλληλα, για το έργο που έχει γίνει από τον ΣΠΑΥ με την καταγραφή των μονοπατιών, των πυροφυλακίων, τις δεξαμενές ύδατος για την πυροπροστασία, αλλά και για τα προβλήματα που υπάρχουν με την έλλειψη εξοπλισμού στις εθελοντικές ομάδες, τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, κυρίως, με τη γραφειοκρατία, καθώς και τα οικονομικά προβλήματα στην προσπάθεια που κάνουν για την προστασία του «πνεύμονα» πρασίνου για την πρωτεύουσα. Μάλιστα, με βάση τα στοιχεία του Συνδέσμου, τον Υμηττό επισκέπτονται τα Σαββατοκύριακα περί το ένα εκατομμύριο κάτοικοι του λεκανοπεδίου, ενώ γύρω από το βουνό κατοικεί ποσοστό μεγαλύτερο από το 10% του πληθυσμού της χώρας.
Η συζήτηση, την οποία διοργάνωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου και δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος, συνέπεσε με τη Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, με οργανώσεις και συλλόγους να παίρνουν, επίσης μέρος στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών. Στους 11 Δήμους που βρίσκονται γύρω από τον Υμηττό δραστηριοποιούνται 14 εθελοντικές ομάδες, με περισσότερα από 300 μέλη. Ο Τ. Θεοδωρικάκος συζήτησε, επί δύο ώρες, με τους συνολικά 42 μετέχοντες, οι οποίοι τον ευχαρίστησαν για τη στήριξη του εθελοντικού κινήματος, καθώς, όπως επισήμαναν, είναι ο πρώτος υπουργός, που επισκέπτεται τα γραφεία του ΣΠΑΥ. Από την πλευρά του, ο υπουργός ευχαρίστησε τους εθελοντές που, όπως είπε, δίνουν μάχη για την προστασία του βουνού και αποτελούν πρότυπο δράσης και συμπεριφοράς για τους νεότερους.
Ηλίας Αποστολόπουλος: «Χρέος μας η διαφύλαξη του πλούτου του Υμηττού»
Την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης εξέφρασε, μέσω της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ, ο δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος, ενώ παράλληλα κάλεσε τους πολίτες να αφιερώσουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους στην εθελοντική προστασία του Υμηττού. «Έχουμε την τύχη και την ευλογία να ζούμε στους πρόποδες ενός βουνού με μεγάλη ιστορική αξία, που ξεκινά από τα χρόνια της αρχαιότητας, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, με αρχαιολογικούς χώρους, με βυζαντινά μοναστήρια και άλλα πολλά, που του δίνουν ανεκτίμητη αξία. Χρέος μας, λοιπόν, είναι να διαφυλάξουμε αυτό τον μοναδικό πλούτο και η αλήθεια είναι ότι οι 11 δήμοι – μέλη του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, έχουμε έναν κοινό σκοπό: Την προστασία του βουνού μας και την ανάδειξη των μοναδικών του θησαυρών», ανέφερε ο δήμαρχος, για να προσθέσει:
«Με μεγάλη ικανοποίηση, ακούσαμε τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ότι η προστασία του Υμηττού αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” θα χρηματοδοτήσει δράσεις που έχουν συζητηθεί με τους Δήμους και τον πρόεδρο του ΣΠΑΥ». Ο Ηλ. Αποστολόπουλος δεν παρέλειψε «τους πολύτιμους συνοδοιπόρους μας στη προστασία του βουνού μας, που δεν είναι άλλοι από τους εθελοντές μας», όπως είπε, προσθέτοντας: «Στον Δήμο μας η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασία Παπάγου – Χολαργού (ΔΑΠΑΧΟ), αριθμεί περίπου 80 ενεργά μέλη και σε κάθε ευκαιρία προτρέπουμε και άλλους συμπολίτες μας να αφιερώσουν λίγο από τον ελεύθερο χρόνο τους στον Υμηττό, έχοντας ως σλόγκαν “Μην είσαι θεατής, γίνε εθελοντής”. Η επόμενη μέρα λοιπόν για τον Υμηττό μας θα είναι ακόμη καλύτερη. Με τη συνεργασία όλων μας, θα γίνει άλλο ένα βήμα για την ολοκληρωμένη προστασία του βουνού μας και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής του αξίας για τους κατοίκους μας, αλλά και για ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής».
Βασίλης Ζορμπάς: «Ανάγκη προσλήψεων για μεγαλύτερη οχύρωση»
Υπέρ της πρόσληψης των εθελοντών πυροπροστασίας και δασοπροστασίας στους Δήμους σε καθεστώς αορίστου χρόνου, τάσσεται ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς με δήλωσή του στην «Α».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις αναφορικά με τις δράσεις για την προστασία του Υμηττού. Πάρθηκαν 10 πολύ σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες μας βρήκαν όλους σύμφωνους και εγώ από την μεριά μου θα ήθελα να επαναλάβω και μέσα από την εφημερίδα σας την πρόταση που κατέθεσα στον υπουργό και την αποδέχθηκαν τα μέλη αλλά και ο υπουργός. Θα πρέπει να βρούμε, άμεσα, έναν τρόπο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην πρόσληψη αορίστου χρόνου στους Δήμους για εθελοντές πυροπροστασίας και δασοπροστασίας, έτσι ώστε να οχυρώσουμε ακόμα περισσότερο τον Υμηττό μας και να τον προφυλάξουμε από όλους τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν. Όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου».
Ελένη Δάβαρη: «Ενίσχυση και σε εξοπλισμό»
Την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων σε εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας πρότεινε η αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής του Δήμου, Ελένη Δάβαρη, η οποία ήταν επίσης παρούσα στην τηλεδιάσκεψη και δήλωσε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ:
«Ζητήσαμε, παρουσία του υπουργού, την ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων με εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας, γιατί η προσφορά τους όλα αυτά τα χρόνια είναι ανεκτίμητη. Και θα ήθελα επιπλέον να συγχαρώ τον δήμαρχο και πρόεδρο του ΣΠΑΥ Γιάννη Κωνσταντάτο, αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται σε αυτήν την εξαιρετικά συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται για την προστασία του Υμηττού μας».
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Δείτε επίσης: Γιάννης Κωνσταντάτος: Χρηματοδότηση 12 εκατ. ευρώ για τον Υμηττό