«Δεν χρειάζεται να θεσπιστεί καμία νέα περιβαλλοντική πολιτική, καμία νέα πολιτική διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτό που χρειάζεται είναι να εφαρμοστεί η πολιτική που έχει ήδη θεσμοθετήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ. Έχουν θεσμοθετηθεί τα πάντα, όλες οι μέθοδοι διαχείρισης των απορριμμάτων. Το θεσμικό πλαίσιο είναι πλήρες» τόνισε.
Αμέσως μετά υπενθύμισε ότι το ζήτημα της δημιουργίας των τριών νέων ΧΥΤΑ στην Αττική (Φυλή, Γραμματικό, Κερατέα) εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Οι εισηγήσεις είναι θετικές και ελπίζω να είναι θετική και η τελική απόφαση» υπογράμμισε.
Τέλος, τόνισε ότι η υγειονομική ταφή που εφαρμόζεται σήμερα είναι η πιο οικονομική λύση. «Έχει κόστος ύψους περίπου 50 ευρώ ανά τόνο. Οι άλλες λύσεις, από τις οποίες είναι ανάγκη να διαλέξουμε, είναι όλες ακριβότερες. Η επεξεργασία και παραγωγή “κόμποστ” είναι ύψους 80 ευρώ ανά τόνο, ενώ η καύση είναι ύψους 150 ευρώ ανά τόνο».
H αντιπολίτευση
Ο αρμόδιος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, έκανε λόγο για βήμα σημειωτόν από το ΥΠΕΧΩΔΕ. «Τρία ολόκληρα χρόνια το ζήτημα του περιβάλλοντος και ειδικά το ζήτημα των απορριμμάτων βρίσκεται σε τέλμα, ανεξαρτήτως αν η κύρια ευθύνη είναι στο ΥΠΕΧΩΔΕ, που είναι αρμόδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό και τις περιβαλλοντικές μελέτες, ή στο υπουργείο Εσωτερικών που εποπτεύει τους ΟΤΑ».
«Ο πολίτης, κυρίως ο πολίτης που ζει στο Λεκανοπέδιο και στον νομό Θεσσαλονίκης δεν ενδιαφέρεται για τις ενδοκυβερνητικές διενέξεις, κι αν φταίει ο ένας υπουργός ή ο άλλος που δεν λύνονται τα προβλήματά του, ενδιαφέρεται όμως για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων, καθώς και για τον σχεδιασμό της διαχείρισής του σε μεσοπρόθεσμη βάση. Ο τριετής κυβερνητικός απολογισμός ως προς το ζήτημα των απορριμμάτων, είναι μηδενικός», πρόσθεσε ο κ. Γ. Λοβέρδος.
Τέλος, το ΚΚΕ σχολίασε ότι «ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ενώ αναφέρθηκε στο πόσο πανάκριβη είναι η καύση των απορριμμάτων, απέκρυψε το πιο σημαντικό. Ότι είναι καταστροφική για το περιβάλλον, καρκινογόνα και επιπλέον απαιτεί και ΧΥΤΑ επικίνδυνων αποβλήτων για τα δηλητήρια που παράγει ως απόβλητα».