‘Εμποροι σε κατάσταση… νευρικής κρίσης
Ακόμα και στην περίοδο των εκπτώσεων δεν μπόρεσαν… να σηκώσουν κεφάλι τα καταστήματα του κέντρου. Αφού περιμέναμε να τελειώσει η περίοδος των προσφορών, μιλήσαμε με εμπόρους που διαθέτουν καταστήματα στο κέντρο του Αμαρουσίου, προκειμένου να δούμε από κοντά πώς κινήθηκε η αγορά τις ημέρες που παλαιότερα στα μαγαζιά δεν έπεφτε καρφίτσα.
Απ’ όσα ακούσαμε το συμπέρασμα είναι ότι οι έμποροι όχι μόνο δεν κατάφεραν ν’ αυξήσουν τον τζίρο τους, αλλά είδαν και τις πωλήσεις τους να μειώνονται. Το καταναλωτικό κοινό, όπως μας τόνισαν, κατευθύνεται στο «The Mall», είτε από επιλογή, είτε από μόδα, είτε επειδή δεν μπορεί να φτάσει στο κέντρο! Έτσι, εκτός από τους εμπόρους όπου τα μαγαζιά τους αποτελούν παραρτήματα μεγάλων αλυσίδων ή τα είδη τους δεν υπάρχουν στο «The Mall», όλοι οι υπόλοιποι κάνουν λόγο για πολύ μικρή κίνηση την περίοδο των εκπτώσεων.
«Ούτε για τα έξοδα δεν δουλεύουμε πια»!
«Σίγουρα φταίει η γενική οικονομική κατάσταση. Το Μαρούσι όμως αντιμετωπίζει επιπλέον προβλήματα. Εκτός από το "The Mall", δεν υπάρχουν εδώ πάρκινγκ για να αφήσει κάποιος το αυτοκίνητό του και να ψωνίσει. Αντιθέτως, στο εμπορικό υπερ-κέντρο πηγαίνει με το τρένο», λέει η κ. Κατερίνα, έμπορος παιδικών ενδυμάτων. Ο κ. Γιώργος, έμπορος ειδών για το σπίτι, συμπληρώνει: «Εδώ δεν κάναμε εκπτώσεις, τα χαρίζαμε. Αλλά η αγορά μαύρα χάλια, την έχουν σακατέψει τα πεζοδρόμια και το "Mall". Εδώ σε όσα αυτοκίνητα παρκάρουν, σε δέκα λεπτά βλέπεις κλήσεις. Στο "Mall" δεν πατά τροχονόμος».
Ούτε το κατάστημα ετοίμων ενδυμάτων του κ. Κώστα πήγε καλά: «Ούτε για τα έξοδα δεν δουλεύουμε πια. Εγώ είμαι από τους πιο παλιούς εδώ. Η ζημιά που έκαναν τα κινέζικα, τα οποία έχουν φθηνά ρούχα όλο τον χρόνο, είναι μικρή μπροστά σ’ αυτήν που έχει προξενήσει το "The Mall". Από την άλλη, το Μαρούσι είναι πια αποκλεισμένο από τους δρόμους. Δεν κατεβαίνει πια κόσμος από άλλες περιοχές για να ψωνίσει. Είναι και η δύσκολη οικονομική κατάσταση… Το Μαρούσι το ’χουνε αλλάξει πολύ, το ’χουνε χαλάσει. Με το καινούργιο εμπορικό που θα γίνει, τα πράγματα θα χειροτερέψουν κι άλλο».
Ο κ. Μάκης μας είπε ότι μέσα σε όλα τ’ άλλα, πρόβλημα αποτελεί και η αισθητική του κέντρου. «Στο "The Mall" δεν θέλω ν’ αναφερθώ, απαξιώ. Εγώ σκέφτομαι τη ζημιά που έκαναν στην αγορά οι δρόμοι και οι κλήσεις για παράνομη στάθμευση. Για μένα πρόβλημα είναι επίσης και το γεγονός ότι όλες οι πεζοδρομήσεις στο κέντρο είναι τόσο κακόγουστες».
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ
ΤΑΝΙΑ ΚΑΤΣΑΝΗ