Κινητικότητα και επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή της περίφημης «Γραμμής 4» του μετρό, η οποία θα ξεκινά από το Γαλάτσι και προβλέπεται να κάνει τέρμα στο Μαρούσι.
Σε δοκιμασία υπομονής, αντοχών και νεύρων θα εξελιχθεί το 2009 για τους επιβάτες των μέσων σταθερής τροχιάς, λόγω του εξάμηνου (τουλάχιστον) κλεισίματος του τμήματος Εθνική Άμυνα-Αεροδρόμιο στο μετρό και τα εκτεταμένα έργα αναβάθμισης της γραμμής του ΗΣΑΠ για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Με κλειστούς τους σταθμούς «∆ουκίσσης Πλακεντίας» και «Χαλάνδρι», πολλά περισσότερα θα είναι τα αυτοκίνητα που θα βγουν στους ήδη επιβαρημένους δρόμους των Βορείων Προαστίων, καθώς, σύμφωνα με υπολογισμούς, περίπου 60.000 άτομα που χρησιμοποιούσαν το μετρό καθημερινά, θα στερηθούν την πρόσβαση σε αυτό. Αυτά είναι τα κακά νέα.
Τα καλά νέα, όμως, έχουν να κάνουν με το Μαρούσι, καθώς, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩ∆Ε Γιώργου Σουφλιά, αλλά και μετά το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στο υπουργείο Οικονομικών μετά την πρόσφατη αλλαγή φρουράς και την τοποθέτηση του Γιάννη Παπαθανασίου, αρχίζει να παρουσιάζεται κινητικότητα και επίσπευση των διαδικασιών για την κατασκευή της περίφημης «Γραμμής 4» του μετρό, η οποία θα ξεκινά από το Γαλάτσι και προβλέπεται να κάνει τέρμα στο Μαρούσι.
Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Γιώργου Σουφλιά σε πρόσφατη επίσκεψή του στο εργοτάξιο του σχεδόν ολοκληρωμένου σταθμού «Νομισματοκοπείο», το θέμα έχει αρχίσει να επανεξετάζεται και, μάλιστα, αναμένεται πολύ σύντομα να τεθεί επί τάπητος στην Κυβερνητική Επιτροπή. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι από την εταιρεία «Αττικό Μετρό» εκφράζεται η πεποίθηση ότι ο διαγωνισμός μπορεί να ξεκινήσει και μέσα στην άνοιξη!
Το έργο της δημιουργίας 19,6 επιπρόσθετων χιλιομέτρων στο υπάρχον δίκτυο βρισκόταν «κλειδωμένο» και εν αναμονή στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩ∆Ε, καθώς δεν υπήρχαν δεσμευμένα κονδύλια για το έργο ούτε προοπτική κατασκευής του με σύμβαση παραχώρησης, ενώ και ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ήταν αρνητικός στις προτάσεις χρηματοδότησης του έργου.
Σημειώνεται ότι εκτός από τον τερματικό σταθμό «Μαρούσι», προβλέπεται και άλλη μια στάση με το όνομα «Παράδεισος», τη στιγμή, πάντως, που στον ∆ήμο Αμαρουσίου εξακολουθεί να υφίσταται η διχογνωμία ως προς την έλευση ή μη του μετρό στο κέντρο της πόλης. Το έργο, πάντως, αναμένεται να κοστίσει αρχικά περίπου 2,1 δισ. ευρώ και θα χρειαστούν άλλα 6 για την πλήρη περάτωσή του, ενώ εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 400.000 επιβάτες.
Η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομικών κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης φαίνεται να έχει, μεταξύ άλλων, θετικές επιπτώσεις στο θέμα της κατασκευής της περίφημης «Γραμμής 4» του μετρό, η οποία θα φτάνει έως το Μαρούσι. Το έργο της δημιουργίας 19,6 επιπρόσθετων χιλιομέτρων στο υπάρχον δίκτυο βρισκόταν κλειδωμένο και εν αναμονή στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩ∆Ε, καθώς δεν υπήρχαν δεσμευμένα κονδύλια για το έργο, ούτε προοπτική κατασκευής του με σύμβαση παραχώρησης.
Η πρόταση του Γ. Σουφλιά ήταν να χρηματοδοτηθεί με την τιτλοποίηση των μελλοντικών εσόδων της Αττικής Οδού, όταν αυτή επιστραφεί στο ∆ημόσιο, αλλά μέχρι πρότινος δεν υπήρχε καμία εξέλιξη, καθώς η πρόταση του υπουργού έβρισκε αντίθετο τον πρώην «τσάρο» της οικονομίας, που υπολόγιζε τα συγκεκριμένα έσοδα προκειμένου να κλείσει «μαύρες τρύπες» των ελλειμμάτων.
∆ιά στόματος Σουφλιά
Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο εργοτάξιο του σταθμού «Νομισματοκοπείο», όμως, ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι «προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι μελέτες για την κατασκευή της «Γραμμής 4″». Η γραμμή αυτή (βλ. φωτό) θα ξεκινάει από το Γαλάτσι, θα διαγράφει τροχιά πετάλου, θα φτάνει στο Πανεπιστήμιο και από εκεί, μέσω Παγκρατίου, θα καταλήγει στο Μαρούσι, για το οποίο σχεδιάζονται δύο σταθμοί με την ονομασία «Παράδεισος» και «Μαρούσι».
Μέχρι στιγμής, πάντως, σε ό,τι αφορά τον ∆ήμο Αμαρουσίου, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η δεύτερη στάση θα κατασκευαστεί στην καρδιά της πόλης, μαζί με τον σταθμό ΗΣΑΠ, με τη διχογνωμία ανάμεσα σε παρατάξεις, φορείς και συλλόγους να συνεχίζεται.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, ο κ. Σουφλιάς αναμένεται να φέρει το θέμα πολύ σύντομα στην Κυβερνητική Επιτροπή και θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα ανάψει το «πράσινο» για τη δημοπράτηση του έργου που είναι έτοιμο σχεδόν από πλευράς μελετών.
Μάλιστα, από την εταιρεία «Αττικό Μετρό» εκφράζεται η πεποίθηση ότι ο διαγωνισμός μπορεί να ξεκινήσει και μέσα στην άνοιξη, καθώς δεν υπάρχει πλέον και αντικείμενο για την εταιρεία που μετά και τον διαγωνισμό για την επέκταση προς Πειραιά δεν θα έχει άλλο έργο υπό εξέλιξη.
Τι προβλέπει το έργο
Το έργο αναμένεται να κοστίσει αρχικά περίπου 2,1 δισ. ευρώ και θα χρειαστούν άλλα έξι για την πλήρη περάτωσή του.
Η νέα γραμμή θα έχει ημικυκλικό σχήμα, μήκος 19,6 χλμ. θα ξεκινάει από το Γαλάτσι και θα καταλήγει στο Μαρούσι και προβλέπεται να έχει τους εξής, 20 σταθμούς: Αλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, ∆ικαστήρια, Λ. Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή/Παγκράτι, Άνω Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή, Κατεχάκη, Φάρος, Φιλοθέη, Σίδερα, ΟΑΚΑ, Παράδεισος και Μαρούσι.
Εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 400.000 επιβάτες σε πολλές νέες πυκνοκατοικημένες περιοχές, τα νοσοκομεία Παίδων και Λαϊκό, την Πανεπιστημιούπολη και την Πολυτεχνειούπολη, καθώς και το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο, τα ∆ικαστήρια της Ευελπίδων, το Ολυμπιακό Στάδιο αλλά και την «πολυεθνική» λεωφόρο Κηφισιάς.
Επιπλέον, αναμένεται να ανακουφίσει ιδιαίτερα τους υφιστάμενους σταθμούς στο κέντρο και κυρίως αυτόν του Συντάγματος.