Η δημοτική αρχή με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου απαντά στην πρόσφατη ανακοίνωσης του συλλόγου «Φίλοι του Δάσους Συγγρού», που δημοσιεύτηκε στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ, σχετικά με τα υπόγεια ύδατα που αναβλύζουν στην πίσω πλευρά της βίλας «Φιλντισάκου», η οποία βρίσκεται επί της Λ. Κηφισιάς, στα όρια με το δάσος.
«Το ψάχνουμε»…
Ο Δήμος απαντά στους ισχυρισμούς του συλλόγου περί «παράνομης δεξαμενής νερού που θέλει η διοίκηση να φτιάξει για τον ανεφοδιασμό των υδροφόρων της», τονίζοντας ότι βρίσκεται στη διαδικασία εξεύρεσης τρόπου για να αποδοθούν τα αναβλύζοντα νερά της βίλας στο φυσικό τους περιβάλλον, αναφέροντας ότι «αν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να τα αξιοποιήσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο για κοινωφελείς σκοπούς».
Αναλυτικά, στην επιστολή που μας απέστειλε το γραφείο Τύπου του Δήμου Αμαρουσίου αναφέρονται τα εξής:
«Σε απάντηση της δημοσίευσης στη σελίδα 8 του φύλλου της 24ης-10-2009 της εφημερίδας “Αμαρυσία” και αναφορικά με όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση του συλλόγου “Φίλοι του Δάσους Συγγρού”, πρέπει να επισημανθούν τα ακόλουθα:
Τιμούμε την προσπάθεια των ‘‘Φίλων του Δάσους Συγγρού’’
Καταρχήν, σεβόμαστε κι επικροτούμε απόλυτα την προσπάθεια που καταβάλλουν οι “Φίλοι του Δάσους Συγγρού” για την προστασία και διαφύλαξη του δασικού χαρακτήρα του σημαντικότερου πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας, κι ενός από τους σημαντικότερους του Λεκανοπεδίου. Τον ίδιο στόχο έχουν και οι ενέργειες της σημερινής διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου, αφού κατ’ επανάληψη έχουμε διακηρύξει ότι προτεραιότητά μας είναι το Δάσος Συγγρού να μείνει Δάσος για πάντα, ανοικτό στους πολίτες όλης της Αττικής.
Πώς θα αξιοποιηθούν τα ύδατα προς όφελος του Δάσους
Όσον αφορά το ζήτημα των υδάτων που αναφέρουν στην επιστολή τους οι φίλοι του δάσους, έχουμε να επισημάνουμε πως όλοι γνωρίζουμε ότι επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στον αρ. 178, υπάρχει ακίνητο, εντός του οποίου υφίστανται δύο πηγάδια. Το ακίνητο αυτό γειτνιάζει με το Δάσος Συγγρού. Κατόπιν ενεργειών της Δημοτικής Αρχής Αμαρουσίου, επιτεύχθηκε προφορική συμφωνία με τον ιδιοκτήτη του ακινήτου, σύμφωνα με την οποία ο τελευταίος συναινεί στην αξιοποίηση της χρήσης των αντλούμενων υδάτων, τα οποία έτσι κι αλλιώς μέχρι σήμερα παραμένουν εντελώς αναξιοποίητα, αφού αποχύνονται στον αγωγό ομβρίων. Μάλιστα, έχει από καιρό επισημανθεί η ανάγκη εξεύρεσης μιας περιβαλλοντικά αποδεκτής και επιστημονικά τεκμηριωμένης λύσης στο πρόβλημα της χρήσης των υδάτων αυτών.
Με πρωτοβουλία και μέριμνα του Δήμου έχει ήδη ολοκληρωθεί μία σειρά ενεργειών, με στόχο τον προσδιορισμό της βέλτιστης επαναφοράς των αναβλυζόντων υδάτων στο φυσικό περιβάλλον (επανατροφοδότηση υδροφόρου ορίζοντα) και, εάν τούτο δεν είναι εφικτό, την βέλτιστη αξιοποίησή τους για κοινωφελείς σκοπούς, που δεν υποβαθμίζουν τις υφιστάμενες περιβαλλοντικές συνθήκες.
Αξιοποίηση σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του κράτους
Στο πλαίσιο της προσπάθειας για βέλτιστη αξιοποίηση των υδάτων, ο Δήμος Αμαρουσίου έχει προβεί σε μία σειρά ενεργειών, με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη του εν λόγω ακινήτου.
Συγκεκριμένα, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2008 ζητήθηκε και ελήφθη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Περιφέρειας Αττικής, στην οποία προσδιορίζονται οι δυνατότητες χρήσεις των υδάτων. Κατόπιν, έγιναν ενέργειες για τον προσδιορισμό της ποιότητας των αναβλυζόντων υδάτων (δειγματοληψία και χημικές αναλύσεις), από τις οποίες προέκυψε ότι τα ύδατα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για άρδευση (π.χ. του Δάσους Συγγρού), ενώ παράλληλα μελετήθηκε και εγκαταστάθηκε σύστημα καταγραφής της παροχής, προκειμένου να υπολογισθεί η διαθέσιμη ποσότητα νερού (η οποία είναι κατά μέσο όρο 21,50 κ.μ./ώρα). Επιπλέον, εκπονήθηκε γεωλογική μελέτη για την περιοχή ενδιαφέροντος.
Δεδομένων των ανωτέρω και προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική και ολοκληρωμένη αξιοποίηση του σημαντικού αυτού υδάτινου πόρου, με σκοπό την ενίσχυση της πυροπροστασίας και την άρδευση του Άλσους Συγγρού, αλλά ενδεχομένως και άλλων περιοχών του Δήμου μας, πρόθεση του Δήμου μας είναι, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωπονικών Ερευνών (ΙΓΕ):
1. Να καθοριστούν οι υφιστάμενες υδατικές απαιτήσεις του ΙΓΕ από τη γεώτρηση εντός του Δάσους, ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα αυτοτελούς ή συμπληρωματικής χρήσης των αναβλυζόντων υδάτων όταν απαιτούνται.
2. Να προσδιορισθεί θέση για την κατασκευή νέας αποθηκευτικής δεξαμενής, η οποία θα λειτουργεί κατά τη θερινή περίοδο για την πυρασφάλεια του Δάσους και άρδευση και κατά τη χειμερινή περίοδο.
3. Να υλοποιηθεί πρόγραμμα τεχνητού εμπλουτισμού του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ώστε να επιτυγχάνεται η ανακύκλωση των υπόγειων υδάτων και υπό συνθήκες η ποιοτική αναβάθμισή τους (κατά τη φάση της διήθησης), καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Επιστολές με το παραπάνω περιεχόμενο απεστάλησαν και προς το Δ.Σ. του ΙΓΕ, όμως δυστυχώς η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΓΕ θεώρησε εντελώς περιττή οποιαδήποτε ενίσχυση του Δάσους Συγγρού τόσο στον τομέα πυροπροστασίας όσο και σε αυτόν της άρδευσης του Δάσους.
Η πρότασή μας: «Επιθετική πρόληψη» και πυροπροστασία, με πρόκληση τεχνητής βροχής.