Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει κάθε μεγάλη έξοδος, όπως αυτή που ξεκίνησε ήδη για τη γιορτή του Πάσχα, να συνοδεύεται με «εκατόμβες» νεκρών τραυματιών και ξεκληρισμένες οικογένειες στα εθνικά και επαρχιακά οδικά δίκτυα.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση, πάνω από το 80% των θανατηφόρων ατυχημάτων και των σοβαρών τροχαίων στην Αττική γίνονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές. Με άλλα λόγια, οι περισσότερες ζωές χάνονται στους ασφάλτινους ή μη δρόμους, στους οποίους όλοι μας κυκλοφορούμε σε καθημερινή βάση.
Στη συνάντηση που αναφέραμε, τονίστηκε η αναγκαιότητα άμεσης συνεργασίας της κεντρικής εξουσίας με τους ΟΤΑ, προκειμένου να μειωθούν -και γιατί όχι- να εκλείψουν τα τροχαία ατυχήματα-«εγκλήματα» στους ελληνικούς δρόμους. Σίγουρα, οι δήμοι θα μπορούσαν να συστήσουν Επιτροπές Οδικής Ασφάλειας, με τη συμμετοχή ειδικών, αλλά και δημοτών που είναι ευαισθητοποιημένοι στα σχετικά θέματα, που να εργαστούν μεθοδικά ώστε να εξαλειφθούν οι παράγοντες, οι οποίοι ευθύνονται για την πρόκληση των τροχαίων.
Επειδή, ωστόσο, στην Ελλάδα υπάρχει και το ανέκδοτο ότι, αν δεν θέλεις να γίνει μια δουλειά, σύστησε μια επιτροπή, δεν θα πρέπει να μένουμε μόνο στα λόγια, αλλά να περνάμε και στα έργα.
Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, σταθερή αρωγός σε κάθε προσπάθεια που άπτεται του κοινού καλού, θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να στηρίξει επικοινωνιακά, μέσα από τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της, κάθε αυτοδιοικητική ή συλλογική πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση ελαχιστοποίησης -και γιατί όχι, μηδενισμού- των οδικών «εγκλημάτων» στην περιοχή των Βορείων Προαστίων. Πολύ σύντομα, η εφημερίδα μας θα παρουσιάσει ένα συνολικό πλάνο παρεμβάσεων, δράσεων, πρωτοβουλιών που θα έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τη ρίζα του προβλήματος, τη γενεσιουργό αιτία που έχει καταδικάσει τη χώρα μας να είναι «πρωταθλήτρια» στα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα.
Κι αυτή η αιτία δεν είναι ούτε οι κακοί δρόμοι, ούτε ελλιπής σήμανση, ούτε τα ασυντήρητα οχήματα, αλλά ο κακός, εγωιστής και εγκληματικά ανόητος εαυτός μας. Αυτός είναι ο χειρότερος εχθρός, που πρέπει να εξαλείψουμε για να επιτύχουμε το αυτονόητο· ότι κάθε μέρα τα παιδιά μας κι εμείς θα βγαίνουμε από το σπίτι για τις δουλειές μας και το απόγευμα θα επιστρέφουμε σε αυτό όλοι μας αρτιμελείς.
Η πρωτοβουλία που σκοπεύει να αναλάβει η ΑΜΑΡΥΣΙΑ φιλοδοξεί να κινητοποιήσει συλλόγους και φορείς, ειδικούς επιστήμονες, αλλά και ενεργούς πολίτες, οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει πολυτιμότερο και σημαντικότερο αγαθό από αυτό της ζωής. Όλα τα άλλα έχουν σημασία, από τη στιγμή που έχουμε εξασφαλίσει την επιβίωσή μας.
Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να σπαταλά άλλες ανθρώπινες ζωές στους δρόμους. Πόσο μάλλον που η πλειονότητα αυτών είναι στο ξεκίνημά τους, δηλαδή αφορούν σε νέους και νέες, που τόσα θα είχαν να προσφέρουν στον τόπο μας.
Η ώρα για δράση σήμανε. Αντί να μοιρολατρούμε για το άσχημο παρόν και το δυσοίωνο μέλλον μας, ας κάνουμε κάτι να το αλλάξουμε. Ας βελτιώσουμε τους εαυτούς μας, για να βελτιώσουμε και την κοινωνία στην οποία ζούμε.
Ο αγώνας που σύντομα θα ξεκινήσει η ΑΜΑΡΥΣΙΑ έχει ανάγκη από τη συνεισφορά όλων μας για να αποδώσει τα προσδοκόμενα. Εμείς δίνουμε την υπόσχεση ότι θα τον πάμε μέχρι το τέλος. Και ίσως αυτή η υπόσχεση να είναι και η καλύτερη ευχή, με αφορμή την επικείμενη Ανάσταση, προς όλους εσάς που μας εμπιστεύεστε 46 χρόνια τώρα την καθημερινή σας ενημέρωση.
Καλό Πάσχα σε όλους.
ΑΜΑΡΥΣΙΑ





































































































