Χαλιώτη: «Δίνουμε συνεχώς την μάχη κατά των κεραιών»
Την ομόφωνη έγκριση του ψηφίσματος ζήτησε από τους συναδέλφους της η αρμόδια για το θέμα αντιδήμαρχος Ρένα Χαλιώτη. Ενημερώνοντας το Σώμα ότι ήδη έχει συναντηθεί για το θέμα με τους κατοίκους της περιοχής, τόνισε ότι ογκώδης φάκελος με τις ενέργειες του Δήμου για τις εκάστοτε υποθέσεις παράνομων κεραιών είναι στην διάθεση όποιου επιθυμεί να ενημερωθεί.
«Παλεύουμε συνεχώς με τις κεραίες. Ο νόμος που προέβλεπε να τοποθετούνται στα 300 μέτρα και πλέον από σχολεία, νοσοκομεία και άλλες ευαίσθητες περιοχές μας είχε διευκολύνει, όμως αυτό άλλαξε και τώρα προκύπτουν ξανά τα ίδια προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει: «Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι για να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Χρειάζονται σοβαρές ενέργειες και όχι απλώς κινητοποιήσεις για τα μάτια του κόσμου. Εμείς κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και στις 20 Μαΐου έχουμε την εκδίκαση της υπόθεσης της κεραίας στην περιοχή των Αναβρύτων, ενώ έπονται και άλλες». Όπως, μάλιστα, ενημέρωσε το Σώμα η κ. Χαλιώτη, απόντος του δημάρχου και προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη από την συνεδρίαση, το θέμα του νομικού πλαισίου για τις κεραίες έχει τεθεί και στην ΚΕΔΕ, αλλά, όπως είπε, «το θέμα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα αποθεματικά των Δήμων μονοπώλησε την ατζέντα της το τελευταίο διάστημα, ωστόσο σύντομα θα υπάρξει επίσημη θέση από την Ένωση».
Μαγιάκης: «Μην παίρνετε χορηγίες από τις εταιρίες»
Εκτός από τις παρατηρήσεις του επί του τελικού κειμένου του ψηφίσματος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρης Μαγιάκης κάλεσε την διοίκηση του Δήμου «να μην δέχεται χορηγίες από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για τις εκδηλώσεις» και πρότεινε την διοργάνωση σειράς ενημερωτικών ομιλιών και κινητοποιήσεων στις γειτονιές της πόλης, προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόβλημα οι κάτοικοι, «καθώς και την λήψη όλων των διαθέσιμων νόμιμων μέτρων, ώστε να μην μένουμε μόνο στα λόγια του ψηφίσματος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Πολλές προτάσεις στο τραπέζι
Λίγο αργότερα η δημοτική σύμβουλος του ίδιου συνδυασμού Κατερίνα Ψάλτη πρότεινε την προσβολή του τρόπου αδειοδότησης (βάση του νόμου Βορίδη) των κεραιών στα κοινοτικά δικαστήρια, με βασική επιδίωξη την αναστολή λειτουργίας των περίπου 92 κεραιών που υπάρχουν εντός των ορίων του Αμαρουσίου.
Από την πλευρά του ο Σπύρος Βλάχος (ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ) πρότεινε την λήψη ασφαλιστικών μέτρων για τις 2 κεραίες στο Νέο Τέρμα, ζητώντας «την πλήρη συνδρομή των νομικών υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι κάτοικοι».
Την προσβολή του νόμου ζήτησε ο Δάμων Κλαπάκης (ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ), υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι δυνατόν με ψηφίσματα και μαζώξεις να αντιμετωπιστούν σοβαρά οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες έχουν τόση δύναμη ώστε να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις».
Τέλος, την άμεση εναρμόνιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την λειτουργία των κεραιών ζήτησε ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Στέφανος Τσιπουράκης σε γενικό επίπεδο, ενώ ειδικότερα για το Μαρούσι τάχθηκε υπέρ της νομικής οδού για κάθε μια ξεχωριστά κεραία που λειτουργεί στην πόλη, με τον συνάδελφό του Δημήτρη Κουτσουβέλη της μείζονος μειοψηφίας να προσθέτει το νομικό επιχείρημα εναρμόνισης της νομοθεσίας «στην αρχή της προφύλαξης» της δημόσιας υγείας, εφόσον δεν έχει ξεκαθαριστεί επιστημονικά αν όντως η ακτινοβολία προκαλεί άμεσα βλάβες στην δημόσια υγεία.
Το ψήφισμα εγκρίθηκε τελικά κατά πλειοψηφία, με τους εκπροσώπους των συνδυασμών ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ και ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ να δηλώνουν «παρών». Παράλληλα, με μόνο μια ψήφο υπέρ, καταψηφίστηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα που κατέθεσε ο Δάμων Κλαπάκης για το θέμα.