Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή έναρξης του 15ου DSAMUN Συνεδρίου (Deutsche Schule Athen Model United Nations), υπό την αιγίδα του πρέσβη της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Wolfgang Dold. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα Wolfgang Dold, η πρέσβειρα και διευθύντρια της Δ1 Διεύθυνσης των Ηνωμένων Εθνών και των Διεθνών Οργανώσεων και Συνεδριάσεων Μαρία Θεοφίλη, ο πρέσβης της Ιορδανίας H.E. Saker Malkawi, ο πρέσβης της Νιγηρίας Ayojeji Lawrence Ayodele, ο πρέσβης της Βενεζουέλας Louis Mendoza, o πρόξενος της Δανίας Kristian Rasmussen, ο υποδιευθυντής του UNRIC στις Βρυξέλλες Δημήτριος Φατούρος, η υπεύθυνη του Health in Crisis Project των Γιατρών χωρίς Σύνορα Μαριέττα Προβοπούλου και ο διευθυντής της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, Thomas Fischer. Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν επίσης εκπρόσωποι των πρεσβειών της Ουγγαρίας, του Καμερούν, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας, από τον πολιτικό χώρο. Σημαντική ήταν επίσης η παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Θεόδωρου Π. Παπαθεοδώρου, στο διεθνές αυτό μαθητικό συνέδριο.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια αυτή των μαθητών και δήλωσαν πως το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών προωθεί την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μέσω της κατανόησης και του αλληλοσεβασμού των ιδιαίτερων πολιτισμικών τους στοιχείων. Επισήμαναν πως τα Ηνωμένα Έθνη είναι ο μόνος Οργανισμός που διασφαλίζει την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα και γι’ αυτό οι μαθητές μέσα από αυτές τις διαδικασίες πρέπει να έχουν επίγνωση της σημασίας του.
Οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, με την επίσημη τελετή λήξης στο αμφιθέατρο της Γερμανικής Σχολής Αθηνών.
Το DSAMUN είναι μια προσομοίωση των συνεδριάσεων των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία συμμετέχουν μαθητές από όλο τον κόσμο και διεξάγεται σύμφωνα με τον κανονισμό της Χάγης. Μέσω του θεσμού αυτού δίνεται η ευκαιρία όχι μόνο στους μαθητές της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και των υπόλοιπων ελληνικών σχολείων, αλλά και σε εφήβους απ’ όλο τον κόσμο (Βουλγαρία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Ρωσία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Παλαιστίνη, Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Ντουμπάι κ.ά.), να γνωρίσουν από τη μία πλευρά τον τρόπο λειτουργίας του ΟΗΕ, να λάβουν μέρος σε πολιτικές συζητήσεις και από την άλλη να μάθουν να λειτουργούν μέσα σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Οι ετήσιες συνελεύσεις MUN στη Γερμανική Σχολή ανήκουν στις κορυφαίες εξωσχολικές δραστηριότητες της Σχολής. Εντάσσονται στο μοντέλο «Τhe Hague International Model United Nations» (THIMUN), το οποίο είναι αναγνωρισμένο ως ΜΚΟ και ταυτόχρονα ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνέλευση στα πλαίσια των MUN. Τα αποτελέσματα του DSAMUN αποστέλλονται στους εκπροσώπους του ΟΗΕ στη Χάγη. Στο 15ο DSAMUN συμμετέχουν 500 μαθητές και μαθήτριες από 50 σχολεία και από 13 διαφορετικές χώρες. Η επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι τα αγγλικά, γεγονός που αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία εξάσκησης της συγκεκριμένης γλώσσας από τους Έλληνες μαθητές.