Τα σημεία κλειδιά της στρατηγικής είναι:
● Η ανάπλαση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου του δήμου με σκοπό τη μετατροπή του σε σύγχρονο κέντρο και τη σύνδεση του με όλη την περιοχή του ανατολικού Αμαρουσίου, χάρη στην προτεινόμενη υπογειοποίηση της Κηφισίας και στην δημιουργία πεζοδρόμων.
● Η προστασία και ανάδειξη του περιβαλλοντικού κεφαλαίου της πόλης (άλσος Συγγρού, Κτήμα Μιμικόπουλου, ρέματα και παραρεμάτιες περιοχές).
● Η διατήρηση του υπερτοπικού – πολεοδομικού κέντρου στη συμβολή της Αττικής Οδού με τη λεωφ. Κηφισίας και η μετατροπή του σε επιχειρηματικό πάρκο, με διακεκριμένες χρήσεις, οργάνωση του οδικού δικτύου ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, μέριμνα για την στάθμευση.
● Ο ΗΣΑΠ, ο οποίος λειτουργεί τόσο ως μέσο επικοινωνίας του δήμου με την υπόλοιπη πόλη αλλά και ως στοιχείο διάσπασης. Για τον λόγο προτείνεται η υπογειοποίησή του.
Η στρατηγική αυτή επιδιώκει να μετατρέψει τον δήμο σε ένα δήμο οργανωμένο, με διακεκριμένες ποιότητες, πολυλειτουργικό και συγκροτημένο.
Μετά από αυτήν τη στρατηγική θα επιτευχθεί μια αύξηση των χώρων πρασίνου κατά 30%. Επίσης είναι αναμενόμενη η αύξηση των κοινόχρηστων χώρων και των πεζοδρόμων κατά 80%. Η δημιουργία δικτύου ποδηλατοδρόμου είναι κάτι πρωτοποριακό για τον δήμο καθώς τώρα δεν υπάρχουν καθόλου ποδηλατόδρομοι.
Επιπλέον ο δήμος θα εμπλουτιστεί με αθλητικές δραστηριότητες, δραστηριότητες αναψυχής, χώρους περιπάτου, χώρους για παιδιά, πολιτιστικούς χώρους.
Προτάσεις στο νέο Ρυθμιστικό
Είναι στο χέρι μας να αποδώσουμε στο Μαρούσι χαρακτήρα στρατηγικής περιοχής διεθνούς εμβέλειας με τα συνοδευόμενα προγράμματα αναβάθμισης που προβλέπει το σχέδιο Νόμου ή όχι.
Είναι στο χέρι μας να απαιτήσουμε τα αντισταθμιστικά οφέλη από την Κεντρική Διοίκηση μέσω των προγραμμάτων μητροπολιτικής εμβέλειας και ανασυγκρότησης κέντρων που προβλέπει το Πρόγραμμα Δράσης ή όχι.
Αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να είναι το μείζον θέμα της σημερινής και αυριανής διαβούλευσης.
Κατά τα άλλα προτείνουμε συγκεκριμένα:
1. Την ολοκληρωμένη αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων με απόδοση τους στους πολίτες για αναψυχή, αθλητισμό και πολιτισμό. Για το λόγο αυτό απαιτούμε:
α) να συμπεριληφθεί το Ολυμπιακό Μουσείο στο Μαρούσι στις δράσεις για την ανάδειξη του Διεθνούς ρόλου της Αθήνας, το οποίο δεν έχει προβλεφθεί στο σχέδιο νόμου.
β) Στο άρθρο 26, σελ 112 προτείνεται η Αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων μόνο για μεγάλες διοργανώσεις. Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι κάθετος στη θεώρηση αυτή και προτείνει την εκπόνηση Σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ) για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων που αποτελεί κεφάλαιο όλων των Ελλήνων.
γ) Στο άρθρο 10 προτείνεται – Προώθηση του αστικού τουρισμού (συνεδριακού, εκθεσιακού, αθλητικού, επιχειρηματικού, πολιτιστικού, τουρισμού αναψυχής) εκτός των άλλων και στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις στο Μαρούσι. Δυστυχώς στο Πρόγραμμα Δράσης δεν αναφέρεται τίποτα σχετικό με την υλοποίηση αυτού του στόχου και προτείνουμε να εξειδικευθεί περαιτέρω.
δ) Να προστεθεί, εκτός από αυτή του Ελαιώνα, στρατηγική ανάπτυξης και για την περιοχή των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.
ε) την Ανάδειξη του Αμαρουσίου ως ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ.
στ) τη δημιουργία ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ σε σύνδεση με τον αστικό ιστό του Δήμου και το Πάρκο ΣΕΛΕΤΕ.
2. Στο Άρθρο 8 παρ.3 σχετικά με τους αναπτυξιακούς πόλους, ένας εκ των οποίων και το Μαρούσι, προβλέπεται η προώθηση προγραμμάτων στρατηγικών παρεμβάσεων μητροπολιτικού χαρακτήρα. Προτείνουμε να συμπεριληφθούν σχετικά προγράμματα για το υπερτοπικό κέντρο αλλά και τη Λεωφόρο Κηφισίας με πιθανή υπογειοποίησή της, όπως και κάλυψης της Αττικής Οδού για δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και για εκτόνωση περιβαλλοντικών πιέσεων στην πόλη στο Πρόγραμμα Δράσης.






































































































