Στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης και πολιτικής αντιπαράθεσης περί της αναγκαιότητας ή μη της συμμετοχής ιδιωτών στη λειτουργία δημοτικών υπηρεσιών βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες το Μαρούσι.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιάννης Μπεθάνης
Τόσο η πρόσφατη ανάθεση στην «Αναπτυξιακή Α.Ε.» (με μέτοχο κατά 99% τον Δήμο Αμαρουσίου και κατά 1% την «Άθμονον Ακινήτων Α.Ε.») των πολιτιστικών και αθλητικών τμημάτων και προγραμμάτων του Δήμου, με ταυτόχρονη αύξηση του αντιτίμου συμμετοχής για τους δημότες, όσο και η εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τετραπλή ανάθεση σε ιδιώτες τομέων, όπως η φύλαξη του αναπλασμένου κέντρου της πόλης και των δημοτικών κτηρίων και εγκαταστάσεων, του οδοκαθαρισμού και του καθαρισμού χώρων, όπως η αναπλασμένη πλατεία Αγίας Λαύρας και οι γύρω δρόμοι, συνολικού κόστους 1,3 εκατ. ευρώ, πυροδότησαν τις έντονες αντιδράσεις τόσο των παρατάξεων της μειοψηφίας, όσο και των συλλογικών οργάνων των εργαζομένων του Δήμου που έδωσαν δυναμικό «παρών» εντός και εντός της αίθουσας συνεδριάσεων.
Η κομβική στροφή του Δήμου Αμαρουσίου προς τον ιδιωτικό τομέα συνοδεύτηκε και από την κατηγορηματική, σε βαθμό πολιτικού μανιφέστου, επιχειρηματολογία του δημάρχου Γιώργου Πατούλη υπέρ της επιχειρηματικότητας, «υπό όρους και διαφανείς διαδικασίες», η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω και της νέας θεσμικής θέσης του ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.
Ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε εξίσου με έμφαση τις προσπάθειες του Δήμου για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ που εκκρεμεί από το 2008 και αναμένεται να «ξεπαγώσει» το 2016, υπερτονίζοντας την αναγκαιότητα στελέχωσης του Δήμου με περισσότερους εργαζόμενους.
Από την πλευρά του, ωστόσο, το Σωματείο Εργαζομένων, δια στόματος του προέδρου Νίκου Καλλιμάνη, που τοποθετήθηκε κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Πέμπτης 30 Οκτωβρίου, υπενθύμισε στον δήμαρχο και τα μέλη της διοίκησης την απόφασή τους να χαρακτηρίσουν ως πλεονάζον προσωπικό 105 εργαζόμενους, οι οποίοι σε σημαντικό ποσοστό, προέρχονταν από τον τομέα της καθαριότητας. Έναν τομέα, για τον οποίο υποστήριξαν ότι «έχει οδηγηθεί στην απαξίωση από την διοίκηση σταδιακά, τόσο με υποβάθμιση των υποδομών και του διαθέσιμου στόλου αυτοκινήτων, όσο και με την απόσπαση σημαντικού μέρους του προσωπικού σε θέσεις γραφείου, για να εξυπηρετηθούν πολιτικά ρουσφέτια, απογυμνώνοντας πλήρως την υπηρεσία από προσωπικό».
Παράλληλα, τόσο το Σωματείο Εργαζομένων, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αμαρουσίου, ο εκπρόσωπος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράγκας, αλλά και οι επικεφαλής και μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας, χαρακτήρισαν τις αποφάσεις της διοίκησης ως «προάγγελο απολύσεων προσωπικού και πλήρους ιδιωτικοποίησης των δημοτικών υπηρεσιών εις βάρος της τσέπης των δημοτών», ζητώντας την άμεση ενίσχυσή τους με προσωπικό και την απόσυρση των επίμαχων θεμάτων.
Στην αντίπερα όχθη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Γιάννης Νικολαράκος τάχθηκε υπέρ των εισηγήσεων της διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι «θα συμβάλουν στην βελτίωση της εικόνας και της λειτουργίας του αναπλασμένου εμπορικού κέντρου της πόλης, κάνοντάς το πιο ελκυστικό στο αγοραστικό κοινό, ώστε να τονωθεί η κίνηση στα καταστήματα».
Λευτέρης Μαγιάκης
«Θα προσφύγουμε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση»
Η συζήτηση κινήθηκε σε υψηλούς τόνους και συνεχείς πολιτικές κόντρες, με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Λευτέρη Μαγιάκη να προαναγγέλλει την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να ακυρωθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις (κάτι που είχε προαναγγείλει και για την περίπτωση της Αναπτυξιακής Α.Ε. σε προηγούμενη συνεδρίαση).
Στα επιχειρήματα της διοίκησης για «μείωση του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών μέσω των συγκεκριμένων αναθέσεων», ο κ. Μαγιάκης αντέτεινε την «απαξίωση του ήδη κτηθέντος μηχανικού και κτιριακού εξοπλισμού των υπηρεσιών καθαριότητας, καθώς και τις εκβιαστικές απαιτήσεις στις οποίες θα προβαίνουν οι ιδιώτες εργολάβοι στο μέλλον, ώστε να αποσπούν διαρκώς καλύτερες αμοιβές για τις υπηρεσίες που θα πωλούν στο Δήμο» και πρόσθεσε: «Η θέση της παράταξής μας ήταν και παραμένει σταθερή: Καμία ιδιωτικοποίηση λειτουργιών και υπηρεσιών του Δήμου μας. Πρόσληψη με διαδικασίες ΑΣΕΠ μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες που θα έχει ο Δήμος. Προσωπικό που θα βρίσκεται στη θέση του, θα εκτελεί σωστά την εργασία του και θα μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα χωρίς να χρωστά χάρη είτε στο δήμαρχο, είτε στον υπουργό είτε σε οποιονδήποτε άλλον που εφάρμοσε το νόμο για την πρόσληψή του».
Κώστας Βλάχος
«Προάγγελος πανελλαδικής ιδιωτικοποίησης των Δήμων»
Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ Κώστας Βλάχος υποστήριζε ότι «ο νέος πρόεδρος της ΚΕΔΕ δίνει το πανελλαδικό έναυσμα ιδιωτικοποίησης των Δήμων ως καλός μαθητής του συνομιλητή του κ. Φούχτελ», κατηγορώντας τη διοίκηση ότι «απαξίωσε μεθοδευμένα τον υπερσύγχρονο και πλήρη στόλο καθαριότητας που παρέλαβε από τις προηγούμενες διοικήσεις και διαθέτει χρήματα σε έργα βιτρίνας και σκοπιμότητας».
Για «υλοποίηση αντεργατικών πολιτικών υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου μέσω των ιδιωτικοποίησεων που υλοποιείται από τον δήμαρχο μόλις λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΚΕΔΕ» μίλησε ο Θανάσης Φωτόπουλος (ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ), ο οποίος έθεσε θέμα απόσυρσης των θεμάτων, το οποίο τέθηκε σε ψηφοφορία και απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.
Για «επιχειρηματολογία πέραν πάσης πολιτικής δεοντολογίας», κατηγόρησε τον δήμαρχο ο Δημήτρης Πολυχρονιάδης (ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ), προσθέτοντας ότι «προσπαθεί να πείσει για την αναγκαιότητα της ανάθεσης σε ιδιώτες δημοτικών υπηρεσιών, δίχως να πείθει κανέναν, αφού εμφανώς εφαρμόζει μνημονιακές πολιτικές και το παράνομα ψηφισθέν από τη Βουλή μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».
Ένταση ανάμεσα στον δήμαρχο και τον Δορύλαο Κλαπάκη (ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ) επικράτησε όταν ο τελευταίος έκανε λόγο για «μηχανή ρουσφετιών και προσλήψεων από τις διοικήσεις Τζανίκου και Πατούλη που ουσιαστικά χρεοκόπησαν τον Δήμο και ξεκίνησαν την αντίστροφη μέτρηση για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, προς πλουτισμό των εργολάβων».