Η συγκίνηση περίσσευε στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ν. Ιωνίας τη Δευτέρα (26/5) το βράδυ κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του Κώστα Χαλέμου με τίτλο «ΠΑΟ Καλογρέζας – Τα παιδιά της αλάνας» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΔΙΧΤΥ.
Η εκδήλωση έδωσε την ευκαιρία σε παλιούς συμπαίκτες να ανταμώσουν ξανά μετά από εξήντα χρόνια και να θυμηθούν την εποχή «που τα γήπεδα δεν είχαν χορτάρι αλλά ήταν στρωμένα με καρβουνίδι ή χώμα κι αλίμονο σε όποιον σουρνόταν κάτω.
Τότε που ήθελε τόλμη η κεφαλιά γιατί η μπάλα ζύγιζε πολλές οκάδες. Τότε που οι παίκτες γιατροπορεύανε τις πληγές με χαμομήλι και σουλφαμιδόσκονη» όπως αναφέρει ο συγγραφέας στο βιβλίο του.
Στην παρουσίαση έγινε προβολή δυο βίντεο που συνεπήραν το κοινό ανάμεσα στο οποίο ήταν δυο πρώην δήμαρχοι Νέας Ιωνίας, ο Ηρακλής Γκότσης και ο Πέτρος Μπουρδούκος.
Την παρουσίαση είχε αναλάβει ο Καλογρεζιώτης δημοσιογράφος Γιάννης Μπίλιος, ο οποίος έχει «βαφτίσει» τον συγγραφέα ως τον Θουκυδίδη της Καλογρέζας, αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «… ο Κώστας Χαλέμος έχει χρόνια που καταπιάνεται με την ανάδειξη της ιστορίας της γειτονιάς μας και έχει γράψει βιβλία σχετικά με όλα τα ιστορικά ορόσημα και τοπόσημά της. Από τα πιο «ανάλαφρα», όπως οι ποδοσφαιρικές ομάδες του Ίκαρου και, τώρα, της Καλογρέζας, μέχρι τα πιο σοβαρά, όπως τα ορυχεία και τα υφαντουργεία, και τα πιο τραγικά, όπως το μπλόκο του ’44 και η περιπέτεια κάποιων συντοπιτών μας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα μαύρα εκείνα χρόνια».
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Συλλόγου Βετεράνων Ποδοσφαιριστών Νέας Ιωνίας, Γιώργος Ουσταμπασίδης, ο οποίος προέτρεψε τον συγγραφέα να γράψει και δεύτερο μέρος για τον ιστορικό ΠΑΟ Καλογρέζας, με περισσότερες λεπτομέρειες για την περίοδο που επανιδρύθηκε η ομάδα, το 1974 μέχρι την οριστική διάλυση της το 1985, προσφέροντας μάλιστα την βοήθεια του με υλικό, φωτογραφίες και στοιχεία που έχει στη διάθεση του από τα αρχεία της ΕΠΣΑ.
Στη συνέχεια για το βιβλίο μίλησαν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Σωτηρακόπουλος και Γιάννης Πλαχούρης.
Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος μίλησε για την αξία της έκδοσης βιβλίων στην εποχή μας και δη βιβλία όπως τα «παιδιά της αλάνας» που αναδεικνύουν ιστορικές στιγμές μέσα από την καταγραφή των προσωπικών μαρτυριών των πρωταγωνιστών τους. Αναφέρθηκε και στην εκτέλεσή της από τη Χούντα.
«Μέσα από το ποδόσφαιρο η κοινωνία, σε πολύ δύσκολες εποχές, βίωνε τις αλλαγές, αλλά και τη συντροφικότητα, τη βοήθεια, την επόμενη προσπάθεια, το επόμενο όνειρο. Και αυτής της ομάδας της κόπηκε, της απαγορεύτηκε το όνειρο, ουσιαστικά στα 18 χρόνια της, λόγω των τανκς, λόγω της δικτατορίας» τόνισε.
Ο Γιάννης Πλαχούρης μίλησε για τη σημασία που είχε ο Π.Α.Ο. Καλογρέζας για την περιοχή. «Το σωματείο δημιουργήθηκε σε σκληρές εποχές υψώθηκε αστέρι σε σκοτεινούς καιρούς, διενεργώντας το θάρρος, τη δύναμη, την αποφασιστικότητα συμπολιτών μας, οι οποίοι πάλεψαν κόντρα στις μεθοδεύσεις του κατεστημένου και μέσα από μια αθλητική ομάδα κατόρθωσαν να ανατρέψουν αντιλήψεις, να αποκαλύψουν με τη στάση τους αδικίες και σκοπιμότητες» είπε.
Επεσήμανε δε ότι «Ιστορία σημαίνει όχι μόνο να βρεις τα στοιχεία που θα περιγράψουν τη δράση, αλλά να εντοπίσεις τους παλμούς καρδιάς της δράσης. Και το σημαντικότερο: Αυτούς τους παλμούς να κάνεις να τους νιώσει ο αναγνώστης. Είναι το πρόβλημα για κάθε συγγραφέα, που λέγαμε στην αρχή. Ευτυχώς, την ιστορική αναδρομή για πολλούς λόγους αποφασίστηκε να την κάνει ο Κώστας Χαλέμος».
Η συγκίνηση κορυφώθηκε κατά τη στιγμή της απονομής αναμνηστικού δώρου στον Διονύση Σπυράτο (το παρέλαβε ο πατέρας του Θεοδόσης), εγγονό του Τρικούπη Σπυράτου, αρχηγού και μετέπειτα γενικού αρχηγού του ΠΑΟ Καλογρέζας, για την επιτυχία της κατάκτησης, με την ομάδα κάτω των 17 ετών του Α.Ο Νέας Ιωνίας του Κυπέλλου ΕΠΣΑ νικώντας στον τελικό την ΑΕΚ!
Το βιβλίο «Τα παιδιά της αλάνας» καταγράφει, βήμα-βήμα, τη διαδρομή του ΠΑΟ Καλογρέζας, που ανέδειξε τον διεθνή επιθετικό, Βαγγέλη Πανάκη, από τη Δόκιμη Κατηγορία μέχρι τη Β΄ Εθνική και τη διάλυσή του λίγες μέρες μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.
Από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν εκατοντάδες ονόματα ποδοσφαιριστών -όχι μόνο του ΠΑΟ Καλογρέζας- άλλα που έκαναν καριέρα κι άλλα που έμειναν στην αφάνεια. Ανάμεσά τους και κάποιοι ποδοσφαιριστές που «έφυγαν» νωρίς και τους έκλαψε όλη η συνοικία, όπως ο 24χρονος Μίμης Χατζηγιάννης που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Γερμανία.
Στις 312 σελίδες του μνημονεύονται και αποτυπώνονται σε φωτογραφίες γεγονότα και περιστατικά, ανθρώπινες ιστορίες, όμορφες και θλιβερές στιγμές που σημάδεψαν το ποδόσφαιρο, γενικότερα τη ζωή της Νέας Ιωνίας- και όχι μόνο- στις δεκαετίες του ΄50 και του ΄60΄.