Γράφει ο
Φοίβος Ιωσήφ
Ήταν η εποχή του 1970 και Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν ο Ρίτσαρντ Νίξον. Αντιπρόεδρος ο ελληνικής καταγωγής Σπύρος Άγκνιου. Το θέμα τέθηκε προς συζήτηση μέσα στο οβάλ γραφείο του Λευκού Οίκου. Πέσανε στο τραπέζι διάφορες απόψεις, μεταξύ άλλων και του Γερμανού πυρηνικού επιστήμονα Βέρνερ Φον Μπράουν. Ο Μπράουν ήταν αυτός που εμπνεύσθηκε τις ρουκέτες V2, που τόση χαρά σκόρπιζαν σ’ αυτούς που τους εκτόξευαν και ανάλογη λύπη σ’ αυτούς που τους σκόπευαν.
Οι περισσότεροι συμφωνούσαν πως το όνομα που θα έδιναν στα διαστημόπλοια με προορισμό τη Σελήνη θα έπρεπε να φέρει το ηχηρό όνομα Αβακούμ, στη δε χειρότερη περίπτωση θα το έλεγαν Οβδιού σαν παράγωγο της λέξης βόδι, διότι ο φέρων το όνομα ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με τα βοοειδή. Γαλακτοκομικά, τυριά και τα τοιαύτα παράγωγα. Το εξέταζαν από ‘δω, το εξέταζαν από εκεί και προκειμένου να διατηρήσουν και το όνομα σε ένα καλό επιστημονικό επίπεδο, αποφάσισαν τελικά να το δώσουν σε ένα όνομα ελληνικής προέλευσης, και βάφτισαν τα δύο διαστημόπλοια, το ένα Dias και το άλλο Apollon. Διεσώθη έτσι η σοβαρότης του όλου εγχειρήματος έστω και αν προσεβλήθη το όνομα του Συλλόγου Γαλακτοπαραγωγών της περιοχής Τιβεριάδος και του όρους Θαβώρ. Το θέμα έκλεισε και ανετέθησαν οι εργασίες του προγράμματος σε αρσενικά ελληνικά ονόματα και όχι σ’ αυτό της Ελληνίδας θεάς Ήρας.
Εν των μεταξύ εγέρθηκαν και άλλα ζητήματα που έφερναν τις δύο χώρες του Ισραήλ και της Ελλάδος σε αντιπαράθεση αρχών και αξιών. Έγινε μεγάλη προσπάθεια να ονομαστούν οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος με ονόματα ίδια ή και παραπλήσια με αυτά των ευγενών προφητών μεγάλων τε και μικρών. Τον Κρόνο ήθελαν να τον πουν Ιεζεκιήλ και τον Πλούτωνα θα τον έλεγαν Δανιήλ, γνωστοί και εξέχοντες επιστήμονες της διαστημικής εποχής του χαλκού και αργότερα του κασσίτερου και του αντιμόνιου. Μεταλλεύματα που χρησιμοποιήθηκαν πολύ αργότερα στην παραγωγή καμπανών και ιταλικών περιστρόφων Beretta και αμερικανικών παρομοίων Smith & Wesson. Πηγαίναμε μια χαρά και θα πηγαίναμε ακόμη καλύτερα αν δεν έβγαινε στη μέση ο ανταγωνισμός από τα γερμανικά πιστόλια Luger και Parabellum. Ευθύβολα και αποτελεσματικά στις χαριστικές βολές. Α ρε Γερμαναράδες, πάντοτε ευθύβολοι και αποτελεσματικοί στους κροτάφους, κανένας δεν σας πιάνει, ούτε οι Εβραίοι στην περιοχή της Γάζας. Υπέροχοι!!!
Τελικώς ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αποφάσισαν να λένε τα διαστημόπλοια και τους πλανήτες με ελληνικά ονόματα. Κακό του κεφαλιού τους, γιατί το νεφέλωμα της Ανδρομέδας σήμερα θα το έλεγαν το νεφέλωμα της Μαγδαληνής και θα είμασταν όλοι ευχαριστημένοι. Άσε που και ο μικρός πλανήτης Χάρων που συνοδεύει τον πλανήτη Πλούτωνα θα λεγόταν σήμερα με τα σύγχρονα δεδομένα Πλανήτης της Κόλασης και δεν θα τον κοίταζε κανένας. Θα τρέμαμε όλοι μας στο άκουσμά του και θα συμμορφωνόμασταν ηθικά.