Tην πρόσληψη συνολικά 12 δημοτικών αστυνόμων ΠΕ, ΤΕ & ΔΕ οι οποίοι θα περιέχονται στον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων του 2026 του Δήμου Αμαρουσίου, ενέκρινε κατά πλειοψηφία η Δημοτική Επιτροπή κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 16 Ιουλίου.
«Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των αιτημάτων των πολιτών για τήρηση της τάξης, της κυκλοφοριακής ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος απαιτεί την άμεση στελέχωση του Αυτοτελούς Τμήματος Δημοτικής Αστυνομίας», αναφέρει η δημοτική Αρχή στη σχετική εισήγησή της, προσθέτοντας: «Επίσης, η εφαρμογή των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων και προγραμμάτων, που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας, προϋποθέτει επαρκές και κατάλληλα εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό για την αποτελεσματική υλοποίησή τους. Κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω, η πρόσληψη δημοτικών αστυνόμων κρίνεται αναγκαία για την ενίσχυση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, την προστασία της δημοτικής περιουσίας και τη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων καθώς και τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Δήμου».
Το σκεπτικό
Στο σκεπτικό της πρότασης για τις 12 προσλήψεις δημοτικών αστυνομικών, η διοίκηση αναφέρει: «Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει παρουσιάσει σημαντική πληθυσμιακή αύξηση την τελευταία δεκαετία, με παράλληλη ένταση της κυκλοφορίας οχημάτων και πεζών, δημιουργώντας αυξημένες ανάγκες αυστηρότερης κυκλοφοριακής αστυνόμευσης.
Η επιβάρυνση αυτή συνδέεται άμεσα με τη λειτουργία 5 ιδιωτικών και 2 δημόσιων νοσοκομείων, δύο υπουργείων (Παιδείας και Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Αλλαγής), καθώς και την εγκατάσταση πληθώρας πολυεθνικών και μεγάλων ελληνικών εταιρειών, καθώς και μεγάλων εμπορικών κέντρων (mall) εντός των διοικητικών του ορίων.
Με βάση το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής (Ν. 4277/2014) και τις πολεοδομικές κατευθύνσεις που απορρέουν από αυτό, η πόλη του Αμαρουσίου έχει αποκτήσει πλέον σαφή χαρακτήρα Μητροπολιτικού Κέντρου Βόρειου Τομέα. Ο ρόλος αυτός θεσμικά επιβεβαιώνεται μέσω της ανάπτυξης κρίσιμων λειτουργιών υπερτοπικής σημασίας (όπως η συγκέντρωση διοικητικών, υγειονομικών, επιχειρηματικών και εμπορικών δραστηριοτήτων), σε συνδυασμό με την εγγύτητά της στα κύρια συγκοινωνιακά και μεταφορικά δίκτυα της μητροπολιτικής περιοχής.
Η αναβάθμιση αυτή, βάσει των κατευθύνσεων του άρθρου 4 του ανωτέρω νόμου, επιφέρει ιδιαίτερες απαιτήσεις για την εύρυθμη λειτουργία του δημόσιου χώρου και τη διαχείριση των επιπτώσεων της έντονης λειτουργικής φόρτισης, καθιστώντας αναγκαία τη θεσμοθετημένη και οργανωμένη παρουσία υπηρεσιών όπως η Δημοτική Αστυνομία.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, παρατηρείται αυξημένη παραβατικότητα σε δημόσιους χώρους, ιδίως ως προς την παράνομη στάθμευση και την κατάληψη ή καταπάτηση κοινόχρηστων χώρων, γεγονός που επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία της πόλης. Επιπρόσθετα, η προστασία της ακεραιότητας των δημοτικών εγκαταστάσεων, πάρκων και παιδικών χαρών επιτάσσει αυξημένη επιτήρηση και δυνατότητα άμεσης παρέμβασης σε περιστατικά φθορών ή άλλων παραβάσεων».
Τέλος, στην εισήγηση υπογραμμίζεται ότι για τις προσλήψεις «έχουν προβλεφθεί οι σχετικές πιστώσεις για την κάλυψη της δαπάνης μισθοδοσίας τόσο για το έτος 2026 όσο και για κάθε επόμενο έτος».
Αρνητικά ως προς την εισήγηση ψήφισαν οι εκπρόσωποι της παράταξης ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ Μαίρη Διακολιού και Κώστας Δραγάτης.