Λύσεις στα σοβαρά κτιριακά προβλήματα των σχολείων της Νέας Ιωνίας ζητά με επιστολή του στον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Μανούρης.
Στην επιστολή – την οποία κοινοποίησε σε Π.Ε.Δ.Α και Κ.Ε.Δ.Ε – παρουσιάζει τα προβλήματα στην λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων, τα ανεπαρκή ποσά που λαμβάνει ο Δήμος σε σχέση με τις στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων, καθώς και τις συλλογικές διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ.
Τα ελάχιστα ποσά για συντήρηση και λειτουργικά έπρεπε να είναι τουλάχιστον τετραπλάσια για τη συντήρηση και διπλάσια για τα λειτουργικά αναφέρει, ορίζοντας σε αυτό το ύψος τη διεκδίκηση του Δήμου.
Την επιστολή συνοδεύει και από χαρακτηριστικές επιστολές Συλλόγων Γονέων, αλλά και διδασκόντων ως ένα απλό και μικρό δείγμα εύλογων απαιτήσεων για μικροσυντηρήσεις και επισκευές θέλοντας να τονίσει το μέγεθος των προβλημάτων.
Παράλληλα καταλογίζει ευθύνες για την κακή εικόνα των σχολικών συγκροτημάτων, τόσο στην περίοδο της λιτότητας (2010 – 2018), όσο και στην «…προηγούμενη δημοτική Αρχή, αλλά και στην Πολιτεία η οποία αποκεντρώνει αρμοδιότητες αλλά όχι πόρους», όπως αναφέρει στο ξεκίνημα της επιστολής και συνεχίζει:
«Έχουμε μεγάλο έλλειμα σε κτιριακές υποδομές, ενώ έχουμε παιδιά ακόμα και σε container. Νηπιαγωγεία μέσα σε νοικιασμένους καταθλιπτικούς χώρους των 60 τ.μ. εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, μας κάνουν να ντρεπόμαστε για την Ελλάδα του 2024, την Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μικρός ο αριθμός των καθαριστριών, που εδώ και 20 χρόνια κάποιες, βρίσκονται υπό ομηρία με συνεχείς συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και πολλές υποαπασχολούμενες.
Παλιά κτίρια που η απουσία συντήρησής τους είναι εμφανής αλλά και δύσκολα αντιμετωπίσιμη με τα λίγα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες, αλλά κυρίως με την σχεδόν μηδαμινή ΣΑΤΑ σχολείων για τις ανάγκες συντήρησης και επισκευής τους.
Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά, ότι για 53 συγκροτήματα σχολείων λαμβάνουμε ετησίως για συντηρήσεις και επισκευές 162.000 € και για λειτουργικές δαπάνες 483.000 €. Δηλαδή 3.000 € ανά σχολικό συγκρότημα για επισκευή και συντήρηση ετησίως και 9.000 € για όλα τα υπόλοιπα έξοδα, αναλώσιμα, χαρτικά, πετρέλαιο, ΔΕΗ, είδη καθαριότητας και ευπρεπισμού και άλλα.
Αντιλαμβάνεστε, ότι το ποσό για συντηρήσεις των σχολικών μονάδων θα έπρεπε σε ετήσια βάση να είναι τουλάχιστον τετραπλάσιο, ενώ για λειτουργικές δαπάνες σχεδόν διπλάσιο.
Είναι γνωστό σε όλους και αποτελεί απόφαση των Συλλογικών Οργάνων της ΚΕΔΕ η διεκδίκηση τουλάχιστον του ποσού των 3,8 δις ευρώ, που θα πρέπει με βάση το άρθρο 259 του 3852/2010 του Καλλικράτη, να δίνονται ετησίως στην Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι αργοπεθαίνουν παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του Υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου. Θέλουμε αρμοδιότητες, αλλά ζητάμε και τους πόρους, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο έργο μας.
Οι Κυβερνήσεις διαχρονικά πρέπει να καταλάβουν, ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δήμοι και Περιφέρειες, είναι μέλη της Διακυβέρνησης της χώρας και μέλη της μεγάλης Ένωσης των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποκεντρώστε ως Κυβέρνηση τους πόρους και η εικόνα θα αλλάξει προς το καλύτερο, γεγονός που γνωρίζω, ότι είναι μέσα στις επιδιώξεις σας.
Η Κυβέρνηση πρέπει να δώσει λύσεις άμεσα και αυτό επιζητούμε ως Α΄ και Β΄ βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Για την πόλη μου ειδικότερα, αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα επιζητούμε την άμεση παρέμβασή σας.
Σας προσκαλώ να μας επισκεφθείτε εδώ στο κέντρο της Αττικής σε μια ιστορική και υπερήφανη πόλη, ώστε να δείτε από κοντά τα προβλήματα και να δώσετε λύσεις σε ότι σας αφορά. Γνωρίζω πολύ καλά, ότι μπορείτε και ευελπιστώ, ότι θα το πράξετε.
Ευχαριστώ εκ’ των προτέρων.
Με εκτίμηση,
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ν.ΙΩΝΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε.Δ.Ε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΡΗΣ