Η καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας δικαστικού από τον πρώην τεχνικό δημόσιου οργανισμού Χρήστο Μαυρίκη αφορούσε υπόθεση 100 στρεμμάτων στους πρόποδες του Υμηττού (Δείτε περισσότερα ΕΔΩ). Το γεγονός προκάλεσε την παρέμβαση του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, ο οποίος έστειλε μήνυμα προς την Πολιτεία για την προστασία του ορεινού όγκου.
Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση
«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών σχετικά με τη σύλληψη του Χ. Μαυρίκη για την απόπειρα δωροδοκίας δικαστικού λειτουργού που χειρίζεται την υπόθεση της χρόνιας αντιδικίας μεταξύ ιδιωτών και του Ελληνικού Δημοσίου που αφορά σε έκταση 100 περίπου στρεμμάτων στους πρόποδες του Υμηττού, ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού δηλώνει ρητά ότι στην συγκεκριμένη τοποθεσία δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για την επέκταση του σχεδίου πόλης, όπως αποτυπώνεται και στις τελευταίες τροποποιήσεις του ΓΠΣ αλλά και στην διαδικασία εκπόνησης του ΤΠΣ της πόλης.

Εμμένουμε στην έγκαιρη και άμεση έκδοση του ΠΔ για την Προστασία του ορεινού όγκου του Υμηττού, ώστε να εκλείψει κάθε προσπάθεια καταπάτησης και αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος, και καλούμε το αρμόδιο υπουργείο να επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση και έκδοση του ΠΔ.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη και αναμένουμε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, για την προάσπιση του φυσικού περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου μας».
Οι δικαστικές εξελίξεις
Στο μεταξύ, σε κατ’ οίκον περιορισμό με ηλεκτρονική επιτήρηση τέθηκε ο Χρ. Μαυρίκης μετά την απολογία του στην ανακρίτρια για την υπόθεση της επιστολής προς ανώτατο δικαστικό λειτουργό που τον έφερε ενώπιον της Δικαιοσύνης αντιμέτωπο με το κακούργημα της δωροδοκίας δικαστή.
Την απόφαση για τη συγκεκριμένη ποινική μεταχείριση έλαβαν ανακρίτρια και εισαγγελέας κατόπιν αιτήματος που κατέθεσε ο κατηγορούμενος ώστε να του επιβληθεί το συγκεκριμένο ποινικό μέτρο, επικαλούμενος λόγους υγείας, όπως μετέδωσε η Δημόσια Τηλεόραση.
Ο ίδιος συνελήφθη την Τρίτη 20/5 μετά από καταγγελία που έκανε ο αρεοπαγίτης παραλήπτης της επιστολής για υπαινιγμούς ανταλλάγματος που άφηνε ο Χρ. Μαυρίκης έναντι διευθέτησης αστικής υπόθεσης με αντικείμενο μεγάλης αξίας ακίνητα στου Παπάγου.
Ο πρώην τεχνικός του ΟΤΕ, που παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο για περίπου δύο ώρες, παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις του, ενώ υπέρ του κατέθεσε και η κόρη του στη δικαστική λειτουργό.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η θέση του Χρήστου Μαυρίκη φέρεται να είναι ότι δεν πρότεινε δωροδοκία αλλά ότι στην επιστολή «που παρέδωσα αυτοπροσώπως», ενημέρωνε τον αρεοπαγίτη για την υπόθεση την οποία ο κατηγορούμενος είχε αναλάβει ως μεσάζων πριν πολλά χρόνια με υπόσχεση αμοιβής 1 εκατομμυρίου ευρώ σε περίπτωση πώλησης της επίμαχης έκτασης. Ο κατηγορούμενος τονίζει πως δεν έδωσε στον αρεοπαγίτη κανένα στοιχείο της δικασίμου, του δικαστηρίου και της διαδικασίας.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα που παρέδωσε «έλαβα το θάρρος και απευθύνθηκα στον αρεοπαγίτη, που είχα επισκεφθεί και στο παρελθόν, όπως και τον πατέρα του, διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση και την άρνηση των Δικαστηρίων να εκδικάσουν την υπόθεση και να εκδώσουν απόφαση επί της ουσίας.
Στην επιστολή που του παρέδωσα αυτοπροσώπως την 21η Μαΐου 2025, ζήτησα από τον αρεοπαγίτη, σε ό,τι αφορά την ενάσκηση των καθηκόντων του, να ενδιαφερθεί προκειμένου να εκδοθεί απόφαση επί της ουσίας της υπόθεσης.
Σε ό,τι αφορά δε το ζήτημα της εκποίησης του ως άνω ακινήτου, την διαμεσολάβηση του αρεοπαγίτη, την ανεύρεση επενδυτή και τη μεσιτική αμοιβή σε περίπτωση εκποιήσεώς του, δεν τον προσέγγισα στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως δικαστικού λειτουργού, αλλά λόγω της γνωριμίας που είχε προηγηθεί με τον ίδιο και τον πατέρα του.
Τονίζεται επίσης ότι «η μεσιτική αμοιβή που μνημονεύεται στην εν λόγω επιστολή δεν προτάθηκε ως αντάλλαγμα μιας ενέργειας απτόμενης της ενάσκησης των καθηκόντων του αρεοπαγίτη, αλλά ως αντάλλαγμα της εξεύρεσης επενδυτή και υπό τον όρο εκποίησης του ακινήτου. Ποτέ δεν διέθετα τέτοια χρηματικά ποσά για να μπορώ να τα προσφέρω ως αντάλλαγμα».
Σε βάρος του Χρήστου Μαυρίκη που έγινε γνωστός τη δεκαετία του 1990 όταν κατήγγειλε δίκτυο υποκλοπών τηλεφώνων πολιτικών προσώπων στο οποίο ήταν εκτελεστικό μέλος, υπάρχουν καταδίκες μεταξύ των οποίων και μία που αφορά την προσπάθεια δωροδοκία νυν δικαστικού του Αρείου Πάγου όταν υπηρετούσε ως ανακρίτρια».