Ο «αστικός Κήπος – Biohability» έφερε τους πρώτους καρπούς στον Δήμο Παπάγου – Χολαργού, που δεν είναι άλλοι από τα χαμόγελα και τη χαρά όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Η πρωτοβουλία ξεχωριστής ανθρωπιάς έχει στόχο την κοινωνική & επαγγελματική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, καθώς και την προώθηση του εθελοντισμού και της περιβαλλοντικής συνείδησης. Τα εγκαίνια του χώρου 250 τετραγωνικών μέτρων, που βρίσκεται εξωτερικά του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται το Κοινωνικό Παντοπωλείο και Φαρμακείο (Βουτσινά 51, Χολαργός), τελέστηκαν στις 10 Οκτωβρίου, από τον πατέρα Βασίλειο Κοκολάκη.
Το πρότζεκτ, στο οποίο συμμετέχουν ενήλικες της περιοχής έως 25 ετών, υλοποιείται σε συνεργασία με το σωματείο «Equalact Social, Δράση για την Κοινωνική Ισότητα-ΑΜΕΑ», που έχει πρόεδρο την Κατερίνα Γαργαλέτσιου και υποστηρίζεται από εθελοντές, ειδική παιδαγωγό και κοινωνική λειτουργό.
«Είναι μια πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια, υπό την επίβλεψη της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Δημητριάδου – Καρασιμοπούλου, της προϊσταμένης στην Κοινωνική Υπηρεσία Ντίνα Κοπανέζου, η οποία αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή με μεγάλη αγάπη από συμμετέχοντες και εθελοντές», σημείωσε η διοίκηση του Δήμου.
Στον χώρο λειτούργησε ένα bazaar φυτών, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για τις ανάγκες του προγράμματος και των ωφελούμενων καλλιεργητών.
Μια άλλη προσέγγιση για την αναπηρία
Σύμφωνα με το σωματείο, η κηπουρική μαζί με τις γνώσεις της καλλιέργειας φυτών αποτελεί μια πρακτική για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και κατανάλωσης, της κοινωνικής ένταξης και ευημερίας, την ενθάρρυνση του διαλόγου καθώς και για την υιοθέτηση της κυκλικής οικονομίας. Το πρόγραμμα biohability με αφετηρία τον κήπο δίνει έμφαση σε όλα τα παραπάνω, τόνισε η «Equalact Social, Δράση για την Κοινωνική Ισότητα-ΑΜΕΑ».
«Οι ωφελούμενοι, άτομα με ψυχοκοινωνικές διαταραχές μαθαίνουν βιωματικά την τέχνη της κηπουρικής ενώ παράλληλα ενισχύονται οι κοινωνικές τους δεξιότητες, όπως η συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων, η συνεργασία, η πρωτοβουλία, η αποδοχή και ο σεβασμός της διαφορετικότητας, η ανάληψη ρόλων και ο διάλογος», ανέφερε η οργάνωση καταλήγοντας: «Η αξιοποίηση διαφορετικών μεθοδολογικών εργαλείων που ενθαρρύνουν την συνεργασία μεταξύ ατόμων διαφορετικών επιπέδων λειτουργικότητας ενισχύουν την αλληλεπίδραση, την δημιουργία σχέσεων και την κοινωνικοποίηση».
Για περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμα τα τηλέφωνα 213 2002 873, 213 2002 874 και 213 2002 899.
Δείτε επίσης: Ρεκόρ γκίνες για τον Παναγιώτη Πολύδωρα του ΣΚΑ Χολαργού-Παπάγου! (Βίντεο)