Εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας με ειδικό αφιέρωμα στη Μέλπω Λογοθέτη-Μερλιέ, την Ελληνίδα που αναστύλωσε τον πολιτισμό των Μικρασιατών προσφύγων, πραγματοποίησε η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων την Κυριακή 12 Μαρτίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων «Μίκης Θεοδωράκης».
Στην εκδήλωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Η εκδήλωση ξεκίνησε με «Τη Υπερμάχω» και τον ύμνο «Αγνή Παρθένε Δέσποινα» από τη χορωδία του σωματείου «Ύμνος και Παράδοση» υπό τη διεύθυνση του Παριανού μουσικοδιδάσκαλου Εμμανουήλ Χανιώτη
Η πρόεδρος της Ένωσης Καλλιόπη Θεοφιλίδου-Δημητράκη αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους, αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (διεθνής Ημέρα των Δικαιωμάτων των Γυναικών) στις συνθήκες καθιέρωσής της και στον στόχο της Ημέρας της Γυναίκας που είναι τα ίσα δικαιώματα με τους άνδρες σε όλους τους τομείς.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
Η Ένωση Μικρασιατών Μελισσίων υπενθυμίζει ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου και έχει σκοπό να αναδείξει τις προσφορές των γυναικών στην κοινωνία, την οικονομία, την οικογένεια και τον πολιτισμό. Παράλληλα, πρόκειται για μια ημέρα η οποία μας ενθαρρύνει να αναγνωρίσουμε τις αδικίες που γίνονται σε βάρος των γυναικών, καθώς και να δεσμευτούμε όλοι μαζί για μια κοινωνία στην οποία η ισότητα των φύλων θα είναι πραγματικότητα. Θεσμοθετήθηκε μόλις το 1975 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών και έκτοτε τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, καθώς οι γυναίκες κατέκτησαν το δικαίωμα στην εργασία και το δικαίωμα ψήφου.
Με το νόμο 4604/2019, κάθε Περιφέρεια οφείλει να συγκροτήσει Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας (ΠΕΠΙΣ), με απόφαση του/της Περιφερειάρχη. Παράλληλα συστήνεται πλέον σε κάθε Δήμο «Δημοτική Επιτροπή Ισότητας» (ΔΕΠΙΣ), καθώς η σύστασή της σε όλους του Δήμους κρίνεται επιβεβλημένη. Τόσο οι ΠΕΠΙΣ όσο και οι ΔΕΠΙΣ επιδιώκουν τη διασφάλιση και προώθηση της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων μέσα από δράσεις επικοινωνίας και ευαισθητοποίησης των πολιτών Από το 2022 λειτουργεί στο Δήμο Πεντέλης Δημοτική Επιτροπή Ισότητας.
Η Μέλπω Λογοθέτη-Μερλιέ
Η ομιλήτρια της βραδιάς Χρυσάνθη Αθηνάκη, φιλόλογος με μικρασιάτικη καταγωγή, μέλος ΔΣ της Ένωσης Σμυρναίων Ν. Ιωνίας και μέλος του ΔΣ του ΚΕΜΙΠΟ Ν. Ιωνίας αναφέρθηκε αναλυτικά στη Μέλπω Λογοθέτη-Μερλιέ γέννημα της Θράκης και θρέμμα της Κωνσταντινούπολης, η οποία γεννήθηκε το 1890 στη Ξάνθη και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη.
Πραγματοποίησε ανώτερες σπουδές μουσικολογίας, εθνολογίας και το 1925 μαζί με το σύζυγο της το Γάλλο Νεοελληνιστή Οκτάβιο Μερλιέ εγκαθίστανται στην Αθήνα. Ο σύζυγος της διορίζεται καθηγητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο και η ίδια αφιερώνεται στη μελέτη και διάσωση της ελληνικής δημοτικής και εκκλησιαστικής μουσικής παράδοσης αλλά και στην καταγραφή του προφορικού λόγου και προκύπτει αργότερα το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο και έπειτα το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Η Μερλιέ με τους συνεργάτες της θα επιδοθεί στη συλλογή μαρτυριών προσφύγων και στην αποτύπωση του γεωγραφικού και ιστορικού χώρου των μικρασιατών κοιτίδων.
Χορηγό είχε την ελληνική κυβέρνηση γιατί είχε γίνει συνείδηση στην ελληνική κοινωνία η ανάγκη διάσωσης του Μικρασιατικού πολιτισμού. Ερευνήθηκαν 1375 οικισμοί. Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 100 συνεργάτες, μεταξύ αυτών ήταν η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ. Το 1972 η Μέλπω Μερλιέ και το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών τιμήθηκε για την τεράστια προσφορά του από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο Κώστα και Ελένης Ουράνη.
Οι παριστάμενοι
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Ιωάννης Κεχρής αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Αττικής, η Γεωργία Μητροπούλου αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Πεντέλης και πρόεδρος της ΔΕΠΙΣ Πεντέλης, η Άρτεμις Αργύρη ανεξάρτητος δημοτική σύμβουλος Πεντέλης και τέως πρόεδρος ΔΕΠΙΣ Πεντέλης, ο Άγγελος Παλαιοδήμος υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Πεντέλης, η E. Βλυσίδου-Λεονταρίδου Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Εθνών
(Σ.Φ.Ε), ο Κώστας Δημητράκης πρώην πρόεδρος της Δ.Α.Ε.Μ Μελισσίων και πρόεδρος του συλλόγου «οι Φύλακες του Δάσους Μελισσίων».
Ειδήσεις από Πεντέλη – Νέα Πεντέλη – Μελίσσια στο amarysia.gr