Την «περαιτέρω υποβάθμιση των σχολείων» υπογραμμίζει προς τα υπ. Εσωτερικών, Παιδείας και Οικονομικών ο Δήμος Πεντέλης, μετά τη μείωση κατά 10% των αμοιβών των σχολικών καθαριστριών.
Με επιστολή του προς τα τρία υπουργεία, αλλά και προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΚΕΔΕ, ΠΕΔΑ, ΙΔΡΥΜΑ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, Σχολικές Επιτροπές, Διευθυντές των σχολείων, Ένωση Γονέων Δήμου Πεντέλης και τους Συλλόγων Γονέων), ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης εκφράζει την αγωνία και ανησυχία του για την περαιτέρω υποβάθμιση της καθημερινής λειτουργίας των σχολικών μονάδων της πόλης, την οποία επιφέρει η μείωση των αμοιβών των σχολικών καθαριστριών.
Εκφράζοντας την θεσμική, αλλά και ουσιαστική αδυναμία του Δήμου να καλύψει το έλλειμμα στην χρηματοδότηση για την πληρωμή των καθαριστριών και χαρακτηρίζοντας ως «κοινωνική αδικία» την μείωση των αμοιβών τους, ο κ. Στεργίου ζητά από τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς να αυξήσουν την χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων «που επιτελούν το σοβαρό έργο της εκπαίδευσης των παιδιών μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Η επιστολή του δημάρχου Πεντέλης έχει ως εξής:
«Με σχετικό έγγραφό του το ΙΝΕΔΙΒΙΜ μας γνωστοποίησε ότι το εγκεκριμένο ποσό της δαπάνης για τη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για το έτος 2015 -2016 προκειμένου να καταβάλουν τις αμοιβές στις καθαρίστριες των σχολικών μονάδων είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι κατά 10%.
Όμως, όπως είναι γνωστό, ούτε οι Σχολικές Επιτροπές ούτε ο Δήμος νομιμοποιούνται να καλύψουν το έλλειμμα της χρηματοδότησης από ιδίους πόρους ή να τροποποιήσουν τις συμβάσεις.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ήδη δυσχερής κατάσταση των σχολείων να καθίσταται ακόμα χειρότερη και να υποβαθμίζεται η λειτουργικότητα των σχολικών μονάδων και η ποιότητα της εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο αυτό και επειδή δεν θα ήταν κοινωνικά δίκαιο, οι ήδη χαμηλόμισθες καθαρίστριες να υποστούν και περαιτέρω μειώσεις της αμοιβής τους, παρακαλούμε να ρυθμίσετε νομοθετικά το ζήτημα ώστε να υπάρχει δυνατότητα από τις Σχολικές Επιτροπές να καλύψουν το έλλειμμα της χρηματοδότησης από άλλους θεσμοθετημένους πόρους (π.χ. ΚΑΠ λειτουργικών δαπανών σχολείων).
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται αύξηση της χρηματοδότησης των λειτουργικών δαπανών των σχολείων καθόσον αυτά επιτελούν το σοβαρό έργο της κοινωνίας μας, την εκπαίδευση των παιδιών μας.
Παρακαλούνται το Υπουργείο Παιδείας, η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔΑ προς τις οποίες κοινοποιείται το παρόν να λάβουν υπόψη τους ότι η απόφαση αυτή υποβαθμίζει δραματικά τη λειτουργία των σχολείων και πρέπει άμεσα να αρθεί».