Με χρώματα και μυρωδιές από την παράδοση των χαμένων πατρίδων πλημμύρισε η πλατεία Μικρασιατών στα Μελίσσια, σήμερα 23 Απριλίου, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου.
Ο εξωραϊστικός πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε» αναβίωσε για 52η χρονιά, με φροντίδα και αφοσίωση, το ΚΕΣΚΕΚΙ, το πανάρχαιο έθιμο που, με ευλάβεια, τηρούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες τους στο χωριό Γκιούλμπαξε των Βούρλων.
Ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης ευλόγησε, αμέσως μετά τη λειτουργία, τα καζάνια με το κρέας και το στάρι, που έβραζαν όλη τη νύχτα της παραμονής του Αγίου Γεωργίου και οι Γκιουλμπαξιώτες ανέλαβαν να μοιράσουν το ευωδιαστό, από το κύμινο, παρασκεύασμα στους δεκάδες Μελισσιώτες και μη, που είχαν κατακλύσει τοΝ δρόμο μπροστά από τον Αη Γιώργη.
«Σήμερα δίνουμε την υπόσχεσή μας ότι το ΚΕΣΚΕΚΙ θα αναβιώνει κάθε χρονιά», δήλωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Μελισσίων Μανώλης Γραφάκος.
Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο αντινομάρχης Αθηνών Ανδρέας Πολυζωγόπουλος και πλήθος αιρετών της πόλης, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου.
Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου έβαλαν την τελευταία… πινελιά στο κλείσιμο μιας μεγάλης πολιτιστικής γιορτής, που έδωσε άλλο χρώμα στο γκρίζο αστικό τοπίο.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στις έντυπες εκδόσεις της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ.
Κατερίνα Καρύγιαννη