Θέλαμε να δούμε τον κόσμο από… χαμηλά και ο Πέτρος Τατσόπουλος ήρθε στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» ως άλλος… Γκαγκάριν, για να μας ταξιδέψει στις σελίδες του νέου του βιβλίου.
Η ατμόσφαιρα ζεστή. Ο χώρος λαμπρά φωταγωγημένος, χριστουγεννιάτικος, άλλωστε είναι απόγευμα Δευτέρας 12 Δεκεμβρίου. Μπήκα στην αίθουσα δεξιώσεων του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» με τη μνήμη των αναγνωσμάτων του συγγραφέα, Πέτρου Τατσόπουλου για να ακούσω τον ίδιο, αλλά και τον σκηνοθέτη Νίκο Περάκη και τον δημοσιογράφο Μάκη Προβατά να παρουσιάζουν στο Μαρούσι το νέο βιβλίο του . Ένα βιβλίο που ήδη αρκετοί από εμάς διαβάσαμε και έχουμε βάλει στην καρδιά μας! Ο λόγος για το «Γκαγκάριν-Ο κόσμος από χαμηλά» (Εκδόσεις Οξύ).
Ο μικρόσωμος (μόλις 1,57) Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν, ο πρώτος κοσμοναύτης στην ιστορία της ανθρωπότητας, έρχεται στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1962 για να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ότι ο Νικίτα Χρουστσόφ, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του, δεν σκοπεύει να βομβαρδίσει την Ακρόπολη. Δεν μπορεί να φανταστεί πως η επίσκεψή του θα προκαλέσει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, πιο παρανοϊκές και από τις συνήθεις ψυχώσεις του Ψυχρού Πολέμου, ούτε υποπτεύεται ότι τέσσερις δεκαετίες αργότερα –κι ενώ ο ίδιος θα έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο– ένας κακόφημος κινηματογράφος, σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, θα αναβαπτιστεί με το όνομά του, θα στεγάσει αντισυμβατικούς καλλιτέχνες, τόσο από την cult όσο και από την trash σκηνή και θα λειτουργήσει ως διαχρονικός πυροκροτητής μνήμης.
Το ταξιδιάρικο non fiction novel του Πέτρου Τατσόπουλου έχει ως πόλο έλξης το «Gagarin 205», το μαγαζί του Νικόλα Τριανταφυλλίδη, με το βιβλίο να αφηγείται την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, όπως δεν θα τη διδαχτούμε ποτέ στα σχολεία. Από τη θρυλική πλέον ομιλία του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης έως τη… «βλάσφημη» εκπομπή του για τον Φλωρινιώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα, από τους λασπότοπους της Καλαμαριάς έως τις ελληνικές παροικίες στο Μόντρεαλ, το Σικάγο και την Αστόρια, εμβληματικές μορφές της λαϊκής σάτιρας και των εφηβικών ονειρώξεων –όπως ο Χάρρυ Κλυνν και ο Κώστας Γκουζγκούνης– μας ξεναγούν σε έναν κόσμο όπου έχουν καταλυθεί τα όρια ανάμεσα στο υψηλό και στο χυδαίο, ενόσω και η πιο τολμηρή φαντασίωση φλερτάρει με μια προ πολλού χαμένη αθωότητα.
Ο λόγος, η ανταλλαγή απόψεων και οι ερωταποκρίσεις με το κοινό πήραν κι έδωσαν και τα συναισθήματα φούντωσαν σε μία μαγική βραδιά πολιτισμικής σύνδεσης με το χθες, με τον συγγραφέα φανερά χαρούμενο και ευδιάθετο από την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον του κόσμου για το νέο του βιβλίο.
«Το νέο βιβλίο του Πέτρου Τατσόπουλου είναι ένας ύμνος στη φιλία», όπως ανέφερε ο οικοδεσπότης, διευθυντής του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» και εκδότης της ομώνυμης εφημερίδας Χρήστος Ζαγκλής στην εναρκτήρια ομιλία του πριν την παρουσίαση του βιβλίου. «Θεωρώ ευφυέστατη τη σύνδεση του Γκαγκάριν από ψηλά και του Γκαγκάριν από χαμηλά. Ο πρώτος κοσμοναύτης βλέπει τον κόσμο από ψηλά και ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος αποτυπώνει τον κόσμο από χαμηλά. Παράλληλα, στο βιβλίο αποτυπώνονται στοιχεία από τη διαδρομή προσωπικοτήτων του πολιτισμού των προηγούμενων δεκαετιών με άφθονα στοιχεία που είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντα. Πολύ σημαντικό για μένα είναι ότι το βιβλίο ολοκληρώνεται με έναν ύμνο στη φιλία. Έχει να κάνει μ’ έναν πολύ καλό φίλο του Πέτρου Τατσόπουλου που δυστυχώς έφυγε πολύ γρήγορα και δεν μπόρεσε να δει ούτε το βιβλίο ολοκληρωμένο.{αναφορά στον Νίκο Τριανταφυλλίδη που περιδιαβαίνει στις γειτονιές των αγγέλων}. Εγώ προσωπικά που διάβασα το βιβλίο… με έχει αγγίξει βαθύτατα», ολοκλήρωσε τη σκέψη του ο Χρήστος Ζαγκλής.
Πόσο υπέροχος μπορεί να είναι ο κόσμος από χαμηλά; Ταξιδέψτε με τον «Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν – Τατσόπουλο» στο πολιτισμικό μας χθες και ανακαλύψτε τη μαγεία του να βλέπεις τον κόσμο και από τις δύο όψεις του νομίσματος ταυτόχρονα: από ψηλά και από χαμηλά!