Στη μετατροπή σχολικών αυλών σε οικολογικά σχεδιασμένους χώρους, στους οποίους οι κάτοικοι θα βρίσκουν καταφύγιο σ’ ακραίες θερμοκρασίες, στοχεύει η κοινή πρόταση που υπέβαλαν οι Δήμοι Χαλανδρίου και Τορίνο (Ιταλία), η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το πρώτο βήμα του πιλοτικού προγράμματος θα γίνει στο 4ο Δημοτικό της πόλης των βορείων προαστίων.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Δήμου Χαλανδρίου, το προαύλιο του σχολείου θα επανασχεδιαστεί με τη συμμετοχή των μαθητών & κατοίκων της γειτονιάς. Επίσης, προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν οικολογικά υλικά, προκειμένου η αυλή να καταστεί ανθεκτική και βιώσιμη απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Τελικός στόχος του πιλοτικού προγράμματος, που θα διαρκέσει από τον Ιανουάριο του 2025 έως το καλοκαίρι του 2027, είναι να αποδειχθεί ότι η μετατροπή των σχολικών αυλών σε αστικά κλιματικά καταφύγια μπορεί να δώσει λύσεις στις ευρωπαϊκές πόλεις ώστε να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Παράλληλα, η πρωτοβουλία επιδιώκει να λειτουργήσει ως «κύριος κώδικας» για να αναδείξουν μία ενδιαφέρουσα συμμετοχική διαδικασία, επεκτείνοντας τη γνώση και ενισχύοντας την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr