Η μελέτη προβλέπει τη χωροθέτηση τριών διαφορετικών ζωνών στάθμευσης που θα εκτείνονται περιμετρικά γύρω από το κέντρο του Χαλανδρίου: τη ζώνη των επισκεπτών, τη μεικτή ζώνη (κάτοικοι και επισκέπτες) και τη ζώνη των κατοίκων, καθώς και μία ειδική κατηγορία θέσεων στάθμευσης οχημάτων για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) κι επαγγελματικές ανάγκες. Παράλληλα, εκτός από τη διάκριση σε τρεις ζώνες, η περιοχή μελέτης χωρίζεται και σε δύο τομείς (Α’ και Β’), που οριοθετούνται από τον άξονα Α. Παπανδρέου – Ηρώδου Αττικού – Δάσος. Ο διαχωρισμός στους δύο τομείς περιορίζει τη στάθμευση των οχημάτων των κατοίκων στον τομέα όπου βρίσκεται η κατοικία τους.
Το κόστος του συστήματος ορίζεται τελικά, ύστερα από σχετική διαβούλευση, στα 4 ευρώ για τρεις ώρες (0,5 ευρώ ανά μισή ώρα για τις δύο πρώτες ώρες και 1 ευρώ για κάθε μισάωρο της τρίτης ώρας). Τέλος, οριστικοποιείται η ανάληψη της διαχείρισής του από ιδιώτη, ενώ του ελέγχου εφαρμογής του από τον Δήμο και τη δημοτική αστυνομία. Ως χρονικός ορίζοντας εφαρμογής του νέου συστήματος, ορίζεται η νέα χρονιά.
Θετικές εξελίξεις για Πραπόπουλου
Θετική τροπή παίρνει η υπόθεση της απαλλοτρίωσης του κτήματος Πραπόπουλου, το οποίο εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια τελεί υπό κατάληψη από ομάδα πολιτών, που το αξιοποιεί ως «στέκι», δίνοντας ζωή σε έναν μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο χώρο. Τον Σεπτέμβριο του 2010 συζητείται στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων το ζήτημα του χαρακτηρισμού του κτήματος ως «νεότερου μνημείου», δημιουργώντας βάσιμος ελπίδες στον Δήμο για μια θετική απόφαση (σ.σ. δεν έχει εκδοθεί ακόμα). Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός του χώρου ως «νεότερου μνημείου» αποτελεί απαραίτητη, όχι όμως και επαρκή προϋπόθεση για την ένταξη της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις του υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, καθώς η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Έτσι, η όποια απόφαση ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει την έναρξη ενός «αγώνα» από την πλευρά του Δήμου, προκειμένου το υπουργείο Πολιτισμού να συμπεριλάβει το κτήμα στα υπό απαλλοτρίωση μνημεία και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης.
Προχωρά η αναθεώρηση του ΓΠΣ
Με δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μέσα στο καλοκαίρι προχωρούν τα σχέδια για την αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) του Δήμου Χαλανδρίου. Έτσι, τον Ιούλιο του 2010, το Σώμα εγκρίνει κατά πλειοψηφία την παραλαβή του α’ σταδίου της μελέτης αναθεώρησης, το οποίοι αποτελεί στην ουσία την αποτύπωση της ισχύουσας κατάστασης. Λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, τον Αύγουστο του 2010, το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει, επίσης κατά πλειοψηφία, τις γενικές κατευθύνσεις για την εκπόνηση του β’1 σταδίου της μελέτης.
Στις κατευθύνσεις αυτές περιλαμβάνεται και η μείωση της ζώνης των 250 μ. πέριξ του νεκροταφείου στο Πάτημα, με στόχο την ένταξη στο εγκεκριμένο σχέδιο του τμήματος των 200 μ., κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων και των ιδιοκτητών οικοπέδων της περιοχής εδώ και χρόνια.
Στην κόψη του ξυραφιού οι βρεφονηπιακοί
Οριακή καθίσταται η κατάσταση στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Χαλανδρίου, που έρχονται αντιμέτωποι αφενός με ασφυκτικές μειώσεις προσωπικού και αφετέρου με το ψαλίδισμα των επιχορηγήσεων.
Συγκεκριμένα, ενώ μέχρι το σχολικό έτος 2009-2010, ο αριθμός των συμβασιούχων μίσθωσης έργου στους σταθμούς έφτανε τους 84, για το έτος 2010-2011 ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 55. Ως αποτέλεσμα, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Χαλανδρίου δέχονται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο του 2010, 680 παιδιά, δηλαδή 120 λιγότερα σε σχέση με το προηγούμενο σχολικό έτος.
Η χαριστική βολή όμως έρχεται τον Δεκέμβριο του 2010, με τη μείωση της επιχορήγησης των Νομικών Προσώπων κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους κατά 217.000 ευρώ. Η εξέλιξη αυτή απειλεί πλέον άμεσα τη βιωσιμότητα των σταθμών, κάτι που επισημαίνει με ομόφωνο ψήφισμα που αποστέλλει στο Δημοτικό Συμβούλιο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νομικού Προσώπου τον Δεκέμβριο του 2010. Ωστόσο, το Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίνει τη μείωση της επιχορήγησης (με την αρνητική ψήφο της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ και της ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ), «ρίχνοντας το μπαλάκι» στην κεντρική διοίκηση.









































































































