Την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των επικείμενων δημοτικών εκλογών εκφράζει μέσω της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ ο υποψήφιος δήμαρχος Χαλανδρίου Χάρης Ρώμας. Σε συνέντευξή του, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Χαλάνδρι στο Φως» αναφέρεται στα κυριότερα ζητήματα της προεκλογικής περιόδου και τις προτεραιότητές του, σε περίπτωση εκλογής. Επίσης, μιλά για τις σχέσεις του με τη νυν δημοτική Αρχή και τους άλλους συνυποψήφιους του, ενώ στέλνει το μήνυμα ότι «θέλω να γίνω δήμαρχος, αλλά στον καλύτερο Δήμο της Ελλάδας».
-Στην τελική ευθεία για την ημέρα των εκλογών, πόσο δυνατός αισθάνεστε;
Αισθάνομαι πολύ δυνατός, όχι μόνο γιατί εισπράττω συνεχώς θετικά μηνύματα και πολλή αγάπη από μεγάλη μερίδα των Χαλανδραίων, αλλά και γιατί ξέρω ότι έκανα ακριβώς αυτά που έπρεπε. Δεν πρόδωσα τις ηθικές μου αξίες ούτε κατά ελάχιστο, παρά την λάσπη που έφαγα και συνεχίζω να τρώω από διάφορες κατευθύνσεις. Συνειδητοποίησα, μάλιστα, ότι αυτή η λάσπη είναι απόρροια του φόβου για το καινούργιο που έρχεται και το αντιπροσωπεύω εγώ. Έτσι, αντί να θυμώνω πλέον, όπως στην αρχή, αισθάνομαι σαν να «ψηλώνω» μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Άλλη μια απόδειξη του φόβου που δημιουργώ στους πολιτικούς μου είναι η ανίερη σύμπραξη ετερόκλητων παρατάξεων και ανθρώπων που παλαιότερα ήταν ορκισμένοι εχθροί.
-Είναι η πρώτη φορά που κατεβαίνετε σε εκλογές ως αρχηγός παράταξης. Τα πράγματα εξελίσσονται όπως τα περιμένατε; Οι δυσκολίες που συναντήσατε ήταν οι αναμενόμενες;
Αυτό συνάδει κάπως με την προηγούμενη ερώτηση. Πράγματι, λοιπόν, είχα ακούσει για λάσπη αλλά δεν την περίμενα σε τέτοιο βαθμό. Είχα ακούσει για συμφέροντα, αλλά δεν τα περίμενα τόσο απροκάλυπτα. Αλλιώς δεν εξηγείται πως πολιτικάντηδες που ο ένας είχε κάνει μήνυση στον άλλο, τώρα πιάστηκαν χέρι-χέρι. Έναντι ποιου κινδύνου άραγε; Προφανώς του «μη χειραγωγήσιμου» Χάρη Ρώμα που θα τους αποκόψει από εξουσία, θεσούλες, πληρωμένες επιτροπές, ρουσφέτια. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι επώνυμα «παράγοντες» της πόλης, κάποιοι «πρώην», μίλησαν σε δημότες για το πρόσωπό μου κάνοντας ρατσιστικά σχόλια, χωρίς μάλιστα η ζωή μου να τους έχει δώσει κανένα τέτοιο δικαίωμα. Επειδή είναι ακατάλληλοι να συμβαδίσουν με τη νέα εποχή που πρεσβεύει ανοιχτούς ορίζοντες, πρέπει να απομονωθούν στον σκοτεινό τους μικρόκοσμο. Το Χαλάνδρι του μέλλοντός μας πρέπει να είναι φιλελεύθερο, προοδευτικό, συμπεριληπτικό, γεμάτο από αγάπη. Γι’ αυτό μιλάω τόσο πολύ στο πρόγραμμά μου για τον Πολιτισμό των σχέσεων.
-Καταθέσατε στον κόσμο καινούργιες προτάσεις και πρωτοεμφανιζόμενες έννοιες για την τοπική αυτοδιοίκηση;
Ναι, αν εννοείτε πρωτοεμφανιζόμενες έννοιες τις ημερίδες αυτοβελτίωσης, τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ γονέων και παιδιών, το γραφείο νεολαίας στο Δημαρχείο, την καμπάνια «βγάλε προς τα έξω τον καλό σου εαυτό». Όμως υπάρχουν και πράγματα που γίνονται ήδη σε άλλους δήμους και δυστυχώς στο Χαλάνδρι είναι υποτυπώδη ή ανύπαρκτα γι’ αυτό και θεωρούνται πρωτοεμφανιζόμενα. Για παράδειγμα, δεν ανακάλυψαν τον… τροχό όμοροι δήμοι που για την ασφάλεια των κατοίκων έχουν προσλάβει εταιρείες security. Με κάποιου είδους αστυνόμευση πρέπει να ενισχύσουμε την πόλη, αφού καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μεγάλη αύξηση των διαρρήξεων. Επιπλέον, η ψηφιακή επανάσταση που ο Κυριάκος Πιερρακάκης έφερε στη Δημόσια Διοίκηση αλλά και ο Δημήτρης Παπαστεργίου εφάρμοσε στον Δήμο Τρικκαίων και τον «εκτόξευσε», θα έπρεπε να έχουν γίνει κτήμα όλων των Δήμων.
Εγώ, χωρίς κανένα ενδοιασμό, απευθύνθηκα στον Κυριάκο Πιερρακάκη και την ομάδα του, όταν ήταν υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ομάδα του, μαζί με δικούς μου συνεργάτες, έφτιαξαν ένα εκπληκτικό πρόγραμμα, το υπερ-ψηφιακό Χαλάνδρι, που προτείνουμε για τον Δήμο. Ο υπέροχος Δημήτρης Παπαστεργίου, λειτουργώντας σαν μέντοράς μου, μου έδειξε ενδελεχώς όλο το πρόγραμμα «smart Τρίκαλα», προκειμένου να πάρω ιδέες για το «smart Χαλάνδρι». Έτσι αποφάσισα να φτιάξω «Κέντρο διαχείρισης και ελέγχου της έξυπνης πόλης» για το Χαλάνδρι του αύριο. Και ένας άλλος αγαπημένος μου, ο πολύ επιτυχημένος δήμαρχος της Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος λειτουργεί σαν έτερος μέντοράς μου, αφού θα με βοηθήσει να φτιάξω στο Χαλάνδρι «Κέντρο διαχείρισης κρίσεων».
Είμαι υπερήφανος που διδάσκομαι και μαθαίνω από τους καλύτερους. Ταυτόχρονα, ενθουσιάζομαι, όταν τους εκπλήσσω με δικές μου καινοτόμες ιδέες. Η παράταξή μου έχει καταρτίσει ένα δυνατό πρόγραμμα. Προσπαθώ και εγώ και η ομάδα των εξαιρετικών υποψηφίων δημοτικών μου συμβούλων να το επικοινωνήσουμε στους δημότες με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει να πείσουμε την πλειοψηφία των δημοτών για τις θετικές μας προτάσεις.
Αν η επόμενη μέρα των εκλογών σας βρει νικητή, αισθάνεστε έτοιμος να διοικήσετε;
Θα χρησιμοποιήσω τη μεταβατική περίοδο έως την 1η Ιανουαρίου του καινούργιου χρόνου για να γνωρίσω καλά τους υπαλλήλους του Δήμου, να δείξουν σε εμένα και τους συνεργάτες μου αυτά που θα παραλάβουμε. Σε γενικές γραμμές, πιστεύω ότι πολύ γρήγορα θα είμαι σε θέση να ολοκληρώσω παλαιά ημιτελή έργα και να ξεκινήσω καινούργια.
Ξέρετε, και στην Περιφέρεια, όταν ξεκίνησα να ηγούμαι του τμήματος Πολιτισμού, δεν βρήκα σχεδόν τίποτα από οργάνωση και προγράμματα. Με μια ολιγομελή ομάδα συνεργατών τα δημιούργησα όλα από την αρχή και φτάσαμε στο σημείο να γράφει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας «Στην εποχή Ρώμα, το τμήμα Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε μεγαλύτερο έργο παρά ποτέ».
Το διάστημα που περιοδεύετε στον Δήμο και έρχεστε σε επαφή με δημότες, από αυτά που σας λένε, τι σας κολακεύει περισσότερο και τι σας ενοχλεί;
Με κολακεύει, όταν παράλληλα με τα σχόλια για τις τηλεοπτικές μου επιτυχίες, εκθειάζουν τον πολιτικό μου λόγο και τις θέσεις μου για το Χαλάνδρι. Με ενοχλεί το κόλλημα κάποιων, προφανώς ιδεοληπτικών, που με ρωτάνε »τι δουλειά έχει ένας καλλιτέχνης στην πολιτική;». Είμαι αναγκασμένος, τότε, να τους θυμίζω καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με την πολιτική και έγραψαν ιστορία, όπως Μάνος Χατζηδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Θάνος Μικρούτσικος, Άννα Συνοδινού, Μελίνα Μερκούρη. Επίσης μια καλή απάντηση είναι «γιατί μπορεί να γίνει πολιτικός ένας γιατρός, μηχανικός, φυσικός, ταξιτζής και όχι ένας καλλιτέχνης;»
Κάποιοι σας υπέδειξαν ως υπεύθυνο για την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του νέου Δημαρχείου;
Αυτοί οι κάποιοι είναι φίλοι της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου, των ανθρώπων δηλαδή που ονειρεύονταν να κάνουν εγκαίνια, να κόψουν κορδέλες και να μαζέψουν ψηφαλάκια. Είναι αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι που τα πρώτα χρόνια απέκρυπταν ότι στην Περιφέρεια Αττικής, δια χειρός Γιώργου Πατούλη, υπεγράφη προγραμματική 20,5 εκατομμυρίων για να γίνει το έργο. Όταν κάποια στιγμή οι εργασίες άρχισαν να έχουν πιο βραδύ ρυθμό, τότε μίλησαν πρώτη φορά ανοιχτά για την χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Βρήκαν, παράλληλα, μια χαρά ευκαιρία να λοιδορήσουν τον μεγάλο πολιτικό τους αντίπαλο για τη διεκδίκηση του δήμου, τον τότε αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, δηλαδή εμένα.
Ποια είναι η αλήθεια για την επιβράδυνση του έργου;
Στην πραγματικότητα η Περιφέρεια Αττικής έχει 66 Δήμους και πρέπει να χρηματοδοτεί έργα σε όλους. Είναι φυσικό, όταν μιλάμε για τόσα χρήματα, να υπάρχουν καθυστερήσεις εκταμιεύσεων. Σίγουρα, τις αποφάσεις δεν τις παίρνει ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, αλλά οι οικονομικοί σύμβουλοι και ο περιφερειάρχης. Έχω ξαναπεί, άλλωστε, ότι τα εύσημα για το καινούργιο Δημαρχείο ανήκουν σε πολλούς. Ξεκίνησε, σαν ιδέα, το 1980 επί δημαρχίας Νικολάου Πέρκιζα που υπέδειξε, μάλιστα, τον κατάλληλο χώρο. Συνέχισε επί δημαρχίας Κώστα Παττακού με τις απαλλοτριώσεις καταστημάτων που υπήρχαν στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, στην άκρη του οικοπέδου. Επί Παττακού έγινε και ο διαγωνισμός για το αρχιτεκτονικό σχέδιο. Το σχέδιο που επιλέχθηκε και βραβεύτηκε, τότε, χρησιμοποιήθηκε σήμερα.
Μετά από μια περίοδο αδράνειας των επόμενων διοικήσεων του Δήμου, επί Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής και Σίμου Ρούσου στον Δήμο Χαλανδρίου, το σχέδιο επανεκκίνησε για να γίνει τελικά η χρηματοδότηση του από τη διοίκηση Γιώργου Πατούλη. Μπράβο αξίζουν σε όλους, λοιπόν, και σε όποιον ολοκληρώσει το Δημαρχείο. Κοντός ψαλμός αλληλούια…
Πιστεύετε ότι η «κάθετη» θέση σας σχετικά με τον καταυλισμό των Ρομά, στο Νομισματοκοπείο, θα σας στοιχίσει;
Αν σε αυτή την ηλικία που αποφάσισα να ασχοληθώ με την πολιτική είχαν σαν βασικό γνώμονα τις ψήφους, νομίζω ότι θα ντρεπόμουνα να αντικρίσω το πρόσωπό μου στον καθρέπτη. Καταλαβαίνουμε όλοι ποιος είναι ο αγαπημένος των Ρομά και εκείνον φυσικά θα ψηφίσουν, αλλά εγώ δεν μπορώ να ανεχτώ μια υγειονομική βόμβα εν μέσω αστικού ιστού. Θα κάνω τα πάντα για να καταργηθεί η παραγκούπολη και να μετεγκατασταθούν οι Ρομά σε χώρους που να μην είναι επικίνδυνοι, πρώτα από όλα, για την υγεία των ίδιων. Δεν έχω ρατσιστικό σύνδρομο και φυσικά δεν θέλω να «εξαερωθούν» αυτοί οι συμπολίτες μας. Από την άλλη, όμως, πρέπει να προσπαθήσουν να ενσωματωθούν. Δεν μπορεί μια ολόκληρη κοινωνία να ανέχεται τις παραβατικότητες μιας ομάδας που έχει χαρακτηριστεί από τους δικαιωματιστές ως ευάλωτη. Γιατί ευάλωτοι καθίστανται, τελικά, οι περίοικοι που υφίστανται τις παραβατικότητες.
Η σύγκρουσή σας με τη διοίκηση του Δήμου σχετικά με το «Πεύκο Πολίτη» είναι επί της ουσίας ή εξυπηρετεί την προεκλογική πόλωση;
Εγώ ξέρω ότι τα τελευταία δύο χρόνια που ασχολήθηκα με το θέμα, επειδή οι μικροϊδιοκτήτες με πλησίασαν και ζήτησαν τη βοήθειά μου, ένα πρόβλημα που σερνόταν επί 65 χρόνια μπήκε στην τελική του ευθεία και λύθηκε. Αν τους είναι ενοχλητικός ο Χάρης Ρώμας που πίεζε καθημερινά επί δύο χρόνια τους κατάλληλους παράγοντες προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι αγκυλώσεις, ας είχαν λύσει το πρόβλημα αυτό, προτού εμφανιστώ. Τόσα χρόνια διοικούσαν! Όταν εγκρίθηκε το ΦΕΚ για την ένταξη στο σχέδιο πόλης, όλοι μαζί πανηγυρίζαμε. Μετά εμφανίστηκαν, δυστυχώς, η ζήλεια, ο φθόνος, η μικροψυχία, αλλά και οι ιδεοληψίες που είναι χαρακτηριστικές μιας κατηγορίας πολιτευτών. Αυτοί, πάντως, που γνωρίζουν την προσφορά μου για την επίλυση του προβλήματος, μου λένε πολλά και μεγάλα «ευχαριστώ»!
Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, πολλές ιστοσελίδες έγραψαν ότι άλλες παρατάξεις μιμούνται τη δική σας καμπάνια. Το έχετε παρατηρήσει και εσείς αυτό;
Θα ήμουν τυφλός αν δεν το είχα παρατηρήσει. Δεν με ενοχλεί γιατί, έτσι και αλλιώς, η απομίμηση δεν μπορεί ποτέ να συγκριθεί με το πρωτότυπο. Με ευχαριστεί, τουλάχιστον, που σταμάτησε αυτή η «καραμέλα» περί χρίσματος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι τραγικό σε εκλογές αυτοδιοίκησης να θέλεις σώνει και καλά να προβάλλεις ότι είσαι παιδί «κομματικού σωλήνα». Η Νέα Δημοκρατία έπραξε πολύ σωστά που, στηρίζοντας διακριτικά δύο υποψηφίους, αφήνει τελικά τον κόσμο να διαλέξει ποιος είναι ο καταλληλότερος.
Με μία φράση, τι θα θέλατε να συμβεί για σας ιδανικά στο Χαλάνδρι, κύριε Ρώμα;
Θέλω να συμβεί… Χάρης Ρώμας δήμαρχος! Αλλά δήμαρχος στον καλύτερο Δήμο της Ελλάδας. Και θα κάνω τα πάντα για να γίνει ο καλύτερος! Αυτό αξίζει στο Χαλάνδρι και δεν συμβιβάζομαι με τίποτα λιγότερο.
Ειδήσεις από το Χαλάνδρι στο amarysia.gr