Ρεπορτάζ: Ξένια Γιαννάκου
Δύο ημέρες αφού η 67η Ανθοκομική Έκθεση είχε κλείσει τις πύλες της για το κοινό περνώντας πια στην ιστορία, η δουλειά στο Άλσος Κηφισιάς συνεχιζόταν με έντονους ρυθμούς… Εντοπίσαμε μέσω τηλεφώνου τον πρόεδρό της, Γιώργο Παπαδόπουλο εν ώρα εργασίας, γιατί όπως μας τόνισε, «πρέπει να αφήσουμε τον χώρο όπως τον βρήκαμε. Είναι μία δύσκολη δουλειά η τακτοποίηση, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας».
Και μπορεί το τελευταίο αυτό κομμάτι της όλης διοργάνωσης να είναι το πιο άχαρο, η ικανοποίηση όμως που νιώθουν όλοι όσοι ασχολήθηκαν με τη φετινή έκθεση, παραμένει.
«Τώρα, έχουμε βάλει τον πήχη ψηλά», σημειώνει ο Γ. Παπαδόπουλος, «κάθε διοίκηση από εδώ και πέρα θα πρέπει να κάνει σύγκριση με τη φετινή διοργάνωση, να βρίσκει κάτι που θα κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον των πολιτών που αγαπούν αυτή την έκθεση. Πηγαίνουμε από το άλμα εις ύψος στο άλμα επί κοντώ».
«Οι κήποι από εννέα διαφορετικές χώρες που φιλοξενήσαμε φέτος στο Άλσος έγιναν πόλος θαυμασμού και αυτό ήταν μία ηθική τόνωση για εμάς», συμπληρώνει.
«Πετύχαμε όλους τους στόχους που είχαμε θέσει, μαζί με τη σκέψη να παρουσιάσουμε κάτι διαφορετικό. Σημαντικός στόχος ήταν να έχει φέτος η Έκθεση περισσότερα έσοδα. Οι χορηγοί μας εμπιστεύτηκαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το παρελθόν. Πλέον η έκθεση αποκτά ένα brand name, με μεγάλες εταιρείες να γίνονται χορηγοί της. Του χρόνου, οι ανταγωνίστριες σε αυτές, εταιρείες θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν, θα… τις βάζουμε σε σειρά.
Η Έκθεση δεν μπορεί να λειτουργεί πάντα με τους δημότες να βάζουν… πλάτη. Πρέπει να φέρνουμε έσοδα στον Δήμο. Για μένα, θα πρέπει να έχει κοινό ισοζύγιο. Φέτος λοιπόν, είχαμε αύξηση εσόδων κατά 60% σε σχέση με πέρσι», αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Ανθοκομικής.
Όσον αφορά τους ίδιους τους εκθέτες, «οι ανθοπαραγωγοί έμειναν ικανοποιημένοι από την εισπραξιμότητα που είχαν. Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πρέπει να έχουν και εμπορικό κίνητρο για να επανέλθουν του χρόνου», επισημαίνει ο Γ. Παπαδόπουλος.
Πάντως, σημειώνει «η πίεση της διοργάνωσης είναι είναι μεγάλη. Έχεις έναν σημαντικό θεσμό στα χέρια σου, να διαχειριστείς 100 ανθρώπους και να συντονίσεις όλες τις υπηρεσίες του Δήμου. Ειδικά φέτος που πήραμε 28 Απριλίου την άδεια από την Πολιτεία, λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, η πίεση ήταν μεγαλύτερη.»
«Μία υπερτοπική εκδήλωση»
Ο πρόεδρος της 67ης Ανθοκομικής μας αποκαλύπτει ότι «το 2015 είχαμε κάνει μία έρευνα, μία στατιστική μελέτη, την οποία μάλιστα σκεφτόμαστε να επαναλάβουμε του χρόνου. Τότε λοιπόν, είχε φανεί ότι οι επισκέπτες της έκθεση είναι μόλις κατά το 20% από την πόλη της Κηφισιάς. Δηλαδή το 80% είναι από το ευρύτερο Λεκανοπέδιο Αττικής. Η Έκθεση έχει υπερτοπικό χαρακτήρα. Και τώρα που έκανα μία βόλτα στον χώρο του Άλσους και μιλούσα με τους επισκέπτες, μου έλεγαν ότι έρχονται από μακρινά προάστια, όπως η Νίκαια και το Κερατσίνι, τονίζοντας ότι το περίμεναν πώς και πώς».
Οδηγός για το μέλλον
«Το Άλσος της Κηφισιάς βρίσκεται μέσα στον ιστό της πόλης κι είναι εύκολα προσβάσιμος μέσω της συγκοινωνίας, με σταθμό του τρένου από την μία είσοδο και αφετηρία λεωφορείων από την άλλη. Είναι ένας χώρος ιδανικός για εκδηλώσεις, πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και η συντήρησή του είναι ένα σοβαρό κονδύλι» τονίζει ο Γ. Παπαδόπουλος στην ερώτηση αν η φετινή Ανθοκομική αποτελεί έναν οδηγό για το μέλλον σχετικά με την εκμετάλλευση του χώρου.
Μιλώντας για το μέλλον, η ερώτηση ήταν αναπόφευκτη. «Μετά την επιτυχία που γνώρισε φέτος η έκθεση, μήπως θα έπρεπε να είσαστε πρόεδρος και στην επόμενη;» Η απάντηση είναι… αινιγματική: «Η θητεία μου ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο. Δεν έχω κάτι νεότερο».
Διαβάστε: Κάλεσμα σε εθελοντική αιμοδοσία από τους εργαζόμενους του Δήμου