Περίπου δύο ώρες απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο της Αγίας Παρασκευής η υπόθεση των 10 εργαζομένων καθαριστριών στον Πολιτιστικό – Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου (ΠΑΟΔΑΠ), παρουσία, μάλιστα, των ίδιων στην αίθουσα. Το ζήτημα, που ανέδειξε η ΑΜΑΡΥΣΙΑ, αφορά συμβασιούχες, οι οποίες δικαιώθηκαν δικαστικά μεν για δεδουλευμένα χρήματα που τους οφείλονταν, αλλά η διοίκηση του Νομικού Προσώπου άσκησε έφεση. Η προσφυγή, βάσει της τελευταίας, αφορά αντιδικία επί μέρους των διεκδικούμενων ποσών (κυμαίνεται στα 200 ευρώ ανά εργαζόμενη), που σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου έχουν παραγραφεί, αλλά και για επίμαχο διάστημα δύο εβδομάδων (10-23 Ιουλίου 2017), κατά το οποίο εμφανίζονταν ότι δεν εργάζονταν, ενώ ασκούσαν καθήκοντα (χωρίς σύμβαση).
Οι θέσεις των εργαζομένων
Το θέμα ήρθε προς συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης στη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τετάρτη 6 Ιουλίου, έπειτα από αίτημα που κατέθεσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου (ΣΕΔΑΠ). Πρώτη χρονικά πήρε τον λόγο η πρόεδρος του σωματείου Σοφία Σπυράκου, σημειώνοντας ότι έχει συντελεστεί μια αδικία κατά των γυναικών αυτών. «Αυτή τη δύσκολη εποχή, θα έπρεπε ο Δήμος να είναι δίπλα στο προσωπικό κι όχι απέναντί του, έπειτα από πέντε ολόκληρα χρόνια που ταλαιπωρείται», σημείωσε. Αφού εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της στους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής, η ίδια ζήτησε από τη διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ να αποσύρει την έφεση.
Στη συνέχεια, τοποθετήθηκε εκ μέρους των καθαριστριών η Χρυσάνθη Δασκαλάκη. Απαντώντας για το διάστημα δύο εβδομάδων που εμφανίζονταν ότι δεν εργάζονταν, διευκρίνισε ότι «δουλεύαμε χωρίς να πληρωνόμασταν, ανταμειφθήκαμε με ρεπό και άδειες». Μάλιστα, ανέφερε ότι η παρουσία των εργαζομένων ήταν απολύτως απαραίτητη, καθώς ο ΠΑΟΔΑΠ δεν είχε άλλο ανάλογο προσωπικό, ενώ οι γυναίκες κάλυψαν ακόμη και ανάγκες φύλαξης. Η ίδια υπογράμμισε ότι ανάλογα προβλήματα με τις συμβάσεις τους αντιμετώπισαν οι καθαρίστριες Δημοσίου και Δήμων πανελλαδικά, λόγω σχετικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το 2017. Όλες οι εργαζόμενες ανά την επικράτεια, που προσέφυγαν, δικαιώθηκαν, όπως είπε η κ. Δασκαλάκη, λαμβάνοντας τα χρήματα που δικαιούνταν για Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και γάλα.
Το σκεπτικό του Σπύρου Παπασπύρου
Ο πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ Σπύρος Παπασπύρος ανέφερε ότι ο Οργανισμός έκανε έφεση λόγω του πιθανού κινδύνου, σε περίπτωση που κριθεί μη σύννομη η δικαστική απόφαση, να υπάρξει καταλογισμός στο Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου. Το στέλεχος της δημοτικής Αρχής σημείωσε ότι η αρχική απόφαση του ειρηνοδικείου θα εκτελεστεί κανονικά για το σύνολο των αποζημιώσεων. Ο ίδιος τόνισε ότι αποτελεί τυπικό ζήτημα, σημειώνοντας πως δεν διαφωνεί ότι οι εργαζόμενες δικαιούνται τα χρήματα.
«Το θέμα είναι πως τα δικαστήρια βγάζουν και λανθασμένες αποφάσεις, γι’ αυτό ο νόμος δίνει στον καθένα το δικαίωμα να επανακριθεί μια ετυμηγορία», ανέφερε ο κ. Παπασπύρος, προσθέτοντας ότι «τα ποσά, για τα οποία κατατέθηκε έφεση, είναι ελάχιστα ώστε να προκληθούν τέτοιες αντιδράσεις». Ο ίδιος σημείωσε ότι εάν τελικώς δικαιωθεί η έφεση του ΠΑΟΔΑΠ, οι εργαζόμενες θα επιστρέψουν τα χρήματα που αφορούν τα επίδικα χρήματα. Όπως συμπλήρωσε, εφόσον απορριφθεί η προσφυγή, το προσωπικό θα λάβει και αποζημίωση για τα δικαστικά έξοδα.
Πατήστε εδώ και διαβάστε την ανακοίνωση του κ. Παπασπύρου μετά τη συνεδρίαση
Η τοποθέτηση του Σωτήρη Παπαμιχαήλ
Θέση πήρε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΟΔΑΠ Σωτήρης Παπαμιχαήλ, που διοικούσε τον Οργανισμό την επίμαχη περίοδο. Αφού ανέφερε ότι παρέλαβε μηδέν εργαζομένους παραδίδοντας δέκα, έκανε λόγο για στενή και σκληρή γραφειοκρατική ομάδα στο Νομικό Πρόσωπο, που όχι μόνο δεν είχε ετοιμάσει αλλά αρνιόταν να συντάξει τον φάκελο των εργαζομένων για τις διεκδικήσεις τους. «Ήθελαν να κάνουν κουμάντο στον Οργανισμό, σε βάρος της δημοκρατικά εκλεγμένης & νομιμοποιημένης διοίκησης αλλά και των εργαζομένων που κρατούν όρθιο τον ΠΑΟΔΑΠ», είπε χαρακτηριστικά ο νυν δημοτικός σύμβουλος.
«Συνέβαλα όσο μπόρεσα όχι μόνο με τη ζωτικότητα, την πολιτική – θεσμική μου θέση, αλλά και μέσω της όποιας επιστημονικής κατάρτισης έχω. Πήγα μαζί με το προσωπικό δεκάδες φορές στον ΑΣΕΠ για να βρεθεί λύση», συμπλήρωσε ο κ. Παπαμιχαήλ. «Ο κ. Παπασπύρος δεν είχε κανέναν λόγο να κάνει έφεση, θέλει να κάνει τα χατίρια αυτής της γραφειοκρατικής ομάδας. Έπρεπε να συζητήσει με τις εργαζόμενες και να βρει φόρμουλα συμφωνίας», κατέληξε ο πρώην πρόεδρος του Οργανισμού, ο οποίος χειροκροτήθηκε από τις καθαρίστριες.
Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Από την πλευρά του, ο τέως δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος τόνισε ότι όλοι οι Δήμοι ταλανίζονται από την πρακτική των συμβάσεων για να αντιμετωπίζονται οι μεγάλες ανάγκες προσωπικού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Η δική μας δουλειά είναι να στηρίζουμε τους εργαζόμενους με λύσεις και όχι να “ψειρίζουμε” τις λεπτομέρειες των 10-15 ευρώ», υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης «Νίκη των Πολιτών», προσθέτοντας ότι θα έπρεπε με ανθρωπιά να στηρίζουμε το φιλότιμο και την ευσυνειδησία προσώπων του Δήμου που έχουν ψυχή.
Πατήστε εδώ και διαβάστε την ανακοίνωση της «Νίκης των Πολιτών» μετά τη συνεδρίαση.
Ο αρχηγός της «Νέας Αρχής» Γιώργος Οικονόμου έκανε λόγο για τεχνητή αντιπαράθεση που προκαλεί η νυν διοίκηση του ΠΑΟΔΑΠ με την προηγούμενη. Ο ίδιος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ για μεθόδευση, «επειδή δεν θέλει να πληρώσει τα οφειλόμενα των περίπου 45.000 ευρώ, για να μην στερηθεί το Νομικό Πρόσωπο χρήματα από εκδηλώσεις που θέλει να οργανώσει προεκλογικά». «Θα ξαναδικάσει ο κ. Παπασπύρος, βάζοντας σε περιπέτειες τον Οργανισμό και τους εργαζομένους;», διερωτήθηκε, ζητώντας από τη δημοτική Αρχή να αποσύρει την έφεση.
Από τη δική του μεριά, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ανδρέας Γκιζιώτης ανέφερε αρχικά ότι η Νομική Υπηρεσία του Δήμου θα έπρεπε να διαβάσει την προσφυγή των εργαζομένων πριν κατατεθεί, ώστε να μη δημιουργηθούν τώρα ζητήματα. «Δεν γίνεται να την πληρώνει ο εργαζόμενος, αλλά η διοίκηση και το ΔΣ του ΠΑΟΔΑΠ που δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Αν θεωρεί ότι παραπλανήθηκε από τη Νομική Υπηρεσία, να ζητήσει τα ρέστα από αυτήν», τόνισε. Ο ίδιος κάλεσε τις εργαζόμενες να αναλογιστούν ότι «ακόμη και αυτοί που σήμερα τις χαϊδεύουν τα αυτιά, είναι εκπρόσωποι των κομμάτων που εφαρμόζουν την πολιτική τέτοιων συμβάσεων, όπως η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ».
Ο εκπρόσωπος του «Φυσάει Κόντρα» Παναγιώτης Αντωνίου, αφού διευκρίνισε ότι η παράταξη του δεν έχει θέση μέλους στο Δ.Σ. του ΠΑΟΔΑΠ, είπε πως το πρόβλημα αρχίζει από το γεγονός ότι ο Δήμος δεν προσφέρει μόνιμες συμβάσεις στο προσωπικό, λόγω αποφάσεων του κεντρικού κράτους. «Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να μπαλώνουν τρύπες, απλήρωτοι, με ακάλυπτες συμβάσεις», επεσήμανε, υποστηρίζοντας ότι «όλοι οι αιρετοί θα έπρεπε να πάρουν σαφή θέση υπέρ των ανθρώπων που κρατούν με τη δουλειά τους όρθια την πόλη». «Ντρέπομαι που κάνουμε έφεση για 200 ευρώ σε γυναίκες, κάποια από τις οποίες θα μπορούσε να ήταν μητέρα μου, αντί να πούμε ευχαριστώ», κατέληξε, εισπράττοντας το χειροκρότημα των συμβασιούχων.
Η συζήτηση έληξε χωρίς ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς να τοποθετείται, με τον πρόεδρο του ΠΑΟΔΑΠ Σπύρο Παπασπύρο, κλείνοντας, να αφήνει, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο ο Οργανισμός να μην υποστηρίξει την προσφυγή στο δικαστήριο.
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Καζαντζίδης
Δείτε επίσης: Διαπαραταξιακή συναίνεση κατά της ρύθμισης για τα προ ημερήσιας διάταξης θέματα στα Δημοτικά Συμβούλια